Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ühtsuse vägi

Laupäev, 9. Aprill 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 17:14-26

Jeesuse ülempreesterlik palve
14Mina olen andnud neile sinu sõna ning maailm on vihanud neid,
sest nemad ei ole maailmast, nii nagu minagi ei ole maailmast.
15Ma ei palu, et sa võtaksid nad ära maailmast, vaid et sa
hoiaksid neid kurja eest.
16Nemad ei ole maailmast, nii nagu minagi ei ole maailmast.
17Pühitse neid tões: sinu sõna on tõde!
18Nii nagu sina läkitasid minu maailma, läkitan ka mina nemad maailma.
19Ja ma pühitsen ennast nende eest, et ka nemad oleksid
pühitsetud tões.
20Aga ma ei palu üksnes nende eest, vaid ka nende eest, kes
nende sõna läbi hakkavad minusse uskuma,
21et kõik oleksid üks, nii nagu sina, Isa, minus ja mina sinus, et
nemadki oleksid meis, et maailm usuks, et sina oled minu läkitanud.
22Ja mina olen andnud neile selle kirkuse, mille sina oled andnud
mulle, et nad oleksid üks, nii nagu meie oleme üks:
23mina neis ja sina minus, et nad oleksid täielikult üks, nii et
maailm tunneks ära, et sina oled minu läkitanud ja et sa oled armastanud
neid, nii nagu sa oled armastanud mind.
24Isa, ma tahan, et ka need, keda sa mulle oled andnud, oleksid
minuga seal, kus mina olen, et nad näeksid mu kirkust, mille sa oled
andnud mulle, sest sa oled mind armastanud enne maailma rajamist.
25Õige Isa, maailm ei ole sind tundnud, aga mina tundsin sind
ning need siin tunnevad, et sina oled minu läkitanud.
26Ja ma olen neile andnud teada sinu nime ja annan teada seda, et
armastus, millega sina oled armastanud mind, oleks nendes ja mina
oleksin nendes.”

Millisena koged oma koguduse suhetes ühtsust ning armastust?

Jeesus jätkab oma ristiteed, palvetades erakordse selguse ning tulisusega. Lõpuosas laiendab Ta palvet ka kõkidele oma järgijatele tulevikus (s 20). Jeesus igatseb oma järgijatele samasugust üks-olemist, nagu on Tema ja Isa vahel. See on Tema palve tuum. Ta palub Isalt, et Tema järgijate vahel valitsev üksmeel ja armastus paneks maailma uskuma Jumalasse ja Tema armastusse. Teisisõnu: nähes üksmeelt, nähakse Kristust…ja nähes Kristust, nähakse Jumalat (s 23)!

Teoloog J. Wright oma raamatus “Johannes kõikide jaoks” (SPCK 2002) kirjutab: “Jeesust ümbritses kogetav Isa armastus, ning seesama armastuse side oli märgilisena äratuntav ka Jeesuse järgijate keskel. Selle armastuse läbi sai Ta kohalolevaks jüngrite ning nende kaudu ka maailma keskel.”

Jeesuse palve liigub edasi, tulevikku. Enam ei kõnele Ta enese elust või jüngritest, kes Temast maha jäävad, vaid palve lõpus vaatab Ta üle põlvkondade ulatuvale usukogukonnale, paludes kõigi “nende eest, kes nende sõna läbi hakkavad minusse uskuma,” (s 20). 

Nagu veepinnal kontsentriliselt laienevad ringid, levib evangeelium üle maailma, tõstes esile evangeeliumi kaks suurt teemat. Esimene neist määratleb koguduse elu ja suhteid: “armastage üksteist!” (Jh 13:34). Teine aga avab Jumala toimimise kosmilise ulatuse: “Kõik on tekkinud tema läbi ja ilma temata ei ole tekkinud midagi.” (Jh 1:3, Jh 3:16). 

Jumala eesmärgid puudutavad tervet maailma, ning siis kui Jeesus on siit maa pealt lahkunud, peab kogudus keskenduma Tema töö edasiviimisele. Kui Jeesus palvetas, et maailm hakkaks uskuma, palvetas Ta ühtlasi ka selle eest, et kogudus võiks evangeeliumit kuulutada seda usku tekitavalt! Selles palves väljenduv Jeesuse usk on võimas! Ta näeb oma järgijaid, kui Jumala elavaid esindajaid, kelle kuulutuse tõmbejõuks on 2 suurt hoovust: esiteks usklike pühendumine tõele, mille Jeesus neile annab (s 16-19), ning teiseks, usklike pühendumine neile inimestele, kelled Jeesus neile annab (s 21-23). Tõde pühitseb meid, andes meile selle mida jagada; armastus muudab meid ligitõmbavaiks, ning annab meile vahendid selle jagamiseks. Kristlik armastus kuulutab Kristusest, sest Tema on see, kes teeb meile kättesaadavaks armastuse, mis tuleb Jumalalt (s 26).

Mõtiskledes selle palve üle, mõelgem inimestele, kelle elu on usku tekitav, headus kõigile nähtav, armastus teisi teeniv ning kelle eluviis on üks suur kuulutus Kristuse usaldamisest. Need inimesed on Jeesuse palve vili ja vastus; nad on kinnituseks meile ning täidavad meie südame rõõmuga. Kahtlemata meenuvad samas ka kristlaste vahelised tülid ning pinged, mis on sageli põhjustanud põlguse kuulutatud sõnumi suhtes. Jeesuse palve meenutab meile vajadust minna taas end täitma Tema armastuse allikale, paluda koguduse keskele veel enam ühtsust ning taotleda omavahelistes suhetes veel enam armastust. Ja kui vaja, peame paluma, et Jumal ise  teeks meie usule auditit, ilmutades parandamise kohad. Jeesuse palve kinnitab meile täna, kui kesksel kohal on need teemad Jumalale, Talle ja  jumalariigis. Samal määral peaks see oluline olema ka meile.

 
Jeesus palvetas siis ja palvetab ka praegu sinu ja minu üksmeele ja armastuse eest! Kuidas tahaksid Talle vastata?

Selle kommentaari autor: APÜ