Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Lähedane ja armastatud

Reede, 25. Märts 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 13:21-30

Jeesus viitab äraandjale
21Seda öelnud, võpatas Jeesus vaimus ja tunnistas: „Tõesti,
tõesti, ma ütlen teile, üks teie seast reedab minu.”
22Jüngrid vaatasid nõutuses üksteisele otsa ega osanud arvata,
kelle kohta ta seda ütleb.
23Üks ta jüngritest, see, keda Jeesus armastas, oli tema kõrval lauas.
24Siimon Peetrus noogutas nüüd peaga selle poole, öeldes: „Küsi
temalt, kes
see on, kellest ta räägib?”
25See jünger nõjatus siis Jeesuse rinnale ja ütles talle:
„Issand, kes see on?”
26Siis vastas Jeesus: „Seesama, kelle jaoks ma kastan
palakese ja annan talle.” Siis ta kastis palakese ja andis Juudas
Iskariotile, Siimona pojale.
27Ja palakese järel läks saatan temasse. Jeesus ütles
talle nüüd: „Mida sa teed, tee kiiresti!”
28Lauasistujatest ei taibanud aga keegi, mille kohta Jeesus talle
nii ütles,
29sest mõned arvasid, kuna Juudas oli kukruhoidja, et Jeesus
ütles talle: „Osta, mida vajame pühadeks!” või et ta käskis anda
midagi vaestele.
30Kui siis Juudas oli võtnud palakese vastu, lahkus ta kohe.
Aga oli öö.

On kahte liiki inimesi: need kes Jumalale ütlevad, “Sinu tahtmine sündigu”, ja need, kellele Jumal ütleb: “Hästi, tee siis nii nagu ise tahad.” (CS Lewis) Seistes palves Jumala ees, mõtiskle - kummasse gruppi sa ise kuulud.

Tänane kirjakoht esitleb suurt kontrasti suhetes Jeesusega. Stseeni keskmes on “jünger, keda Jeesus armastas” (s 23). Tõenäoliselt on see viide Johannesele, Sebedeuse pojael ja Jaakobuse vennale. Trraditsiooni kohaselt peeti teda jüngritest kõige nooremaks, ehk alles teismeea lõpus olevaks jüngriks, kes suutis joosta Jeesuse haua juurde kiiremini kui Peetrus. Ta oli ka ainuke, kes elas kõrge vanaduseni. Johannest peetakse Jeesuse tädipojaks.

Taolise noorukina ei kujutanud Johannes ohtu kellelegi, ning tema lähedus Jeesusega andis talle võimaluse esitada Jeesusele isiklikke, asjakohaseid küsimusi. 

Järgnevalt aga näeme veel üht hämmastavat näidet Jeesuse armastusest, mis tegutseb. Pisaratega (s 21) annab Jeesus teada, et üks omade hulgast reedab ta. Söömaaeg jätkub, kuid Jeesuse ja jüngri vahel “keda ta armastas” (s 23) ning kes lamab laua ääres Jeesuse ligidal, ilmselt näoga Jeesuse poole, areneb vaikne vestlus.

Juudas selles loos on Johannese kõrval terava kontrastina. Algusest peale on teda lugejale reeturina tutvustatud. Jeesus teab seda, aga ülejäänud jüngrid ei aima midagi - väliselt näig ta välja nagu kõik teisedki. JA evangeelium ei ütle kusagil, nagu oleks ta deemintest vaevatud, pigem esitatakse teda kui meest, kes on saatana ülemvõimule alla jäänud (s 27) ning kaob nüüd pimedusse, Jeesust reetma.

Johannesel ja Juudal on aga ka midagi ühist: Jeesus armastas neid mõlemaid ühevõrra. Ta osutas  samasugust armastust enda kõige lähedasemale jüngrile ja sellele, kes Ta reetis.

Jeesus sosistab, et ta annab reeturile tüki leiba (s 26). See oli palju rohkem kui vaid salajane märguanne: taoline and oli armastuse ning respekti väljendus peoperemehe poolt, eriliselt austatud külalisele - ja Jeesus käitus siin täiesti siiralt. Ta armastas Juudast. 

Psalmi 41:10 prohveteering: “keda ma usaldasin ja kes mu leiba sõi” -täitus  Jeesuse sõnul just selle reetmisega. Jeesus ei paljasta ega ütle Juudasest lahti, vaid aktsepteerib ning austab teda selle anniga. Milline armastus! Juudas võtab leiva vastu, aga armastust ei võta - ning langeb täiesti Saatana meelevalla alla. Kaua peas veeretatud mõte muutub nüüd otsuseks tema südames (s 2), ning Jeesus õhutab teda leebelt tegutsema just nii nagu Juudas valib. 

Jah, Pühakiri peab täide minema, kuid Juudase lahkumine öösse võis Jeesuse jaoks olla ka väga valus vaatepilt.

Tänane lugu on erakordne näide teeniva meelsusega armastusest, milles Jeesus just mõni hetk tagasi oli pesnud ka Juudase jalgu teades, et mees hellitab üma südames reetmise kavatsust.

 
Jumal kingib meile hämmastava vabaduse valida nii head kui kurja. Palveta, et võiksid saada Jumalalt jõudu, valida alati elu (5Ms 30:19).

Selle kommentaari autor: APÜ