Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Armastuse tee

Laupäev, 26. Märts 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 13:31-38

Jeesus annab armastuskäsu
31Kui nüüd Juudas oli lahkunud, ütles Jeesus: „Nüüd on Inimese
Poeg kirgastatud ja Jumal on temas kirgastatud.
32Kui Jumal on temas kirgastatud, siis kirgastab Jumal temas ka
ennast ja ta kirgastab teda just nüüd.
33Lapsed, ma olen teiega veel pisut aega. Te hakkate mind otsima,
ja nagu ma ütlesin juutidele: „Kuhu mina lähen, sinna ei saa teie
tulla”, nii ütlen ma praegu ka teile.
34Ma annan teile uue käsu: armastage üksteist! Nõnda nagu mina
teid olen armastanud, armastage teiegi üksteist!
35Sellest tunnevad kõik, et te olete minu jüngrid, kui te
üksteist armastate.”
Jeesus kuulutab ette, et Peetrus ta salgab
36Siimon Peetrus küsis temalt: „Issand, kuhu sa lähed?” Jeesus
vastas: „Kuhu mina lähen, sinna ei saa sina mulle praegu järgneda, aga
sa järgned hiljem.”
37Peetrus ütles talle: „Issand, miks ma siis praegu ei saa
sulle järgneda? Ma annan oma elu sinu eest.”
38Jeesus vastas: „Kas sina annad oma elu minu eest? Tõesti,
tõesti, ma ütlen sulle, kukk ei laula enne, kui sina oled mind juba
kolm korda salanud.

“Ent teda haavati meie üleastumiste pärast, löödi meie süütegude tõttu. Karistus oli tema peal, et meil oleks rahu, ja tema vermete läbi on meile tervis tulnud.” (Js 53:5) Kiida Jumalat tervenemise eest mille võime saada Jeesuses.

Kui uks oli Juuda järel sulgunud, alustab Jeesus oma viimase tähtsa õpetusteemaga järelejäänud jüngritele. See “hüvastijätu kursus” algab siin ning lõpeb Johanneses evangeeliumi 16 peatükis. Johannese evangeelium annab teistest evangelistidest erineva perspektiivi: teised näevad Jeesuse austamist peale tema alandamist ja surma, Johannes aga näeb seda Jeesuse ohvrisurma ja kannatuse sees. Jumala auhiilguse imelisus ei seisne vaid Tema triumfis surma üle, vaid ka selles, et Ta on nõus surma sisse minema meie eest, armastusest meie vastu.

Jeesus,viidates oma sõnadele Jh 7:33-34, õpetab jüngritele mil viisil nad saavad Talle järgneda, ning mil viisil nad seda teha ei saa. Kuigi Jumala eneseilmutus Jeesuses, on absoluutses kooskõlas Vana Testamendiga, on selles ka midagi täiesti radikaalselt uut  ja unikaalset. Kui enne käskis Jumal ohverdada paasatalle, siis nüüd toob Ta Jeesuses ohvriks iseenda, kui ühekordse ja kõikekatva ohvri. Selles ei saa me Talle järgneda, sest pole midagi mida Tema ohvrile võiksime lisada või teha .

Teisalt, me siiski saame - ja ka peaksime - järgnema Talle armastamises. Samamoodi kui meil pole võimalik tulla Tema juurde ilma, et oleksime enne käinud läbi risti alt oma elu ära andes (Mk 8:34); ei saa me väita, et oleme Tema omad, kui me ei armasta samamoodi nagu Tema armastas, üksteise jalgu pestes. Ühest küljest ei ole see kuidagi uus õpetus -meile on juba antud käsk “armasta oma ligimest nagu iseennast” (3Ms 19:18) - aga see ilmneb nüüd täiesti uues kvaliteedis ja uue selgusega, kui meile on antud Jeesuse enese eeskuju, mida järgida.

Jüngrid ei suuda seda veel teha (s 36), sest Jeesuse Vaimu elu ei ole neisse veel välja valatud ja nii saab Püha Vaim Jeesuse järgmiseks õpetusteemaks.

 

Kui kaugele oled sina jõudnud õppides Jeesuse moodi armastama? Kus vajad just täna värsket Püha Vaimu juurdevoolu ja võidmist; Tema muutvat väge? Räägi sellest Talle….

Selle kommentaari autor: APÜ