Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ahastusest vabaks

Pühapäev, 6. Veebruar 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 54

Palve vaenlaste ahistuses
1Laulujuhatajale: keelpillil mängida; Taaveti õpetuslaul,
2kui Siifi mehed tulid ja ütlesid Saulile: „Eks Taavet ole
peidus meie juures.”
3
Jumal, päästa mind oma nime abil
ja aja mu asja oma vägevuse varal!
4Jumal, kuule mu palvet,
pane tähele mu suu kõnet!
5Sest muulased kipuvad mu kallale
ja vägivaldsed püüavad mu hinge;
nad ei sea Jumalat oma silma ette.
Sela.
6
Vaata, Jumal on mu abimees,
Issand on mu hinge tugi.
7Lasku ta tulla tagasi õnnetus
minu varitsejaile,
oma ustavusega hävita nad!
8Hea meelega ma toon sulle ohvreid,
ma tänan su nime, Issand,
sest see on hea.
9Sest ta tõmbas mind välja kõigist kitsikustest
ja mu silmad parastasid mu vaenlasi.

Too Jumalale tänu, et Ta tahab ja saab aidata neid, kes on hädas. Kinnita end Tema õigluses ja halastuses.

Psalm 54 kirjeldab teekonda meeleheitest vabadusse, palvest ülistusse. Laulja on tõelises hädas ja pöördub oma ahastuses Jumala poole. Taaveti hülgasid tema enda lähedased inimesed. (1Sm 23:12-29; 1Sm 26:1-25) Tema liitlastest ja sõpradest on saanud vaenlased, ja enne usaldusväärsed kaaslased on ta reetnud. 

Taavet kogeb intensiivset ohutunnet, sellist mida tuntakse inimeste meelevallas, kellel pole mingit asja Jumalaga ega Tema seadustega. Ühiskonnas, kus Jumalat eiratakse, on tihti vähe respekti ka teiste inimeste suhtes ning üsna sageli hakkab valitsema brutaalsus ja vägivald. Taavet ei tea ohu täielikku ulatust, kuid ta kardab, sest teab et vastaste motiivid on kurjad.

Ohtu nende poolt, kes halvustavad Jumalat, tajuvad paljud usklikud ka täna. Paljud  tunnevad sarnaselt Taavetile, et nad on kaitseta ja kardavad rünnakuid võõraste poolt. Inimesed kogevad tagakiusamist (nt lapsed koolis või inimesed töökohtades), sildistamist, ühiskonna erinevad grupid on pöördunud üksteise vastu. Mitmed on kogenud ähvardusi ja laimu.  Taavet räägiks otsekui nende kõikide eest. 

Aga viis, kuidas Taavet oma hirmuga tegeleb võib olla meile kõikidele suureks julgustuseks. Ta ei teeskle, et probleemi ei ole või et ta ei ole mõjutatud selle poolt. Selle asemel pöördub ta kõikvõimsa Jumala poole, kelle nimi on tagatiseks, et Ta suudab aidata (s 3). Taavet on kogenud ja usub, et Jumal kaitseb neid, kes Talle ustavaks jäävad, eriti siis kui nood on langenud kurjade inimeste meelevalla alla. Ta usub ja usaldab Jumala õiglust (Hb 2:6-18) ja ta usub Jumala väelisusse (s 3) 

Meile võib tunduda pisut võõrana üleskutse salmis 7, et kuri peaks pöörduma vaenlastele tagasi.  Kuid tegelikult on see tark palve: Taavet igatseb, et kurja plaanid saaksid tagasilöögi. See kordab mõtet Õp 26:27, et "kui sa kaevad augu, siis langed ise sinna sisse." Sellise taotluse taga on teadlikkus Jumala võimest suunata kuri tagasi kurja tegijale.

Psalmi  algusest, lõpust ja keskmest leiame Taaveti veendumuse, et Jumal ise lahendab olukorra oma rahva kasuks. See veendumus on rajatud Jumala nimele (olemusele), Tema vägevusele (s 3), halastusele (s 6) ja toetusele ning ka Taaveti eelnevale kogemusele (s 9).

Ehk just sellepärast lõpeb psalm tänu- ja vabanemistundega. Sest Jumala käes on kontroll. Ja Jumal toimib, et nurjata kuri ning aidata ja hoida neid, kes usuvad. Mõnikord ei tule lahendused koheselt, vaid meil tuleb kannatlikult oodata, kuid tuleb päev, kus ka meie saame öelda: “Sest ta tõmbas mind välja kõigist kitsikustest!” Päev, mil kõik pöördub ja Jumala head eesmärgid täituvad (2Pt 3:8-13).

 

 
Jumal suudab tühistada kurjuse plaanid ja pöörata olukorrad heaks. Palveta inimeste pärast, kes just praegu vajavad Jumala väelist abi.