Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kui tahad rahu, valmistu sõjaks

Esmaspäev, 6. September 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Lk 12:54-59

Ajamärkidest
54Aga Jeesus ütles ka rahvahulkadele: „Kui te näete pilve tõusvat lääne poolt, siis te ütlete kohe: „Raske sadu tuleb.” Ja nõnda sünnibki.
55Ja kui puhub lõunatuul, siis te ütlete: „Kuum ilm tuleb.” Ja nõnda sünnib.
56Te silmakirjatsejad! Maa ja taeva nägu te oskate ära arvata, kuidas te siis seda aega ära ei arva?
57Miks te siis iseeneste kohta ei otsusta, mis on õige?
Tähendamissõna kohtusse minekust
58Sest see on nii: kui sa oma vastasega lähed ülema ette, püüa siis temaga asi lahendada teel, et ta sind ei veaks kohtuniku ette ja kohtunik ei annaks sind kohtuteenri kätte ja kohtuteener ei heidaks sind vangi.
59Ma ütlen sulle, sa ei pääse sealt enne välja, kui oled tagasi maksnud viimsegi leptoni.”

Sõduritele on tänase kommentaari pealkiri, “Si vis pacem, para bellum!”, tuttav. Sama lause sobib hästi ka Jeesuse tegevuse tulemuste kirjeldamiseks.

Muidugi - Jeesus tõi paljudele rahu, aga Tema kõned tekitasid ka konflikte. Vastasseisud olid paratamatud seetõttu, et Jeesuse õpetus erines suurel määral kirjatundjate õpetusest ning sellele lisaks oli vastuolus ka üldiste ühiskondlike tõekspidamistega.

Tänases tekstis viitab tuli lõpuaja kohtumõistmisele ning ristimine Jeesuse lähitulevikus toimuvale ristisurmale, mida kandes jõi ta süükarika meie eest (Jh 18:11).

Jeesuse tegevus - pattude andeks andmine, haigete tervendamine, kurjade vaimude väljaajamine, variseride kritiseerimine ning viimaks ka õpetus ristisurmast ning surnuist ülestõusmisest ja tulevasest kohtust - see kõik tekitas lahkhelisid kodudes ja lähisuhetes. Kuna aga juutidele on peresuhted eriliselt tähtsad, siis Jeesuse kõne pereliikmete omavahelisest tülliminekust tekitas kuulajate seas kindlasti hämmingut. 

Selmis 54 hakkab Jeesus kõnelema rahvale, sellele eelnev tekst oli aga tõenäoliselt adresseeritud üksnes jüngritele. Vihm tuli maale enamasti läänes asuvalt Vahemerelt ning kuumus lõunas asetsevast kõrbest.

Jeesuse kõne teravik oli suunatud tõsiasjale, et inimesed hindasid peamiselt väliseid, nähtavaid asju, ning seetõttu jäi neil märkamata palju olulisem. Jumala tõotused olid nende endi silme all täitumas. Aga rahvas ei tajunud Jumala Vaimu tegutsemist, sest nad ei tahtnud seda teha. Neil oli selleks piisavalt teadmisi, aga neil puudus soov teha lepitus Jumalaga. Aga alles lepitus Jumalaga viib inimese lepitusele teistega tema ümber. Ja see võib olla pikk teekond.

 
“Jah, sõna ristist on narrus neile, kes hukkuvad, aga meile, kes päästetakse, on see Jumala vägi…” (1Kr 1:18)

Selle kommentaari autor: Aki Miettinen