Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumal annab järele

Kolmapäev, 27. Aprill 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jn 3:1-10

Niineve patukahetsus
1Ja Joonale tuli teist korda Issanda sõna; ta ütles:
2„Võta kätte, mine Niinevesse, sinna suurde linna, ja pea sellele
jutlus, nagu ma sind käsin!”
3Siis Joona võttis kätte ja läks Issanda sõna peale Niinevesse;
Niineve oli suur linn Jumala ees: kolm päevateekonda.
4Ja Joona hakkas linna läbi käima; käies esimese päeva teed, ta
hüüdis ja ütles: „Veel nelikümmend päeva ja Niineve hävitatakse!”
5Ja Niineve mehed uskusid Jumalasse, kuulutasid paastu ja riietusid
kotiriidesse, nii suured kui väikesed.
6Ja kui sõna sellest jõudis Niineve kuningani, tõusis too oma
aujärjelt ja võttis mantli seljast, kattis ennast kotiriidega ja
istus tuha peale.
7Siis ta laskis Niineves kuulutada ja öelda: „Kuninga ja tema
ülikute käsul öeldakse: Inimesed ja loomad, veised, lambad ja kitsed
ärgu söögu midagi, ärgu käigu karjas ja ärgu joogu vett,
8vaid nad katku endid kotiriidega, inimesed ja loomad, ja hüüdku
võimsasti Jumala poole ja igaüks pöördugu oma kurjalt teelt ja
vägivallast, mis nende käte küljes on!
9Kes teab, vahest Jumal pöördub ja kahetseb, pöördub oma tulisest
vihast, nii et me ei hukku.”
10Kui Jumal nägi nende tegusid, et nad pöördusid oma kurjalt
teelt, siis Jumal kahetses kurja, mis ta oli lubanud neile teha, ega
teinud seda.

“Kui me oma patud tunnistame, on tema ustav ja õige, nõnda et ta  annab andeks meie patud ja puhastab meid kogu ülekohtust.” (1Jh 1:9)

Täna loeme, et peale Niineve kodanike meeleparandust, loobus Jumal karistusest, millega oli linna ähvardanud. Osad piiblitõlked ütlevad siinkohal, et Jumal “kahetses kurja” mida oli plaaninud, ehk parandas meelt. Seega kirjeldab Joona raamat Jumalat, kellel on kahju, et oli ähvardanud linna hävitada. Samalaadse väljendi leiame 1Ms 6. peatükist, kus Jumal kahetses, et oli inimese loonud (1Ms 6:7). 

Ilmselt on meil raske ette kujutada kahetsevat, meelt parandavat või meelt muutvat Jumalat. Siiski ei ole Joona raamatu Jumal filosoofide “liikumatu liigutaja”. Piibel omistab Jumalale inimlikke emotsioone, mis kirjeldavad pigem Looja suhet oma looduga kui Jumala enese olemust. Aga Jumal ei ole inimene. Ka ei ole Ta selline nagu teised jumalad, näiteks nagu Kreeka panteonil. Abraham Joshua Heschel on öelnud: “Zeus tunneb kirglikku huvi kaunite naisjumaluste vastu ning süttib raevus igaühe vastu, kes tekitavad temas kadedust. Iisraeli Jumal aga tunneb kaastundlikku huvi orbude ja leskede vastu.” *  

Piibel omistab Jumalale kõige kõrgemad, sügavamad ja võimsamad tunded. Inimese olukorrast liigutatuna, toimib Jumal temaga asjakohaselt nii rõõmus, ahastuses kui ka kurbuses. 

Jumal, kes määrab ja varustab, ka tegutseb enda loodud maailmas. Joona loos, kui inimesed (ja isegi loomad!) vastavad Talle meeleparandusega (nagu Jumal ootas), on Jumala heameel neile nende patud andeks anda.

Ka Joonale antakse teine võimalus. Peaaegu samasugustel tigimustel, kui esimeses peatükis, kästakse tal minna Niinevesse. Ja seekord Joona kuuletub. Joona kuulutuse läbi saab üks tolleageseid võimsamaid linnu puudutatud nii, et kõik pöörduvad meelt parandama. Seejuures on Joona sõnum vaid viiesõnaline (heebrea keeles), lihtne kuulutus! Paljud teised mõjuva sõnaga suured prohvetid Piiblis, nagu Jesaja, Jeremia ja Hesekiel, ei ole midagi sellist teinud.

Niinevelaste sõnumi vastuvõtt ning uskumine (s 5) on siin väljandatud samalaadsete terminitega kui Iisraellaste uskumist mujal Piiblis. Kotiriie, üleskutse paastule ning Jumala halastuse ootus (s 9), on kõik tuttavad tegevused neile, kes “kardavad Issandat” (1:9). Tänane jutustus on väga veenev selles, et Niineve pöördumine oli ehtne. Jumala arumheitmine vastuseks niinevelaste  meeleparandusele, ei tohiks küll kuidgi üllatus olla. 

Ja kas pole see hea, isegi parim sõnum, et Jumal, kes võib ja saab määrata kohtuotsuseid ning karistusi, võib ka järele anda ning karistused tühistada, kui inimesed pöörduvad oma kurjusest ning teevad seda, mis on õige?

 
Kas lihtsam on otsida Jumalalt andestust, kui ise andeks anda? Kas sul oleks kergem andestada, kui võiksid Jumala kombel näha, millal eksija tõeliselt kahesteb? Jeesus ütles: “Ma ei taha ohvrit, vaid halastust! “ (Mt 9:13)

* Abraham Joshua Heschel, Between God and Man: an interpretation of Judaism, Simon and Schuster, 1997, p111 

 

Selle kommentaari autor: APÜ