Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Probleem, tegevus, reaktsioon

Esmaspäev, 3. Jaanuar 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 1:1-18

Jeesus tuleb maailma
1Alguses oli Sõna
ja Sõna oli Jumala juures
ja Sõna oli Jumal.
2Seesama oli alguses Jumala juures.
3Kõik on tekkinud tema läbi
ja ilma temata ei ole tekkinud midagi.
Mis on tekkinud
4tema kaudu, oli elu,
ja elu oli inimeste valgus.[f] + [fr] 1:4 [ft] Teisiti interpunkteerides võib tõlkida: 'Kõik on tekkinud tema läbi ja ilma temata ei ole tekkinud midagi, mis on tekkinud. Temas oli elu, ja elu oli inimeste valgus.' [f*]
5Ja valgus paistab pimeduses,
ja pimedus ei ole seda omaks võtnud.
6[m]Oli Jumala läkitatud mees, nimega Johannes,
7see pidi tunnistust andma, tunnistama valgusest, et kõik hakkaksid tema kaudu uskuma.
8Tema ise ei olnud valgus, vaid ta pidi tunnistama valgusest.
9
Tõeline valgus,
mis valgustab iga inimest,
oli maailma tulemas.
10Ta oli maailmas,
ja maailm on tekkinud tema läbi,
ja maailm ei tundnud teda ära.
11Ta tuli omade keskele,
ent omad ei võtnud teda vastu.
12Aga kõigile, kes tema vastu võtsid,
andis ta meelevalla saada Jumala lasteks,
neile, kes usuvad tema nimesse,
13kes ei ole sündinud verest,
ei liha tahtest,
ei mehe tahtest,
vaid Jumalast.
14Ja Sõna sai lihaks
ja elas meie keskel,
ja me nägime tema kirkust
nagu Isast Ainusündinu kirkust,
täis armu ja tõde.
15[m]Johannes tunnistas temast ja hüüdis valjusti: „Tema ongi see, kelle kohta mina ütlesin: See, kes tuleb pärast mind, on olnud minu eel, sest tema oli enne kui mina.”
16
Jah, meie kõik oleme võtnud tema täiusest,
ja armu armu peale.
17[m]Seadus on ju antud Moosese kaudu, arm ja tõde aga tulnud Jeesuse Kristuse kaudu.
18Keegi ei ole iialgi näinud Jumalat. Ainusündinud Poeg, kes on Isa rinna najal, tema on meile teate toonud.

Kes on Jumalat näinud? Kes suudaks Teda tutvustada ning selgitada? Tõeline Valgus on säranud meie pimeduses ning valgustanud meid. Tänu Jumalale selle eest!

Oma evangeeliumi sissejuhatuses asetab Johannes meie ette probleemi, tegevuse ja reaktsiooni, mida ta seejärel selgitab kogu ülejäänud evangeeliumis. 

Keegi ei ole iial Jumalat näinud, seega inimesed ei tunne Teda - see on probleem. Maailm ja inimesed selles on ümbritsetud pimedusest. Eeldades, et Johannes kirjutas peamiselt juutidele, oli see pöörane väide. Olid ju juudid läbi imbunud Pühakirjast (Vana Testament) ning saanud rikkalikult kogemusi Jumalaga - nad pidid Jumalat ikkagi tundma. Johannese silmis aga ei omanud rahvas päästvat teadmist Jumalast. Ka tänapäeval võivad inimesed olla kuulnud Piibli Jumalast, nad võivad isegi regulaarselt kirikus käia, samas ometi mitte tunda Jumalat isiklikult ja lähedaselt.

Nimetatud probleemile lahenduse leidmiseks oli vaja midagi teha. Kui inimesed ei tundnud Jumalat, siis tuli Teda neile tutvustada - aga kes võiks (ja suudaks) seda teha? Kui keegi ei ole Jumalat näinud, ei ole inimeste võimuses lahendust pakkuda. Jumal ise pidi midagi tegema, et ennast tuttavaks teha. Ja Ta tegi! Jumal sai inimeseks, üheks meie hulgast. Ta tutvustas ennast viisil, mida me suutsime mõista. See Jeesus, igavene, jumalik, lihakssaanud Sõna, tutvustas inimestele milline on Jumal - ja Ta teeb seda tänapäevani.

Isaac Newtoni mõju ja vastasmõju seadus ütleb, et kaks keha mõjutavad teineteist jõududega, mis on suuruselt võrdsed ja vastassuunalised. Ehk igal jõul on samaväärne vastasjõud. Kui lihakssaanud Sõna tuli siia maailma, et tutvustada Jumalat, kuidas siis inimesed reageerisid? 

Johannes kirjeldab kahte reaktsiooni. Kuigi maailm oli loodud läbi Sõna, ei tundnud maailm Teda ära ega võtnud Teda vastu. 

Siiski olid mõned, kes Sõna vastu võtsid, Temasse uskusid ning neist said uuestisünni läbi Jumala perekonna liikmed. Täna, rohkem kui 2000 aastat hiljem, on Johannese poolt maailmtud pilt endiselt pädev: on neid, kes Jeesuse vastu võtavad, aga paljud tõukavad Ta ära.

 
Milline on olnud sinu reaktsioon Jumala suurejoonelisele ja armurikkale tegutsemisele? Kuidas selgitaksid sina teistele inimese probleemi ning jumalikku lahendust sellele?

Selle kommentaari autor: Cornelis Bennema