Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vikerkaare leping

Neljapäev, 27. Jaanuar 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Ms 9:1-17

Jumala leping Noaga
1Ja Jumal õnnistas Noad ja tema poegi ning ütles neile: „Olge viljakad, teid saagu palju ja täitke maa!
2Teid peavad kartma ja pelgama kõik maa loomad ja kõik taeva linnud, kõik, kes maa peal liiguvad, ja kõik mere kalad; need on teie kätte antud.
3Kõik, mis liigub ja elab, olgu teile roaks; kõik selle annan ma teile nagu halja rohugi.
4Kummatigi ei tohi te liha süüa ta hingega, see on: ta verega!
5Tõepoolest, teie eneste verd ma nõuan taga: ma nõuan seda kõigilt loomadelt, ja ma nõuan inimestelt vastastikku inimese hinge!
6
Kes valab inimese vere,
selle vere valab inimene,
sest inimene on tehtud
Jumala näo järgi!
7[m]Ja teie olge viljakad, teid saagu palju, siginege maa peal ja paljunege seal!”
8Ja Jumal rääkis Noa ja tema poegadega, kes ta juures olid, ning ütles:
9„Mina, vaata, teen lepingu teiega ja teie järglastega pärast teid,
10ja iga elava hingega, kes teie juures on: lindudega, kariloomadega ja kõigi metsloomadega, kes teie juures on, kõigiga, kes laevast välja tulid, kõigi maa loomadega.
11Ma teen teiega lepingu, et enam ei hävitata kõike liha uputusveega ja veeuputus ei tule enam maad rikkuma.”
12
Ja Jumal ütles:
„Lepingu tähis, mille ma teen enese ja teie
ja iga teie juures oleva elava hinge vahel
igavesteks põlvedeks, on see:
13ma panen pilvedesse oma vikerkaare
ja see on lepingu tähiseks minu ja maa vahel.
14Kui ma kogun maa kohale pilvi
ja pilvedes nähakse vikerkaart,
15siis ma mõtlen oma lepingule,
mis on minu ja teie ja iga elava hinge vahel
kõiges lihas, ja vesi ei saa enam
kõike liha hävitavaks uputuseks.
16Kui pilvedes on vikerkaar,
siis ma vaatan seda
ja mõtlen igavesele lepingule
Jumala ja iga elava hinge vahel
maa peal olevas kõiges lihas.”
17[m]Ja Jumal ütles Noale: „See on selle lepingu tähis, mille ma olen teinud enese ja kõige liha vahel, mis maa peal on.”

Millised lepingud su elus pakuvad sulle kõige suuremat kindlustunnet?

Jumal on see, kes valitseb. Tema kasutab oma väge, et taasluua maailm, ning nägime, et Tema valis pigem ohverdamise kui veeuputuse. Veelgi enam, Jumal tõotab, et mitte iial enam ei hävita Ta oma loodut sellisel moel. 

9. peatükk on tulvil Jumala valiku tulemuse detaile. Esimesena tuleb taaskinnitus loodu õnnistamisest viljakuse ( 1,7) ja valitsemise läbi (s 2), siiski on siin uue elemendina  muutused, mis on seotud hirmuga (s 2) ning verevalamisega (s 4-6), mis patu tagajärjel sisenesid maailma. 

Jumal kordab Noale ja tema perele seda, mida loomise alguses ütles Aadamale ja Eevale: olge viljakad ja teid saagu palju; ning et inimene peab valitsema loomade ja taimede üle,  sest need on antud inimesele toiduks. Inimese toidulaual on nüüdsest aga ka liha, kuid loomade vere söömine on talle keelatud. Sellel keelul on tähelepanuväärne selgitus: veres on loomade hing, ehk nende elujõud. See vere söömise keeld kordub  Moosese seaduses, ka Jeesuse ajal oli see väga oluline seaduse osa, mida ülima tähelepanuga järgiti. Viimaks kinnitab seda ka algkoguduse esimese nõukogu otsus (Ap 15:29), kus see keeld verd süüa on üks kolmest käsust uutele, teiste rahvaste seast tulevatele kristlastele.  

 Edasi sõnastab Jumal oma uue lepingu Noa ja tema järeltulijatega. See on kõige esimene leping Piiblis, Jumala ja tulevase inimkonna vahel. Pane tähele kui palju Jumal lihtsalt kinnitab, kinnitab ja kinnitab veelkord kõike, mida Ta on tõotanud sõlmitud lepingu läbi. Kolm korda kinnitatakse lepingu sõlmimist, viis korda kinnitatakse, et see on tehtud iga elava olendiga (nii inimese kui loomadega), kolm korda kinnitatakse, et “mitte iialgi enam” - ja seda kõike kümne salmi jooksul. Ning siis, juhuks, kui keegi siiski sellest sõnumist veel aru ei saa - antakse vikerkaare märk, mis on ikka ja jälle ilmuv, nähtav kinnitus Jumala usaldusväärsusest, hoolest ja tõotustest. 

See kõik rõhutab meile täna, kui pühendunud on Jumal oma loodule (Rm 8:19-22; 2Pt 3:13; Ilm 21:1-5, 22-27), kui väga Ta armastab iga inimest, ning et võime igal ajal kindlalt teada, et Tema täidab oma tõotused ning need kuuluvad ka meile.

 
Täname Sind Issand, et ka meie võime usu läbi olla vikerkaare lepingu osalised, ja Noa järeltulijad, kellega sa selle lepingu sõlmisid. Täname, et Jeesuse kaudu kinkisid sa meile uue, igavese elu lepingu mille kehtivuse tõttu saame julgusega vaadata tulevikku isegi surmast läbi minnes!

Selle kommentaari autor: APÜ