Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Südameigatsus

Reede, 1. Juuli 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Sm 1:1-28

Saamueli sünd
1Oli keegi mees, efratlane, Raamataim-Soofimist[f] + [fr] 1:1 [ft] Nimi Raamataim esineb ka Raama vormis. [f*] Efraimi mäestikust, Elkana nimi, Jerohami poeg, kes oli Elihu poeg, kes oli Tohu poeg, kes oli Suufi poeg.
2Temal oli kaks naist: ühe nimi oli Hanna ja teise nimi oli Peninna; Peninnal oli lapsi, aga Hanna oli lasteta.
3See mees läks igal aastal oma linnast kummardama ja ohverdama vägede Issandale Siilos; seal olid Issanda preestriteks kaks Eeli poega, Hofni ja Piinehas.
4Ohverdamispäeval andis Elkana oma naisele Peninnale ja kõigile ta poegadele ja tütardele ohvrilihatükke.
5Aga Hannale andis ta ühe nähtava osa, sest ta armastas Hannat, kuigi Issand oli sulgenud tema lapsekoja.
6Ja teine naine, Peninna, solvas teda ka väga, et ta tunneks ennast alandatuna, sellepärast et Issand oli sulgenud ta lapsekoja.
7Ja nõnda sündis aastast aastasse; iga kord, kui ta läks üles Issanda kotta, solvas Peninna teda nõnda, et ta nuttis ega söönud.
8Siis küsis temalt ta mees Elkana: „Hanna, miks sa nutad ja miks sa ei söö? Miks su süda on kurb? Kas ma pole sulle parem kui kümme poega?”
9Ükskord pärast söömist ja joomist Siilos, kui preester Eeli istus istmel Issanda templi uksesamba juures, tõusis Hanna üles,
10ja olles hinges kibestunud, palvetas ta Issanda poole ja nuttis väga.
11Ja ta andis tõotuse ning ütles: „Vägede Issand, kui sa tõesti vaatad oma teenija viletsusele ja mõtled minule ega unusta oma teenijat, vaid annad oma teenijale meessoost järglase, siis ma annan tema Issandale kogu ta eluajaks ja habemenuga ei puuduta ta pead!”
12Ja kui ta nõnda Issanda ees kaua palvetas, pani Eeli tähele ta suud,
13sest Hanna kõneles südames, üksnes ta huuled liikusid ja ta häält ei olnud kuulda; aga Eeli arvas, et ta oli joobnud.
14Ja Eeli ütles temale: „Kui kaua sa tahad olla joobnud? Lase enesest vein haihtuda!”
15Aga Hanna vastas ning ütles: „Ei, mu isand, ma olen vaimult rõhutud naine; veini ega vägijooki ei ole ma joonud, vaid ma olen oma hinge Issanda ees välja valanud.
16Ära pea oma teenijat kõlvatuks naiseks, sellepärast et ma nii kaua kõnelesin oma suurtest soovidest ja meelekibedusest!”
17Ja Eeli vastas ning ütles: „Mine rahuga, küll Iisraeli Jumal täidab su palve, mis sa temalt palusid!”
18Ja tema ütles: „Leidku su teenija armu su silmis!” Siis läks naine oma teed ja sõi, ja ta nägu ei olnud enam kurb.
19Ja nad tõusid hommikul vara ning kummardasid Issanda ees; siis nad läksid tagasi ja jõudsid koju Raamasse; Elkana ühtis oma naise Hannaga ja Issand pidas teda meeles.
20Ja Hanna jäi lapseootele ning pärast päevade möödumist tõi ta ilmale poja ja pani temale nimeks Saamuel[f] + [fr] 1:20 [ft] Nimi Saamuel tuleneb palumist väljendavast heebrea sõnast. [f*]. „Sest ma palusin teda Issandalt,” ütles Hanna.
21Kui siis mees Elkana ja kogu ta pere läks Issandale ohverdama iga-aastast ohvrit ja oma tõotust,
22Hanna ei läinud, sest ta ütles oma mehele: „Alles siis, kui poiss on võõrutatud, viin ma tema, et ta võiks ilmuda Issanda palge ette ja jääda sinna igavesti.”
23Ja ta mees Elkana ütles temale: „Tee, nagu su silmis hea on, jää koju, kuni sa tema oled võõrutanud; Issand ainult kinnitagu oma sõna!” Ja naine jäi koju ning imetas oma poega, kuni ta tema võõrutas.
24Ja ta viis tema enesega üles, kui ta tema oli võõrutanud, koos kolme härjavärsi, poole vaka jahu ja kruusi veiniga; ta viis tema Issanda kotta Siilosse, kuigi poiss oli alles nooruke.
25Ja nad tapsid härjavärsi ning tõid poisi Eeli juurde.26Ja Hanna ütles: „Oh, mu isand! Nii tõesti kui sa elad, mu isand, olen mina see naine, kes seisis siin su juures Issandat paludes.
27Selle poisi pärast ma palusin ja Issand andis mulle mu palve peale, mida ma temalt palusin.
28Seepärast annan minagi tema Issandale: kõigiks oma elupäeviks olgu ta antud Issandale!” Ja Saamuel kummardas seal Issandat.

