Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kohtuda Jumalaga

Laupäev, 8. Jaanuar 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 2:13-25

Jeesus ajab kaubitsejad templist välja
13Juutide paasapühad olid lähedal, ja Jeesus läks üles Jeruusalemma.
14Ja ta leidis pühakojas neid, kes müüsid härgi ja lambaid ja
tuvisid, ja rahavahetajaid istumas.
15Ja ta tegi paeltest piitsa ning ajas pühakojast välja kõik,
nii lambad kui härjad, ja ta puistas laiali rahavahetajate mündid ning
lükkas kummuli nende lauad
16ja ütles tuvimüüjatele: „Viige need siit minema! Ärge tehke
minu Isa koda kaubakojaks!”
17Tema jüngritele tuli meelde, et on kirjutatud: „Kiivus sinu koja
pärast neelab mu ära.”
18Siis ütlesid juudid Jeesusele: „Mis tunnustähte sa meile näitad,
et sa nõnda tohid teha?”
19Jeesus vastas: „Lammutage see tempel, ja ma püstitan selle kolme
päevaga uuesti!”
20Siis ütlesid juudid: „Seda templit on ehitatud nelikümmend kuus
aastat, ja sina püstitad selle kolme päevaga uuesti?”
21Aga tema mõtles „templi” all oma ihu.
22Siis, kui ta oli üles tõusnud surnuist, tuli ta jüngritele
meelde, et ta seda oli öelnud, ja nad uskusid kirja ning sõna, mis
Jeesus oli öelnud.
23Aga kui Jeesus oli paasapühadel Jeruusalemmas, hakkasid paljud
tema nimesse uskuma, nähes tunnustähti, mida ta tegi.
24Kuid Jeesus ise ei usaldanud ennast nende kätte, sest ta tundis
inimesi,
25ning tal ei olnud tarvis, et keegi oleks andnud tunnistust
teise inimese kohta, sest ta teadis, mis oli inimeses.

Jumal ei ole eemalviibiv ega kaugel, vaid isiklikult lähedal. Temaga on võimalik kohtuda - Kristuses. Võime anda Talle asupaiga - oma südames.

Jeruusalemma tempel oli Iisraeli Jumala kummardamise keskmes, oli paik kus rahvas kohtus oma Jumalaga. Kõik pühad peeti seal ja kõik meessoost iisraellased pidid vähemalt kolm korda aastas, tähtsamate pühade puhul, seal isiklikult kohal olema. Pühade ajal õitses eriliselt ka äritegevus ( s 13), mil teistelt maadelt tulnud palverändurid pidid ostma vajalikku ohverdamiseks. 

Kogu kaupmeeskonna Templist välja ajamisel ei oponeerinud Jeesus lihtsalt korrumpeerunud kauplemistavade vastu, vaid ründas tollast templikultuse seisundit ennast. Samamoodi nagu oli seda teinud Jesaja ( vt Js 1; 11-12), Miika ( 6: 6-8) ja Jeremia ( 7: 2-11) enne Teda.  Ründas seetõttu, et pimedus oli salakavalalt hiilinud sinna, kus inimesed oleksid õigustatult pidanud kogema, et neid juhitakse valguse ja elu poole; kohta mis oleks pidanud olema külalislahke Isa "palvemaja kõigi rahvaste jaoks" (Js 56:7) (vrd s 16).  Veelgi enam, kauplemine toimus peamiselt paganate õues ja see oli eriti kuri, sest tegu oli ainsa kohaga Jeruusalemma templis, kuhu võisid siseneda ka mitte-juudid või “võõrad". Jeesus pühib vihaselt minema kauplejate lauad koos kõige juurdekuuluvaga. 

Samas – Jeesus ei ründa Templit ennast, vaid tekst ütleb, et „kiivus“ (innukus/ s 17) paneb Ta templi pärast liikuma. Jeesuse jaoks on tempel eelkõige koht, kus inimesed tõeliselt kohtuvad Jumalaga. 

Kui juutide juhid esitavad Jeesusele küsimusi Tema tegude ja väidete kohta, vastab Jeesus neile mõistatusega (s 19), millest isegi Tema jüngrid tol hetkel aru ei saanud. Hiljem loeme (s 21), et Jeesus rääkis oma surmast ja ülestõusmisest.

Siit jõuame antud lõigu kõige tähelepanuväärsema osa juurde, s 18-21: Jeesust ümbritseva rahva jaoks oli hämmastav kuulda uuest, kolme päeva jooksul ehitatud templist, mida mitte kunagi enam ei hävitata. Jeesus aga räägib oma ihust. Ta ütleb, et Tema ise ongi see uus tempel. Tema ise on see, kelles ja kelle läbi on nüüdsest võimalik kogeda väga isiklikult Jumala ligiolu.

 "Kus saame meie Jumalaga kohtuda?” on ka tänapäeval paljude küsimus. Oleme tunnistajaks kuidas paljusid paeluvad aina rohkem idast tulevad religioossed praktikad, mille abil püütakse ise (küsitavate meetoditega) luua ühendust vaimse maailmaga. Meediumid, taro kaardid, transtsendentne meditatsioon, astroloogia, kristallid, nõidus, ettekuulutused, hiromantia, maagia jpm on kõik katsed  saada teateid või ilmutust sfääridest kuhu inimesel tavapäraselt pääsu ei ole, või mõjutada üleloomulikke jõude. Kuigi toimiv, on see siiski pettus,  järekordne “inimlik kauplemine”, täiesti ebavjalik ja ka äärmiselt ohtlik, sest nende praktikate kaudu lasevad inimesed end siduda kurjuse jõududel.

Jumalat aga on võimalik kohata vabastavalt, taastavalt, elutoovalt ja lähedaselt - Tema Pojas, Jeesuses.

 
Nüüd, kus Jeesus on ülestõusnud ja Isa juurde läinud, on usklike kogudus Jeesuse ihu, Jumala tempel, kuhu kõik võivad tulla, et kohtuda Jumalaga. Palu, et Jumal näitaks, kas mingi “kauplemine” või tegevus sinu või su koguduse elus võib inimestele olla taktistuseks Jumala ligiolu kogemisel ja Püha Vaimu tööl.