Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Sügavale osadusse

Kolmapäev, 8. Juuni 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 2:37-47

Peetruse jutlus
37Seda kuuldes lõikas see neile südamesse ja nad ütlesid Peetrusele ja teistele apostlitele: „Mida me peame tegema, mehed-vennad?”
38Aga Peetrus ütles neile: „Parandage meelt ja igaüks teist lasku ennast ristida Jeesuse Kristuse nimesse oma pattude andekssaamiseks, ning siis te saate Püha Vaimu anni.
39Sest see tõotus on antud teile ja teie lastele ning kõikidele, kes on eemal, keda iganes Jumal, meie Issand, enese juurde kutsub.”
40Veel paljude muudegi sõnadega veenis Peetrus neid ja manitses: „Laske end päästa sellest sõgedast sugupõlvest!”
41Kes nüüd tema sõna vastu võtsid, need ristiti, ning sel päeval lisati nende hulka umbes kolm tuhat inimest.
Jeruusalemma koguduse elust
42Aga nemad püsisid apostlite õpetuses ja osaduses, leivamurdmises ja palvetes.
43Ent igale inimesele tuli kartus, sest palju imetegusid ja tunnustähti sündis apostlite läbi.
44Kõik usklikud olid üheskoos ja kõik oli neil ühine.
45Omandi ja vara nad müüsid ära ning jagasid raha igaühele sedamööda, kuidas keegi vajas.
46Nad viibisid päevast päeva ühel meelel pühakojas, murdsid leiba kodudes ja võtsid rooga juubeldades ning siira südamega,
47kiites Jumalat ja leides armu kogu rahva silmis. Issand aga lisas päästetuid päevast päeva nende hulka.

Kas oled kogenud armastavat korrigeerimist, mis aitas sind usus sügavamale? Seda ise kellelegi teinud?

Mõnikord on süüdistatud, et Uus Testament on antisemiitlik. Ometi just siin kõnetab Peetrus juute soojalt, kui vendi ja õdesid (Ap 2:29) - ja need olid Jeruusalemma juudid, mitte juudid ükskõik kus teises paigas. Need oli Jeruusalemma juudid, osad neist olid Jeesuse surma mõistnud, aga Peetruse eesmärk ei ole neid siin hukka mõista. Ap 3:17 näitab, et Peetrus usub, et nad toimisid teadmatuina ning oma kõnes tahab Peetrus seda teadmatust korrigeerida.

Ta rõhutab, et Jeesuse surm ja ülestõusmine olid juutide endi Pühakirjas ette kuulutatud, ja et pääste uks oli avali just neile, tõotus oli antud “neile ja nende lastele” samamoodi kui teistele kaugel (s 39).

Luukas ei kirjelda Peetruse kuulajaid, kui kõvasüdamelisi ja hoolimatuid, vaid ta ütleb, et see sõna “lõikas neile südamesse” (s 37). Ja need juudid vastasid Peetruse sõnumile, küsides “Mida me peame tegema?”. Nad nimetasid jüngreid vendadeks ja ligi kolm tuhat pöördusid sel päeval Kristuse poole.

Meeleparanduse eesmärk pole rõhutada seda kui väärtusetud me oleme nii, et jääme igaveseks kinni oma süüsse. Pigem on see oma vigade tunnistamine selleks, et saaksime neist edasi liikuda kogedes Jumala andestust ning vastu võttes Püha Vaimu abi muutumiseks.

Esimesed kristlased olid paljude jaoks ligitõmbavad, atraktiivsed.  Nad “leidsid armu kõikide silmis” (s 47) ning liitujate arv kasvas iga päevaga. Uus Testament ei maali meile siin idüllilist pilti vaid näeme edaspidi, et koguduse keskel oli nii probleeme kui ka vaidlusi. (vt Ap 6’).

Aga sellest hoolimata saame neilt õppida koguduse kasvamise kohta. Algkoguduse kasvamise saladus oli koinonias, mis s 42 on tõlgitud osaduseks. Tänapäeval on osaduse mõiste mõnel pool lahjenenud  ega tähenda palju enamat kui kohvikukohtumine. Tegelikult peitub selle mõiste südames väga sügav jagamine. Näeme kuidas esimesed kristlased jagasid üksteisega toitu, pidasid ühiseid söömaaegu ja murdsid koos leiba. Ilmselt jagasid nad üksteisega ka probleeme ja vajadusi, sest kuidas muidu võisid nad teada, kes on raskustes ja kes vajas abi.

Tõelised suhted, mis ulatusid sügavamale pinnapealsetest, lõid keskkonna, kus erilise kirkusega tuli esile Kristuse armastuse raalsus ning Tema muutev vägi. Sellist sügavat ja ehtsat jagamist on tänapäeval vaja rohkem kui iial enne.

 
Kas oled jaganud oma elu sügavuti mõne usukaaslasega? Palveta oma koguduse eest, et tõeline ja sügav osadus võiks kasvada inimeste vahel.

Selle kommentaari autor: APÜ