Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Õnnistuse piirid

Teisipäev, 10. Mai 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 5Ms 5:1-21

Kuidas anti Seadus?
1Ja Mooses kutsus kokku kogu Iisraeli ning ütles neile: „Kuule, Iisrael, määrusi ja seadlusi, millest ma täna teie kuuldes räägin, ja õppige neid ja olge hoolsad neid täitma!
2Issand, meie Jumal, andis meile Hoorebil seaduse.
3Mitte meie vanemaile ei andnud Issand seda seadust, vaid meile, kes me kõik siin täna elus oleme.
4Palgest palgesse rääkis Issand teiega mäel tule keskelt.
5Mina seisin tol korral Issanda ja teie vahel, et teile kuulutada Issanda sõna, sest te kartsite tuld ega läinud üles mäele. Ta ütles:
Kümme käsku korratakse
6„Mina olen Issand, sinu Jumal, kes tõi sind välja Egiptusemaalt orjusekojast.
7Sul ei tohi olla muid jumalaid minu palge kõrval!
8Sa ei tohi enesele teha kuju ega mingisugust pilti sellest, mis on ülal taevas, ega sellest, mis on all maa peal, ega sellest, mis on maa all vees!
9Sa ei tohi neid kummardada ega neid teenida, sest mina, Issand, sinu Jumal, olen püha vihaga Jumal, kes vanemate süü nuhtleb laste kätte kolmanda ja neljanda põlveni neile, kes mind vihkavad,
10aga kes heldust osutab tuhandeile neile, kes mind armastavad ja mu käske peavad.
11Sa ei tohi Issanda, oma Jumala nime asjata suhu võtta, sest Issand ei jäta seda nuhtlemata, kes tema nime asjata suhu võtab![f] + [fr] 5:11 [ft] Vt [+xt] 2Ms 20:7[+xt*] seletust. [f*]
12Pea meeles, et sa pead pühitsema hingamispäeva, nõnda nagu Issand, su Jumal, sind on käskinud!
13Kuus päeva tee tööd ja toimeta kõiki oma talitusi,
14aga seitsmes päev on Issanda, sinu Jumala hingamispäev! Siis sa ei tohi toimetada ühtegi talitust, ei sa ise ega su poeg ja tütar, ei su sulane ega teenija, ei su härg ega eesel või mõni muu su loomadest, ka mitte võõras, kes on su väravais, et su sulane ja teenija saaksid hingata nagu sina.
15Ja pea meeles, et sa olid ori Egiptusemaal ja et Issand, su Jumal, tõi sind sealt välja vägeva käega ja väljasirutatud käsivarrega; sellepärast on Issand, su Jumal, käskinud sind pidada hingamispäeva.
16Sa pead austama oma isa ja ema, nõnda nagu Issand, su Jumal, sind on käskinud, et su päevi pikendataks ja et su käsi hästi käiks sellel maal, mille Issand, su Jumal, sulle annab!
17Sa ei tohi tappa!
18Sa ei tohi abielu rikkuda!
19Sa ei tohi varastada!
20Sa ei tohi tunnistada oma ligimese vastu valetunnistajana!
21Sa ei tohi himustada oma ligimese naist! Sa ei tohi himustada oma ligimese koda, tema põldu, sulast ja teenijat, härga ja eeslit ega midagi, mis su ligimese päralt on!”

Kas piirideta maailm tundub sulle külgetõmbav või õõvastav?

Alguses pani Jumal piirid loodusesse: näiteks maa ja mere vahele (1Ms 1:9  Ii 38:8-11). Kui neid piire murtakse, kannatame üleujutuste, või isegi tsunamite käes. Jumal pani piirid ka inimkonnale: “Ja Issand Jumal keelas inimest ja ütles: „Kõigist aia puudest sa võid küll süüa, aga hea ja kurja tundmise puust sa ei tohi süüa…” (1Ms 2;16-17). Nendes piirides nautisid Aadam ja Eeva shalom rahu. Kui nad piire rikkusid,kaotasid nad paradiisi.

Piiri võib vaadelda kui kinnistu äärejoont, midagi mis märgib omandit, aga mis samas ka kaitseb ka mingit väärtust. Iisrael oli Jumalale kallihinnaline “omandrahvas” (5Ms 7:6). See värskelt vabastatud orjade mass, pidi saama rahvaks omaenda territooriumil, ning Kümme käsku kujundasid ja kaitsesid nähtamatu piirina Jumala ning selle rahva vahelist erilist suhet, aga ka kõiki rahva omavahelisi suhteid: “et te jääksite elama, et teie käsi hästi käiks ja te pikendaksite oma päevi sellel maal, mille te pärite.” (5Ms 5:33).

Kõige fundamentaalsem piiritõmbamise sõna on “ei” - sõna, mis esineb Kümnes käsus korduvalt. Meie kaasaegse maailma mõtteviis soovitaks koheselt Jumala piiridest välja, “vabadusse” murda, sest näeb neid piire ahelatena (Ps 2:3). Siiski - kui ka piirideta elu võib tunduda täieliku vabadusena, isegi joovastavana, jätab see samas värava lahti sissetungijatele ja hävitajatele. Jumala rahvas aga tunneb ära, et vaatamata neis esinevatele nõudmistele on Jumala seatud piirid antud inimesele õnnistuseks.

Pane tähele, et veel enne, kui Jumal mingit nõuet üldse nimetab, kinnitab Ta oma pühendumist sellele lepingurahvale (s 6). Kui palju see sulle tähendab, mida ütleb? Siis mõtiskle Johannese evangeeliumis 10. peatükis salmide 10-15 üle: kas märkad, kuidas Jeesus, meie Hea Karjane toimib samamoodi kui Jumal? Maa, mis piima ja mett voolab on kütkestav pilt sellest eluküllusest, mida Jeesus pakub (Jh 10:10). Need, kes seda ülikülluslikku elu naudivad, on lubanud Jeesuse (ja ainult Tema!) sõnadel panna piirid enda elus (Jh 10:3-5). Ning nende piiride sees, kogevad ja naudivad nad turvalisust, vabadust ning suurt rõõmu. (Jh 10:9). 

 
Milliste Jumalast seatud piiridega oled hädas (nende aktsepteerimisel või järgmisel)? Miks?

Selle kommentaari autor: Tanya Ferdinandusz