Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Võim ja tornid

Esmaspäev, 31. Jaanuar 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Ms 11:1-32

Paabeli torn
1Kogu maailmas oli aga üks keel ja ühesugused sõnad.
2Ja sündis, kui nad hommiku poolt teele läksid, et nad Sinearimaal leidsid oru ja jäid sinna elama.
3Nad ütlesid üksteisele: „Tehkem nüüd telliskive ja põletagem neid hästi.” Siis olid telliskivid neile ehituskivideks ja maapigi oli sideaineks.
4Ja nad ütlesid: „Tulge, ehitagem enestele linn ja torn, mille tipp oleks taevas, ja tehkem enestele nimi, et me ei hajuks üle kogu maailma!”
5Aga Issand tuli alla vaatama linna ja torni, mida inimlapsed ehitasid.
6Ja Issand ütles: „Vaata, rahvas on üks ja neil kõigil on üks keel, ja see on alles nende tegude algus. Nüüd ei ole neil võimatu ükski asi, mida nad kavatsevad teha!
7Mingem nüüd alla ja segagem seal nende keel, et nad üksteise keelt ei mõistaks!”
8Ja Issand pillutas nad sealt üle kogu maailma ja nad jätsid linna ehitamata.
9Seepärast pandi sellele nimeks Paabel[f] + [fr] 11:9 [ft] Paabeli (Babüloni) nimi (heebrea k [+it] Babel[+it*]) meenutab sõna [+it] balal[+it*] 'segama'.[f*], sest seal segas Issand ära kogu maailma keele ja sealt pillutas Issand nad üle kogu maailma.
Seemi järeltulijad
10Need olid Seemi järeltulijad: kui Seem oli sada aastat vana, siis sündis temale Arpaksad kaks aastat pärast veeuputust.
11Ja Seem elas pärast Arpaksadi sündimist viissada aastat, ja temale sündis poegi ja tütreid.
12Kui Arpaksad oli elanud kolmkümmend viis aastat, siis sündis temale Selah.
13Ja Arpaksad elas pärast Selahi sündimist nelisada kolm aastat, ja temale sündis poegi ja tütreid.
14Kui Selah oli elanud kolmkümmend aastat, siis sündis temale Eeber.
15Ja Selah elas pärast Eeberi sündimist nelisada kolm aastat, ja temale sündis poegi ja tütreid.
16Kui Eeber oli elanud kolmkümmend neli aastat, siis sündis temale Peleg.
17Ja Eeber elas pärast Pelegi sündimist nelisada kolmkümmend aastat, ja temale sündis poegi ja tütreid.
18Kui Peleg oli elanud kolmkümmend aastat, siis sündis temale Reu.
19Ja Peleg elas pärast Reu sündimist kakssada üheksa aastat, ja temale sündis poegi ja tütreid.
20Kui Reu oli elanud kolmkümmend kaks aastat, siis sündis temale Serug.
21Ja Reu elas pärast Serugi sündimist kakssada seitse aastat, ja temale sündis poegi ja tütreid.
22Kui Serug oli elanud kolmkümmend aastat, siis sündis temale Naahor.
23Ja Serug elas pärast Naahori sündimist kakssada aastat, ja temale sündis poegi ja tütreid.
24Kui Naahor oli elanud kakskümmend üheksa aastat, siis sündis temale Terah.
25Ja Naahor elas pärast Terahi sündimist sada üheksateist aastat, ja temale sündis poegi ja tütreid.26Kui Terah oli elanud seitsekümmend aastat, siis sündisid temale Aabram, Naahor ja Haaran.
Terahi järeltulijad
27Ja need olid Terahi järeltulijad: Terahile sündisid Aabram, Naahor ja Haaran; ja Haaranile sündis Lott.
28Aga Haaran suri enne kui ta isa Terah oma sünnimaal Kaldea[f] + [fr] 11:28 [ft] Kaldea tähendab Paabelimaad (Babülooniat). [f*] Uuris.
29Ja Aabram ja Naahor võtsid enestele naised; Aabrami naise nimi oli Saarai ja Naahori naise nimi oli Milka, Haarani tütar; Haaran oli Milka ja Jiska isa.
30Aga Saarai oli viljatu, temal ei olnud last.
31Ja Terah võttis oma poja Aabrami ja Haarani poja Loti, oma pojapoja, ja Saarai, oma minia, oma poja Aabrami naise, ja lahkus koos nendega Kaldea Uurist, et minna Kaananimaale; ja nad jõudsid Haaranini ning jäid sinna elama.
32Ja Terahi elupäevi oli kakssada viis aastat, ja Terah suri Haaranis.

“On ju minu käsi selle kõik teinud ja nõnda on see kõik sündinud, ütleb Issand. Aga mina vaatan ka niisuguse peale, kes on vilets, kellel on purukspekstud vaim ja kes väriseb mu sõna ees.” (js 66:2)

Kui eelmist peatükki lugedes võis tekkida küsimus, et kuidas samast esiisast pärinevad inimesed jõudsid erinevateks keelterühmadeks jagunemiseni, siis tänane peatükk vastab sellele. Lisaks selgitatakse meile kuidas hajutati inimesed üle kogu maa.

1Ms 1. peatükk jutustab, et esimesed inimesed soovisid olla nagu Jumal ning tänase teksti põhjal tundub, et inimesed soovivad siiani ise taevasse jõuda samamoodi, kui enestele nime teha. See on katse tõusta taevani omaenese nõu ja jõuga. Jumal, kes nende püüdlusi jälgib näeb, et kuni nad koostööd teevad ja kõik sama keelt räägivad, ei ole miski neile võimatu. Ja Jumal ei anna oma au kellelegi teisele.

Paljudel meist on oma “paabeli tornid”: näiteks kaasaegne teadus ja selle saavutused, millest usutakse, et need muudavad usu Jumalasse tarbetuks

Tegelikult on hämmastav, et Jumal võib inimesest arvata, et inimesele pole miski võimatu. Sealjuures nägi Jumal kindlasti ka endiselt inimeste südames peituvat kurjust. Igal juhul leiab Jumal, et on vaja nende keeled segi ajada ning nad laiali hajutada - see oli jumalik turvameede. Olukorra iroonia on aga selles, et tõuke Paabeli torni ehitamiseks andis inimestele justnimelt seesama hirm saada hajutatud (s 4).

Võimul on võimas korruptiivne mõju ning võimust rääkides meenub meile kõikidele terve rida näiteid inimestest, kes kas töökohtadel või mujal taotlevad võimu iga hinna eest. Seetõttu oleks tark täna küsida eneselt, millist ohtu kujutab võim (mida omame) meile ja meie lähedastele? Näiteks isade võim laste üle, abikaasade võim teinetesie üle; laste võim vanemate, õpetajate, kaasõpilaste, isegi hooldajate üle.

Ja millisel enda elualal ihaldad sa veel võimu?

Peatüki teises pooles laotatakse meie ette Noa poja Seemi järeltulijad kuni Aabrahamini. Siit näeme, et Jumal jätkas inimeste paljunemise õnnistamist kuigi jõudes Saarani loeme esimesest lastetuse juhtumist Piiblis. Sellest hoolimata hakkab Jumal Aabrahamist alates endale oma rahvast kujundama ning Talle ei ole selles miski takistuseks. Tuleb uus restart.

 
Issand aita, et ma ei raiskaks oma päevi enesele nime tegemise või võimu pärast võitlemisega.

Selle kommentaari autor: APÜ