Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Horisonti laiendades

Neljapäev, 2. Juuni 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 1:1-11

Eessõna
1Esimese raamatu, Teofilos, ma kirjutasin kõigest sellest, mida Jeesus algusest peale tegi ja õpetas
2kuni selle päevani, mil ta võeti üles taevasse pärast seda, kui ta apostlitele, keda ta oli valinud Püha Vaimu kaudu, oli andnud korraldusi.
3Neile ta oli pärast oma kannatamist näidanud ennast elavana, tõendades seda mitmel viisil, ilmudes neile neljakümne päeva jooksul ja kõneldes Jumala riigist.
Jeesuse taevaminek
4Kui siis Jeesus viibis koos nendega, keelas ta neil Jeruusalemmast lahkuda, käskides jääda ootama Isa tõotust, „mis teie olete minult kuulnud.
5Johannes on küll ristinud veega, aga teid ristitakse Püha Vaimuga üsna varsti pärast neid päevi.”
6Siis küsisid temalt need, kes olid kokku tulnud: „Issand, kas sa sel ajal taastad Iisraeli kuningriigi?”
7Tema aga ütles neile: „Ei ole teie osa teada aegu ja tunde, mis Isa on iseenese meelevallaga seadnud,
8vaid te saate väe Pühalt Vaimult, kes tuleb teie üle, ja te peate olema minu tunnistajad Jeruusalemmas ja kogu Juuda- ja Samaariamaal ning ilmamaa äärteni.”
9Kui Jeesus seda oli öelnud, tõsteti ta nende nähes üles ja pilv varjas ta nende silme eest.
10Kui nad taevasse vaatasid tema minekut, vaata, siis seisis nende juures kaks valgeis rõivais meest,
11kes ütlesid: „Galilea mehed, mis te seisate siin ja vaatate üles taevasse? See Jeesus, kes teilt võeti üles taevasse, tuleb samal kombel, nagu te nägite teda taevasse minevat.”

“Sinu riik tulgu, sinu tahtmine sündigu nagu taevas, nõnda ka maa peal!” (Mt 6:10)

Apostlite tegude raamat jätkub sealt, kus Luuka evangeelium lõpeb - Kristuse taevaminekuga. Rohkem kui ajaliselt ja sama autori kaudu, on need kaks  raamatut omavahel seotud Jeesuse õpetuse läbi. Avasalmides näeme Jeesust, kes kõneles oma jüngritele “Jumala riigist” (s 3) ning sama kirjeldab ka Luuka evangeelium.

See riik ei ole mingi koht, vaid Jumala valitsus - mis võtab maad kõikjal kus inimesed tegutsevad vastavalt Jumala riigi põhimõtetele. Jeesus oli see, kes teostas selle riigi sissemurde meie maailma - kui Ta tõmbas inimesi Jumalale ligemale; aga selle riigi täielik rajamine ei toimu enne kui kõik siin maailmas kummarduvad Jumala valitsuse alla. 

Jüngrid ootasid, et see riik saab siin maailmas kiirelt ilmsiks. Nad uskusid, et kõige alistamine Jumalale väljendub juutide vabastamises Rooma võimu alt. Seetõttu kküsisid nad Jeesuselt, kas Ta nüüd “taastab Iisraeli kuningriigi”? (s 6) Jeesus püüdis oma vastusega jüngrite arusaamist jumalariigist aga laiendada.

Kõigepealt laiendas Ta nende nägemust jumalariigi piiridest: Jumala riik ei hõlma ainult Iisraeli vaid laieneb “ilmamaa äärteni” (s 8).

Teiseks hoiatas Jeesus jüngreid, et nad ei paneks jumalariigile mingeid ajapiiranguid või tähtaegu, püüdes aimata millal see riik saab täiel määral rajatud. Selle asemel peaksid Jeesuse järgijad keskenduma oma rollile - sellele, mida nemad peavad ära tegema Jumala riigi jätkuvaks laienemiseks.

Kas meiegi arusaamine jumalariigist on ehk liiga kitsas? On me elus alasid veel, kuhu me ei soovi Jumala valitsust, ega Talle alistuda? Võibolla aga sisaldab jumalariigi laiendamine ja edendamine hoopis midagi rohkemat kui ainult evangeeliumi kuulutamist?

Millised ohud tekivad, kui keskendume aina enam Jeesuse tagasituleku ajale? On mitmeid usklikke, keda näiteks globaalne soojenemine ei häiri, sest nad usuvad, et Kristus tuleb juba üsna kohe.*

Lõpuks, on meid kutsutud laiendama Jumala riigi piire siin maailmas, mis endiselt Jumalale vastu seisab. See pole kerge kutsumine ega lihtne ülesanne, ning me ei peaks ehmuma või imestama, kui kogeme seda tehes raskusi.

 

Püüa vastata tekstis esitatud küsimustele ning vii enda jaoks kõige tervamad küsimused Jumala ette. Kuula, mida Tema sulle vastab….

Selle kommentaari autor: Caroline Fletcher