Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tagajärjed

Kolmapäev, 19. Jaanuar 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Ms 3:8-24

Aadam ja Eeva
8Ja nad kuulsid Issanda Jumala häält, kes rohuaias sinna ja tänna käis, kui päev viluks läks, ja Aadam ja tema naine peitsid endid Issanda Jumala palge eest rohuaia puude keskele.
9Ja Issand Jumal hüüdis Aadamat ning ütles temale: „Kus sa oled?”
10Ja tema vastas: „Ma kuulsin su häält rohuaias ja kartsin, sest ma olen alasti. Sellepärast ma peitsin enese ära.”
11Siis ta küsis: „Kes on sulle teada andnud, et sa alasti oled? Või oled sa söönud puust, millest ma sind keelasin söömast?”
12Ja Aadam vastas: „Naine, kelle sa mulle kaasaks andsid, tema andis mulle puust ja ma sõin.”
13Ja Issand Jumal küsis naiselt: „Miks sa seda tegid?” Ja naine vastas: „Madu pettis mind, ja ma sõin.”
14Siis Issand Jumal ütles maole:
„Et sa seda tegid, siis ole sa neetud
kõigi koduloomade ja kõigi metsloomade seas!
Sa pead roomama oma kõhu peal
ja põrmu sööma kogu eluaja!
15Ja ma tõstan vihavaenu sinu ja naise vahele,
sinu seemne ja tema seemne vahele,
kes purustab su pea,
aga kelle kanda sa salvad.”
16Naisele ta ütles:
„Sinule ma saadan väga palju valu,
kui sa lapseootel oled:
sa pead valuga lapsi ilmale tooma!
Sa himustad küll oma meest,
aga tema valitseb su üle.”
17Aga Aadamale ta ütles:
„Et sa kuulasid oma naise sõna ja sõid puust,
millest mina olin sind keelanud, öeldes,
et sa ei tohi sellest süüa,
siis olgu maapind neetud sinu üleastumise pärast!
Vaevaga pead sa sellest sööma kogu eluaja!
18Ta peab sulle kasvatama kibuvitsu ja ohakaid,
ja põllutaimed olgu sulle toiduks!
19Oma palge higis pead sa leiba sööma,
kuni sa jälle mullaks saad,
sest sellest sa oled võetud!
Tõesti, sa oled põrm
ja pead jälle põrmuks saama!”
20Ja Aadam pani oma naisele nimeks Eeva, sest ta sai kõigi elavate emaks.[f] + [fr] 3:20 [ft] Nimi Eeva, heebrea k [+it] Hawwa[+it*], meenutab sõna [+it] haja[+it*] 'elama'. Sõnasõnaline tõlge 'kõigi elavate ema'. [f*]
21Ja Issand Jumal tegi Aadamale[f] + [fr] 3:21 [ft] Igal pool pole selge, kas sõna [+it] adam[+it*] on kasutatud pärisnimena või inimese tähenduses üldiselt. [f*] ja ta naisele nahkriided ning pani neile selga.
22Ja Issand Jumal ütles: „Vaata, inimene on saanud nagu üheks meie hulgast, tundes head ja kurja. Aga nüüd, et ta oma kätt ei sirutaks ega võtaks ka elupuust ega sööks ega elaks igavesti!”
23Siis saatis Issand Jumal tema Eedeni rohuaiast välja, et ta hariks maad, millest ta oli võetud.
24Ja ta ajas Aadama välja ja pani hommikupoole Eedeni rohuaeda keerubid ja tuleleegina sähviva mõõga, et need valvaksid elupuu teed.

“Meie hing on painutatud põrmu, meie ihu on kinni maa küljes.  Tõuse meile appi ja lunasta meid oma helduse pärast!” (Ps 44:26-28)

Madu ütles Aadamale ja Eevale, et kui nad keelatud puust söövad, siis nad saavad Jumala sarnaseks. Teisisõnu - nad saaksid suuremaks, kui nad olid, tõuseksid kõrgemale tasandile. Ka Jumal tunnistab, et “inimene on saanud nagu üheks meie hulgast, tundes head ja kurja” (s 22), ning seepärast tuleb teda takistada, et ta elupuust ei sööks. 

Samas aga näitab Jumal, et seda vilja süües oli inimene tegelikult ise tõuganud end endisest madalamale, sest nüüd peavad nad surema ning tagasi põrmuks saama. Enne kui Jumal inimese ninasse eluõhku puhus, oli ta samuti põrm - seega langes inimene oma kõrgest seisusest tagasi põrmu.

1.Moosese raamatu autor teadis, et surm ei tulnud kohe, aga ta väljendab väga selgelt, et Jumalale mittekuuletumise ning inimese surma vahel on otsene seos. 

Kaudsed tagajärjed olid aga palju laiaulatuslikumad. Pane tähele: Jumal ei neednud  ei naist ega meest. Ainukesed, kellele needus otseselt suunati olid madu ja maapind. Inimese jaoks, kellele elu sellel maapinnal oleks võinud ja pidanud olema igavene rõõm, muutus see tollest hetkest raskeks ja keeruliseks. Suhe mehe ja naise, inimkonna ja maapinna ja Jumala vahel - see kõik sai mõjutatud ning teatud määrani rikutud. Armastusest kantud koostöö asemele tuli agressiivne võitlus. Loodust ega ka nimetatud suhteid ei hävitatud lõplikult, kuid need rikuti, ning meil tarvitseb vaid aknast välja vaadata, et näha kõikjal selle tunnusmärke.

Päris kindlasti aga viis inimese valik nad eemale nende loomispärasest eesmärgist - hoolitseda Eedeni aia eest - sest inimesed aeti sellest aiast välja. Aiast väljaajamist peetakse sageli täiendavaks karistuseks, kuid pigem oli see Jumala armuline järeleandmine. Elada igavesti rikutud suhetes oleks olnud talumatu ning seda ei tohtinud juhtuda. Jumalal oli teine plaan.

Kui tohutult palju inimene tegelikult kaotas! Ilmselt ei osanud Aadam ja Eeva aimatagi oma tegude kaugemaid tagajärgi, vaid vaatasid kohesele kasule, mida võisid saada. Salm 24 ütleb, et endisesse olemisse ja paradiisiaeda tagasipöördumine oli absoluutselt mõeldamatu, kuid Jumala igatsus tõelise ning lähedase suhte järele inimestega ei olnud muutunud. 

Kogu ülejäänud Pühakiri avaldab meile Jumala plaani kuidas see suhe siiski võimalikuks saab, ning kuidas võib sündida uuendatud suhe meeste ja naiste  ja inimeste vahele uuendatud maailmas.

 
Kui tunned valu pattulangemise tagajärgede pärast enda ümber, täna Jumalat Tema päästeplaani eest ning palu “Sinu riik tulgu, Sinu tahtmine sündigu - nagu taevas, nõnda ka maa peal!”

Selle kommentaari autor: APÜ