Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Mille nimel elada

Kolmapäev, 29. September 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ef 3:1-13

Apostlist kui Jumala armu teenrist
1Seetõttu mina, Paulus, olen Kristuse Jeesuse vang teie,
paganate heaks.
2Jah, küllap te olete kuulnud Jumala armu majapidamisest, mis
minu kätte on antud teie heaks!
3Jumal on mulle ilmutuse kaudu teatanud saladuse, nagu ma
eespool lühidalt kirjutasin.
4Seda lugedes te võite mõista minu arusaamist Kristuse saladustest,
5mida muistsete põlvede aegu ei antud teada inimlastele nii,
nagu see nüüd on ilmutatud tema pühadele apostlitele ja
prohvetitele Vaimus:
6et paganadki on tõotuse kaaspärijad ja sama ihu liikmed ja
kaasosalised Kristuses Jeesuses evangeeliumi kaudu.
7Selle evangeeliumi teenriks olen ma saanud Jumala armu kingituse
kohaselt, mis mulle on antud tema väe toimel.
8Minule, kõige vähemale kõigi pühade seast, on antud see
arm: kuulutada paganate seas evangeeliumi Kristuse äraarvamatust rikkusest
9ja valge ette tuua kõigile, mis on selle saladuse korraldus, mis
on kätketud aegade algusest peale Jumalas, kes kõik on loonud.
10Nii saab nüüd Jumala mitmekülgne tarkus teatavaks koguduse kaudu
taevastele valitsustele ja meelevaldadele
11ajastute ettemääramise järgi, mille ta on teinud teoks
meie Issandas Kristuses Jeesuses,
12kelle sees usu läbi temasse on meil julgus ja usaldav ligipääs
Jumalale.
13Seetõttu ma kutsun teid üles mitte loobuma, kui mind ahistatakse
teie pärast - see on teie kirkus.

Sageli puudub inimestel lõplik selgus oma tegevusest kõige suuremas, elu eesmärki puudutavas plaanis ning seetõttu tegutsetakse oma parima arusaamise kohaselt lihtsalt umbes mingis suunas.

Need, vanglast kirjutatud, autobiograafilised salmid osutavad, et Pauluse jaoks oli väga selge see, mida ta tegi. Kasutades sõna “saladus” (s 3,4,6,9) kirjeldab Paulus oma värsket arusaamist tõest, mis oli eelmiste põlvkondade eest peidetud (kuigi prohvetite abiga aimatav), nüüd aga ilmutatud kõikidele. Püha Vaim oli ilmutanud selle, mida enne peeti võimatuks: et Jumal ühendab ja toob paganad ning juudid kokku ühte kogudusse, läbi Jeesuse Kristuse. 

Ja Jumal andis Paulusele ülesande kuulutada, et Jumala lepingu ja Kristuse Ihuga (kogudusega) on nüüdsest võimalik liituda ka paganarahvate seast pärinevail usklikel (s 6 j vt Kl 1:27). See on määratu rõõmusõnum ka praegusel ajastul kõikidele neile, kes ei kuulu juutide hulka. Juutidele aga oli see märguandeks, et neid ei päästa enam mingi eristaatus: kõikidele on vaid üks tee uude lepingusse Jumalaga, läbi usu Jeesusesse. Ka Paulus ise (juudina) ei omanud mingit muud eripositsiooni (s 8).

Tulevik, mida enne peeti mõeldamatuks, vastandab praegusele muserdatud maailmale ja siin valitsevaile vaenulikele vaimsetele jõududele Jumala tarkuses seatud eesmärgid. Kristuse läbi kättesaadavaks tehtud “äraarvamatu rikkus” (s 8) osutab, kui rikkaliku elu soovib Jumal anda oma rahvale ning on samas ääretult praktiline, nagu kirjeldavad järgnevad peatükid 4-6.

Niivõrd kõrge kutsumine muutis Pauluse elus kõik. Ka koguduse jaoks oli see väga eriline kutsumine, sest Paulusele ilmutati, et kogudusel on võimalik teha Jumala tarkus teatavaks isegi taevastele valitsustele ja meelevaldadele (s 10). Inimesel on midagi õpetada isegi inglitele - ning ka deemonitele! 

Taolise sõnumi kuulutus tõi otseselt Pauluse jaoks kaasa opositsiooni ning ahelad, aga andis samas talle ka uskumatult kõrge ja igavikku ulatuva elu eesmärgi. Paulus tajub väga teravalt selle sõnumi määratust ja sügavust, ja selle väelist jumalikku dimensiooni. Pane tähele tema alandlikkust (s 8), sulase hoiakut (s 7) ning valmisolekut - sõltuda kõiges Jumala armust ja väest. Samasugust suhtumist vajab igaüks, kes ka tänapäeval kuulutab sõnumit Jumala päästest.

Kindlasti oli Paulusel eriline koht Jumala suures loos. Samamoodi on ka meil vaja teha oma osa Jumala saladuse kuulutamises kogu maailmale. Kaks milleeniumit hiljem, pole peidetu enam varjatud saladus, vaid läbi evangeeliumi kuulutamise on tekkinud nähtav Kristuse ihu, koguduse, laienemine iga rahva hulka. Kuna Kristus suri ka meie eest, siis oleme meiegi kuulutamisse kaasatud. Kogudusse kuulmine ei ole meile lihtsalt mingi koht, kuhu minna, vaid kutsumine elada vastavalt Jumala seatud eesmärkidele täie vabaduse ja julgusega (s 12). See on väljakutse meie  julgusele Kristuse ees ja Kristuse pärast. Meie maailmas on teised eraldusjooned ja võitlused, siiski lõpeb tänane tekst meenutusega, et kesksel kohal nii kuulutuse sõnumis, kui selle teostamises on Kristus, ning et võime Temale toetuda täie usukindlusega. Jumala saladus avab meilegi taevase, julgustava ning igavikku hõlmava perspektiivi nii elus, suhetes, töös, kui kõiges mida teeme.

Issand, aita mul meeles pidada, et iga päev on võrratu and Sinu käest ning seda tuleks kasutada vastavalt Sinu tahtele.

Selle kommentaari autor: APÜ