Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Lendav rullraamat ja naine vakas

Laupäev, 11. September 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Sk 5:1-11

Nägemus lendavast rullraamatust
1Ja ma tõstsin jälle silmad üles ja vaatasin, ja ennäe, seal
oli lendav rullraamat.
2Ja ta küsis minult: „Mida sa näed?” Ja mina vastasin: „Ma näen
lendavat rullraamatut, kakskümmend küünart pikk ja kümme küünart
lai.”
3Siis ta ütles mulle: „See on needus, mis käib üle kogu maa. Sest
ühelt poolt - kõik, kes on varastanud, saavad
karistada, ja teiselt poolt - kõik, kes on valet
vandunud, saavad karistada.
4Mina olen lasknud selle välja tulla, ütleb vägede Issand, ja see
tungib varga kotta ja selle kotta, kes valet vannub minu nimel; ja
see jääb tema kotta ja hävitab selle, niihästi puud kui kivid.”
Nägemus naisest vakas
5Siis ingel, kes minuga rääkis, astus ette ja ütles mulle: „Tõsta
ometi silmad üles ja vaata, mis see on, mis välja tuleb?”
6Aga minagi küsisin: „Mis see on?” Ja tema vastas: „See, mis
välja tuleb, on vakk.” Ja ta ütles: „See on nende süü kogu maal.”
7Ja vaata, tinakaas tõusis üles, ja vakas istus üks naine.
8Ja tema ütles: „See on õelus.” Ja ta viskas selle vakka ning
virutas tinakaane vaka suu peale.
9Ja ma tõstsin silmad üles ja vaatasin, ja ennäe, kaks naist
tuli esile. Ja neil oli tuul tiibades, neil olid tiivad nagu haigru
tiivad ja nad kandsid vaka üles maa ja taeva vahele.
10Siis ma küsisin inglilt, kes minuga rääkis: „Kuhu nad
selle vaka viivad?”
11Ja ta vastas mulle: „Sinearimaale, et ehitada temale koda. Ja kui
see on valmis, siis asetatakse ta sinna oma paika.”

Palveta täna nende eest, kelle elus näed patu needust mis on toonud hävituse. Palu, et Jumal paneks sellele piiri ning enesele valmisolekut olla Jumala tööriistaks.

Tänases tekstis kohtame kahte mõistatuslikku nägemust. Lendavat rullraamatut, mis on needus, ja naist viljavakas. Need kaks nägemust kuuluvad kokku, nii nagu kuulusid kokku ka kaks eelmist.  Mõlema keskseks teemaks on Jumala rahva puhastamine. 

Piltide avamiseks antakse meile mõningaid vihjeid: rullraamat on Jumala sõna, mis on antud kuuletumiseks. Selles sisaldub aga ka tõsine hoiatus: needus mis puudutab kõiki, kes seda sõna ei pea. Vargad ja valevandujad (s 3), on vaid kõikide patuste esindajad, mitte ainukesed süüdlased, keda see needus tabab. Needus tuleb sõnakuulmatusest, Jumala käskude rikkumisest ning märkus, et see raamat lendab taevas, viitab, et rullraamat pole kinni, kokkurullitud, vaid Jumala sõna ja selle hoiatused on avatud kõikidele lugemiseks. See needus personifitseeritakse (s 4) ning näeme, et viimselt hävitab see kogu koja.

Avatuna saab nähtavaks ka rullraamatu tohutu suurus, mis rõhutab veelgi sõnumi kaalukust.

Meie teame, et Jeesus on meid lunastanud “vabaks seaduse needusest, saades ise needuseks meie eest... “Neetud on igaüks, kes puu küljes ripub” (Gl 3:13). Seadus iseenesest on hea, kuid ilma Kristuseta muutub meile needuseks, sest osutab meie eksimisele. Kristuse lunastöö vastuvõtmise tunnistuseks, maetakse meid ristimises Kristuse surma - see tähendab meie eneste elu lõppemisse, aga sealsamas tõstetakse meid Jumala tõotuse kaudu ka uude ellu koos Temaga, mis on vaba igasugusest needusest. Seal saame ka Püha Vaimu jõu, elada Jumala seaduste kohaselt.

Järgmine nägemus on naisest viljavakas - ning ilmselt on siin tegu mõõtude moonutamisega, ehk petmisega. Samas näitab see, kuidas Jumal toimib patuga. Kui eelmises pildis oli kesksel kohal kohtumõistmine, siis siin on keskmes puhastamine: Jumal eemaldab patu oma rahva keskelt (viib Sinearimaale e Paabelisse s 11, kuhu naisele ehitatakse tempel, vt ka Ilm 17:3-5).  Pilt maailma patuvõlast, mis mahub viljamõõtu, on tegelikult lohutav. Patt ei täida maailmakõiksust - Jumal on sellelegi asetanud piirid, see on Jumala kontrolli all. 

Näeme kõigepealt mõõdukorvi (vakka), mõõduühikut, kuid selle täpset suurust ei ole antud. “See on nende süü” (s 5) - kirjelduse leiame Am 8:5: “ et võiksime avada viljaaidad, teha vaka väiksemaks ja seekli suuremaks, ja petta väärade vaekaussidega”. Tegu on otsese petmise, valetamise ning hoolimatusega teiste suhtes.

Vakal on raske (tina)kaas ja selle sees istub naine, kes on kurjus. Asjaolu, et nii vakas istuja, kui ka vaka äraviijad olid naised, ei tähenda, et kurjus avalduks peamiselt naiste kaudu - pigem on algkeeles tegu naissoost sõnadega. Tuul äraviijate tiibades viitab Püha Vaim tööle, mis eemaldab patu inimsüdamest ja muudab selle. Seegi puhastamine on Jumala armu väljendus. 

Nii avatakse meie ees Jumala toimimine oma rahvaga: kõigepealt Ta päästis ja tõi nad tagasi Paabeli vangipõlvest selleks, et rahvas ehitaks üles templi, st saaks taas hakata Teda kummardama ja teenima. Aga enne tuli rahvas selle töö tarvis puhastada ja pühitseda, tuli teha täielik meeleparandus Paabelis õpitud patustest tavadest: varastamisest, petmisest, ahnusest jpm.

Jumalatus soovib küll näidata end atraktiivses vormis, tahab tõusta esile, kõikidele nähtavaks. Selleks, et tunneksime ära kus nii meis kui siin maailmas on valitsemas jumalatus, vajame jätkuvalt taevast õpetust ning Püha Vaimu juhtimist - nii nagu seda anti Sakrajale. On imeline, kuidas Jumal ikka ja jälle osutab, et Ta ei taha, et keegi hukkuks; kuidas suure osa sellest tööst teeb Tema Püha Vaim ja meil on vaja vaid usaldada ning avada end sellele tööle.

 
“Nii ei ole nüüd enam mingit hukkamõistu neile, kes on Kristuses Jeesuses. (Rm 8:1)

Selle kommentaari autor: APÜ