Oled Sa kunagi püüdnud Jumalaga kaubelda - väga soovides ise midagi, ning pakkudes Talle midagi vastu? Palveta täna, et võiksid soovida vaid seda, mis on Tema parim sulle.

On huvitav, et kogu lugu ei alga sugugi kirjeldusega, et on vaja tugevat juhtimist, vaid pigem lähivaatega abielule - sedapuhku üsna pingelisele. Polügaamilised suhted on osa Vanast Testamendist ja selle ajastust, kuigi enamasti ei toiminud see hästi (s2, 5Ms 21:15-17; 1Ms 29; 1Ms 30).  Nii nagu muude vastuoluliste asjade puhul, tuleb ka seda vaadelda kogu Pühakirja õpetuse valguses.  Jumala loodud abielu vormiks oli algselt ühe mehe ja ühe naise liit, kes said üheks (1Ms 2:24) - põhimõte mida rõhutab ka Uus Testamend (Mt 19:5; Ef 5:31). 

Elkanat võiks tunnustada kasvõi sellegi eest, et ta oli pühendunud ning korralik (s 3). Abikaasana oli ta aga täiesti “ebamusikaalne”. See, et ta soosis Hannat, andis viimasele tagasilöögi, rõhutades veelgi teravamalt Hanna lastetuse häbi ning muutes teda Peninna märklauana veelgi haavatavamaks pilkamisele. Ning kui Elkana pahvatab :”Kas ma ei tähenda sulle rohkem kui kümme poega?”, võime kujutleda Hannat pisarates toast põgenemas. Mõnikord on mehed tõesti “Marsilt pärit”.

Jumal kasutab seda peredraamat palju suurema eesmärgi saavutamiseks. Lugedes, et Hanna “tõusis üles” (s 9), mõistame, et tema mõõt oli täis saanud. Mõnikord tekib inimesel võime usaldada Jumalat täielikult alles siis kui ta on omadega täiesti nurka surutud.  Teisalt võib taoline võitlus tuua palvetamisse täiesti uue vabaduse. Prohvet Eli arvas, et Hanna on purjus (s 13,14); ja pole kahtlust, et Peninnale tegi Hanna ahastus ainult rõõmu. 

Hanna südamekarje oli muutunud karastunud sõjamehe hüüuks: “Jumal, ma ei hooli sellest, mida teised mõtlevad. Ma teen mida iganes Sa soovid! “(s 10,11). Läbinud oma hinge pimeda öö, Hanna alistub ja annab rahumeelselt ära kõige kallima oma elus (s 27, 28). Kogu peatükist jääb mulje, et nii Hanna võitlusel, kui ka tema lapsel oli palju suurem eesmärk (s 20).

 
Ehk võitled sinagi praeguses eluetapis mingi olukorraga või täitmata igatsustega? Ka Jeesus pidi maadlema oma soovidega (Lk 4:3-12) ning sama tuleb teha ka meil. Palvetagem siis Jeesuse palvet, mille teostamine on mõnikord ääretult raske: “Meie Isa….Sinu tahtmine sündiga.” (Mt 6:9-10).

Selle kommentaari autor: Whitney T Kuniholm