Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Läheduse tee

Esmaspäev, 28. Märts 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 14:1-7

Jeesus julgustab jüngreid
1Teie süda ärgu ehmugu! Uskuge Jumalasse ja uskuge minusse!
2Minu Isa majas on palju eluasemeid. Kui see nõnda ei oleks, kas ma siis
oleksin teile öelnud, et ma lähen teile aset valmistama?
3Ja kui ma olen läinud ja teile aseme valmistanud, tulen ma jälle
tagasi ja võtan teid kaasa enese juurde, et teiegi oleksite seal, kus
olen mina.
4Ja kuhu ma lähen, sinna te teate teed.”
5Toomas ütles talle: „Issand, me ei tea, kuhu sa lähed, kuidas me
siis võime teada teed?”
6Jeesus ütles talle: „Mina olen tee ja tõde ja elu. Ükski ei saa
minna Isa juurde muidu kui minu kaudu.
7Kui te oleksite tundnud mind, siis te tunneksite ka mu Isa. Nüüd te
tunnete teda ja olete teda näinud.”

Isa Jumal, palun tugevda mu usku ja usaldust Sinu vastu nii, et ma ei kõiguks ka väga pimedatel päevadel!

Jeesusega koos oldud 3 aasta vältel oli ette tulnud palju asju, mida jüngrid ei mõistnud. Nüüd oli Ta just öelnud, et jätab nad maha (Jh 13:36).

Jeesus soovib, et Tema järgijad ei tunneks muret (s 1), vaid oleksid lohutatud ja julgustatud Jeesuse ning Jumala jätkuvas lähedases tundmises nii, et sellest kogemusest saaks nende jõuallikas. Tänane piibitekst annab selleks aluse ja õhutab iga usklikku Jumalale veelgi lähemale tungima, Teda otsima, sest just sealt lähtub inimese usu stabiilsus ning võime oma usku teistega jagada. 

Näeme, et isegi Jeesuse jüngrid kogesid ärevust. Ka Jeesus näeb seda, ning julgustab neid usus kindlaks jääma (s 1). Jüngrite segadus on arusaadav, sest kui Jeesus läheb ära, peavad nemad ju kuidagi edasi minema - aga kuidas?. Nad ei ole mures, kuidas taevasse saada, vaid kuidas elada maa peal ilma Jeesuseta. Jeesus aga kinnitab neile, et tänu sellele, mida Ta kavatseb teha, saavad jüngrid kogeda samasugust suhet Jumalaga siin maa peal, nagu Temal oli maa peal olles. 

Kaudselt esitab Jeesus siin iseennast kui seda, kellest saab kahtluse hetkedel usus kinni hoida, ning kelle tundma õppimise läbi võib usk isegi kasvada. Jeesus tahab oma järgijaid veenda selles, et usule suurde Jumalasse on olemas täiesti kindel alusning inimene võib julgeda olla täielikult sõltuv sellest suurest Jumalast. Ka nüüd, kui Ta jüngritest peatselt lahkub, ei jäta Ta neid maha, vaid see lahkumine viib jüngrid hoopis edasi järgmiste imeliste õnnistuste juurde ( Jh 16:7). Jeesuse lahkumine kinnitas jüngrite tulevase saatuse (s 2-6). 

Jeesus toetub sellele, et jüngrid olid juba maitsta saanud Tema headust ja usaldusväärsust ning selle läbi ka Jumala enese headust ja usaldusväärsust. Kui Tema tõotused ei oleks tõesed olnud, siis Ta oleks neid ju hoiatanud, sest Ta oli nende armastav kaitsja ja karjane.

Veelgi parem uudis on aga see, et Isa majas on palju ruumi - piisavalt meile kõigile! - ning Jeesus ise valmistab selle ette oma järgijatele. Jeesus ütleb otse, et lähedase suhte igatsus on kahepoolne: ka Tema igatseb olla lähedane oma järgijatega. Veelgi enam - see lähedane osadus ja isiklik suhe Jeesusega, mis jüngrite jaoks oli alanud juba siin maa peal,  saab neile ukseks taevasesse lähedusse tulevikus (s 6-7).  

Jüngrid ei mõista, kuidas see peaks toimima ning ka kaasaja usklikel on sellest mõnikord raske aru saada. Aga küsimus ei olegi selles, et me peaksime kõigest aru saama vaid selles, mida me peame tegema. Jeesus andis teada kõige olulisema: tuleb püsima jääda sellesse lähedasse isiklikku suhtesse Temaga. Ning teha kõik, mis meist oleneb, et kasvatada seda lähedust Jeesusega. Ülejäänu teeb Tema.

 
“Sa oled mulle andnud teada elu tee, sa täidad mind rõõmuga oma palge ees!” (Ap 2:28) Tänu sulle Jeesus, et sa valmistasid meile tee Isa juurde! Aita, et oskaksime täna juhtida sellele teele neid, kes on muredes ja ärevuses.

Selle kommentaari autor: APÜ