Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tõeline kirglikkus

Pühapäev, 5. September 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ps 119:137-144

Jumala sõna ülistus
137
Sina oled õige, Issand,
ja su seadused on õiglased.
138Sa oled seadnud oma tunnistused
õiguses ja väga suures ustavuses.
139Minu kiivus on mind kulutanud,
sest mu rõhujad on unustanud sinu sõnad.
140Mis sa oled öelnud, on sulatatud väga selgeks,
ja su sulane armastab seda.
141Ma olen vähene ja halvaks pandud,
kuid ma ei unusta sinu korraldusi.
142Su õigus on õigus igaveseks
ja su Seadus on tõde.
143Kitsikus ja ahastus on mind tabanud,
aga su käsud on mu rõõm.
144Su tunnistuste õigus jääb igavesti;
anna mulle arusaamist, et ma elaksin!

Eemalda kõik silmaklapid, vm takistused, mis sul olla võivad ning otsi Jumalat, innuga, kirglikult ning täiesti avatult.  

Inimesed, kes tänapäeval peavad kõikvõimalikke naudinguid osana oma inimõigustest, jõuavad neid otsides lõpuks paljude asjade kuritarvitamisse näiteks nagu: erinevad mõnuained, sport, igasuguseid piire ületavad esktreemsuhted, jpm. Teised sukelduvad müstilistesse religioossetesse kogemustesse või loodavad, et mingi spetsiifiline “teraapia” viib neid naudingu kõrgustesse.

Tundub, et psalmist viibib sellistes vaimsetes paikades, millest enamik meist ei oska isegi unistada. Kahjuks on tema meeleseisund ning vaimsus mõistetamatu ja hoomamatu isegi paljudele kristlastele tänapäeval. Kui paljud meist on samamoodi, psalmisti kombel pisaraid valanud sellepärast, et Jumala seadmistele ei kuuletuta?!

Kõige erakordsem laulja kirglikkuse juures on vist see, et tema fookus ei ole ei Jumala andidel, ega Jumala armastusel või ilul, isegi mitte Tema hämmastaval väel ja pühadusel - vaid, see on seadmistel (seadusel), mida Jumal on asetanud sellesse maailma - seesama, mida praegugi uurime.

Neis salmides vastanduvad omavahel praegune maailm, kus valitseb julmus ja kaos ning need, kes taotlevad Jumala eesmärke. Just Jumala eesmärkide taotlemises võime kõige tõenäolisemalt leida läbi inimpõlvede otsitud rahulduse, rõõmu ja ka erutusvärina. 

Taoline mõte võib meile tunduda kummalisena, sest inimene on valdavalt elanud ühiskondades, kus valitsevat korda ja turvalisust võetakse iseseenesetmõistetavana. Viimselt aga tulevad needki annid Jumalalt, kes hoiab ülal kõiki maailma aluseid.

Ilma seaduse ja korrata elamine väikeselgi ajavahemikul, aitab meil mõista, miks nende taastamine võib põhjustada taolise ülevoolava ekstaatilise rõõmu ja suure juubelduse.

 

 
Jumal on kinkinud seadused, kui märgi oma armastusest. See on osa Tema päästvast armust. Palu, et võiksid saada uue vaate ja rõõmu neile mõeldes.

Selle kommentaari autor: Mike Hawthorne