Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ei ole teist nime

Laupäev, 11. Juuni 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 4:1-12

Peetrus ja Johannes Suurkohtu ees
1Sellal kui apostlid rahvale rääkisid, astusid nende juurde
preestrid ja templipealik ja saduserid.
2Neid ärritas, et apostlid õpetasid rahvast ja kuulutasid
surnuist ülestõusmist Jeesuses.
3Nad võtsid Peetruse ja Johannese kinni ja panid nad hommikuni
vangimajja, sest oli juba õhtu.
4Aga paljud neist, kes olid Sõna kuulnud, hakkasid uskuma,
ja mehi sai arvult umbes viis tuhat.
5Hommikul sündis, et nende ülemad ja vanemad ja
kirjatundjad tulid Jeruusalemma kokku,
6ka ülempreester Hannas ja Kaifas ja Johannes ja Aleksandros
ja niipalju kui neid oli ülempreestri soost.
7Ja nad panid apostlid endi keskele seisma ja pärisid:
„Missuguse väega või millise nime abil te olete seda teinud?”
8Siis Peetrus, täis Püha Vaimu, ütles neile: „Rahva ülemad
ja vanemad!
9Kui meid täna üle kuulatakse vigasele inimesele tehtud
heateo pärast, mille läbi ta päästeti,
10siis olgu teile kõigile ja kogu Iisraeli rahvale teada, et
see sündis Jeesuse Kristuse, Naatsaretlase nime abil, kelle teie
lõite risti, aga kelle Jumal on üles äratanud surnuist.
Sellesama tõttu seisab see inimene siin teie ees tervena.
11Jeesus on
„kivi, mille teie, ehitajad, olete tunnistanud kõlbmatuks,
mis on saanud nurgakiviks”.
12[m]Ja kellegi muu läbi ei ole päästet, sest taeva all ei
ole antud inimestele ühtegi teist nime, kelle läbi meid
päästetaks.”

„Issand, kelle juurde me peaksime minema? Sinul on igavese elu sõnad.” (Jh 6:68)

Vastupidiselt variseridele salgasid saduserid igasuguse ülestõusmise võimaluse. Nad olid tugeva poliitilise mõjuga ning tegid kõik, et säilitada oma võimubaas. Jalutu mehe tervendamine esitas aga väljakutse nende arusaamisele ning sellest tekkis ka nii tugev vastuseis.”Neid ärritas, et apostlid õpetasid rahvast ja kuulutasid surnuist ülestõusmist Jeesuses” (s 2). 

Seal, kus Jumal toimib oma väega nii jõulise kuulutuse kui imede näeol, võime alati oodata vastuseisu. Inimestel on alati peidetud eesmärke – vaimseid, poiitilisi, filosoofilisi, mis sellistes südnmustes satuvad aga ohtliku surve alla. 

Endine Inglise kriketimängu kapten, Mike Gatting on öelnud: “ Ma usun kõigesse natuke - Jumalasse, üleloomulikku, vaimudesse, ebausku, UFO’desse. Mulle meeldib olla avatud suhtumisega.” Samamoodi mõtlevad paljud. Tundub, et valimisvõimalus on see mida inimesed tegelikult üle kõige väärtustavad. See aga muudab kristlastele keeruliseks kuulutamise Jeesusest Kristusest - kui unikaalsest, erakordsest ning väelisest maailma Päästjast . Paljud ei tea kuidas  teha seda tundlikult, ja samas siiski julgelt ning selgesõnaliselt.

Tänane kirjakoht tegeleb just selle teemaga ning näeme, et apostlid lihtsalt keeldusid mingeid kompromisse tegemast. Pane esmalt tähele sagedust, millega erinevad kõnelejad viitavad “Nimele” (s 7,10, 12, Ap 4:17, Ap 4:18). Kõige “karmima” väite aga ütleb Peetrus selgesõnaliselt välja 12.salmis: “Ja kellegi muu läbi ei ole päästet, sest taeva all ei  ole antud inimestele ühtegi teist nime, kelle läbi meid päästetaks.” Selle deklaratsiooni leiame juba evangeeliumitest (Jh 6:68; Jh 14:6) ning just see veendumus kandis apostlid läbi hilisematest vaenamislainetest, mis väljendusid kas ähvardustes (Ap 4: 21), vangistuses (s 3) või intellektuaalses ülbitsemises (Ap 4: 13). Taoline kõiki teisi välistav väide ei olnud tol ajal, ega ole ka praegu paljudele vastuvõetav, sellegipoolest jääb Jeesus ainsaks teeks Jumala juurde, sest ühtegi teist ei ole.

Tänase piibliteksti õppetunnid aga on järgmised: kõigepealt peab meil olema kindel veendumus, et evangeelium muudab elusid (s 8-10); ning kogemus, et selle otsest tõendust on läbi aegade olnud kõige raskem kummutada (Ap 4:21-22). 

Järgmiseks tuleb tähele panna, et apostlid said “väestatud” Jumala Püha Vaimu poolt (s 8). Meiegi peame aktsepteerima, et ilma Püha Vaimu väe ja toimimiseta, ainult inimlikust veenmisoskusest, ei muutu midagi. 

 Ning kolmandaks näeme, et apostlitel ei olnud mingit kahtlust oma sõnumi meelevallas või väes, vaid nad olid täis julgust kuulutada ka selles keskkonnas Jeesust ristilööduna ning ülestõusnuna. (s 10-12). 

Kui palju vajame tänapäeval sedasama kombinatsiooni! Kristlik kuulutus on rajatud veendumusele, et Jeesus on maailma Päästja ning me ei tohiks iial lubada kaasaegsel liberalismil või pluralismil end halvata, või mingil muul vastuseisul heidutada lasta. 

Selleks, et elada kuulekuses Jumalale kui kõrgeimale autoriteedile, peame aga elama ning suhtlema viisil mis paljudele teistele tänapäeva ühiskonnas esitab paratamatult väljakutse ning põhjustab pingelisi reaktsioone. Tegelikult aga on kristlased praeguses läänemaailmas kõikidest teistest pigem eristamatud. 

Kui tõsiselt järgime seda, mida Jumal ütleb näiteks võõraste vastuvõtmise, rahasse ja võimu suhtumise, staatuse ning seksuaalse eetika kohta? Kas kuulame Tema häält ka siis kui see juhib meid radikaalse eristumiseni? Kuidas tunnistab meie elu, et tegelikult ei ole  ühtegi teist nime, milles oleks päästmine?

 
Mõtiskle vaimuliku võitluse üle - nii nagu seda praegu oma elus koged. Palu, et Jumal näitaks sulle kuidas võidelda.

Selle kommentaari autor: APÜ