Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Olulised küsimused

Esmaspäev, 7. Veebruar 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 3:1-8

Ka juudid on süüdlased
1Mis on siis juudil erilist või mis kasu on
ümberlõikamisest?
2Jah, on palju ja mitmel moel. Esmalt juba see, et juutide
kätte on usaldatud Jumala sõnumid.
3Mis siis nüüd? Kui mõned pole olnud ustavad, ega siis
nende ebaustavus tühista Jumala ustavust?
4Mitte sugugi! Kindel on, et Jumal on tõemeelne, aga iga inimene
valelik, nagu on kirjutatud:
„...selleks, et sind tunnistataks õigeks su sõnades
ja sa võidaksid, kui sinuga käidaks kohut.”
5[m]Kui aga meie ülekohus toob esile
Jumala õigluse, mida me siis peame ütlema? Kas Jumal pole siis
ebaõiglane, kui ta meid nuhtleb vihas? Ma räägin inimlikul
pinnal.
6Mitte sugugi! Kuidas siis muidu saaks Jumal kohut mõista
maailma üle?
7Kui aga Jumala tõde minu valetamise tõttu saab üha
rohkem temale kirkuseks, miks siis minu üle veel kohut mõistetakse,
nagu oleksin ma patune?
8Ja miks siis ei ole nõnda, nagu mõned mind teotades
räägivad, et mina ütlevat: „Tehkem kurja, et sellest tuleks head!”
Niisuguste nuhtlus on õige.

"Issand, Sa oled õiglane oma sõnades ja selge oma kohtumõistmises. Luba, et mu süda Sinu ees võiks olla alandlik ja avatud" (Ps 51:6,19)

Tänane kirjakoht võib lugeja pisut nõutuks teha. Paulus esitab siin küsimusi ja ka vastab neile ise. Mida tähendab Jumala eriline leping juutidega (s 1)? Kas Jumal võis olla mitteustav (s 3)? Kas Jumal võiks olla kuidagi ebaõiglane (s 5-6)?

Taoline Pauluse kirjavorm võib näida meile veider, kuid on õpetlik ning näitab, et küsimusi ei tohi karta. On oluline mõista, miks usume seda, mida usume, ja osata selgitada seda ka teistele.

Paulus arendab oma diskussiooni sõnarünnaku vormis. Taoline formaat oli üks kreeka väitluse vormidest, kus igale argumendile anti vastulause selleks, et keegi selle taas kummutaks. Samas võis ka koguduses olla inimesi, kes tõstsid esile siinkirjeldatud väiteid. Vaatleme neid lähemalt. 

Mis kasu on siis juut olemisest või ümberlõikamisest (s. 1,2)? Väga palju kasu, väidab Paulus. Kuigi juudi soost pärinemine ei tee sind Jumala ees õigeks, on juudid Jumalaga sõlmitud lepingu pärijad ja ka Vana Testamendi tõotuste pärijad. Jumal on valinud juudi rahva ning läbi aegade kõnetanud kõiki teisi nende kaudu. Just juutide kätte on Ta ka usaldanud väga paljud sõnumid ja ettekuulutused. 

Mis kasu on ustavusest (s. 3)? Kas see, kui inimene pole Jumalale ustav olnud, tühistab ka Jumala ustavuse? Paulus vastab sellele jõuliselt:”Kindlasti mitte!”. Mitte miski ei suuda vähendada ega tühjaks teha Jumala ustavust. See on muutumatu.”  

Aga kuidas on lood Jumala õiglusega (s. 5,6)? Kui me kõik oleme patused, kas see siis teeb Jumalast Tema vihas kättemaksuhimulise olendi? Vastupidi, väidab Paulus; inimese patusus toob esile Jumala loomuse ja Tema õiguse kohut mõista.

 Aga Jumala au (s. 7,8)? Kui inimese patusus rohkendab Jumala au esiletõusmist, siis miks on vaja veel inimese üle kohut mõista? Tundub, nagu oleks Paulust süüdistatud õpetuses, et kristlased peaksid tegema kurja selleks, et Jumala headus paremini välja paistaks (s. 8). "Mitte mingil juhul," vastab Paulus. Jumal ei vaja minigt lisaabi, et Ta au välja paistaks ja kindlasti mitte meie pattude poolt. Need pigem kurvastavad Teda.  

Selliseid küsimusi Jumala õigluse ja inimese patu kohta esitatakse ka tänapäeval. Mõte pühast Jumalast, kelle olemus on tõde ja õigsus, ja kellel on kogu õigus meie üle kohut mõista ei ole populaarne. Patust rikutud inimesel on väga raske hoomata Jumalat ja Tema pühadust ning paljudele on Tema olemus arusaamatu.

Kristlased, keda Jumal usu läbi on liitnud oma valitud rahvaga, kes on tundma õppinud Jumala armu, heldust ning lepitust Jeesuses, peaksid kõigepealt ise selguse saama neis küsimustes, ning oskama abiks olla neile, kes taoliste küsimustega maadlevad. 

Tänu Jeesusele, kes on läkitanud oma Püha Vaimu ning kes meid siin aitab, õpetades, selgitades ja avades meile Jumala olemuse sügavust.  

 
Täna Jumalat Tema muutumatu õigluse ja ustavuse eest ning palu, et oskaksid õigesti vastata täna neile, kes Jumala ja usu kohta sinult küsivad.

Selle kommentaari autor: APÜ