Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Linlastest pühakud

Pühapäev, 31. Juuli 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 87

Siion, rahvaste ema
1Korahi laste lugu ja laul.
Tema alusmüür on pühadel mägedel -
2Issand armastab Siioni väravaid
rohkem kui kõiki Jaakobi hooneid.
3Auväärseid asju räägitakse sinu sees,
sa Jumala linn. Sela.
4„Ma nimetan Rahabit[f] + [fr] 87:4 [ft] Rahab tähendab Egiptust. Vrd Js 30:7. [f*] ja Paabelit
minu tundjateks.
Vaata, Vilistimaa ja Tüüros koos Etioopiaga -
need on seal sündinud.”
5Aga Siionist öeldakse:
Mees mehelt on nad seal sündinud,
ja tema, Kõigekõrgem, asutab seda.
6Issand loeb ära,
kui ta rahvast kirjutab raamatusse:
„See on seal sündinud.” Sela.
7Ja lauldes ning ringtantsu tantsides hõisatakse:
„Kõik mu allikad on sinus!”

Millist tähendust kannab sinu jaoks Siioni linn ja ütlus: “Jeruusalemm on meie ema.”?

Vaata kuidas Jumal võtab midagi vääritut, ärarikutut ja kuritarvitatut, mis on koormatud negatiivsetest seostest ning muudab selle oma armu läbi millekski kirkaks ja kauniks. Tänases psalmis esitatakse meile kontseptsiooni linnast, mis teeb läbi Jumala taastamise ja taasloomise protsessi.

Linn, mis on enamasti inimliku mässu, enesepiisavuse, ekspluateerimise ja kurjusele voli andmise sümboliks, muutub Jumala käes auhiilguse (s 3) ja värskenduse (s 7) paigaks.

Üks linn võib olla inimese mässamise sünonüüm: Paabeli torn, Aabrahami väljakutsumine Ur’i linna kõrgkultuuri keerukusest; Soodom ja Gomorra; , Korintos, ning ilmselt kõige enam tuntud Babülon  - kurjuse asupaiga arhetüüp - “iga kurja vaimu pesitsuskoht” (Ilm 18:2)

Aga ka Jumalal on linn - maapealne linn Jeruusalemm, mis kuulutab ette igavest linna, mille “meister ja ehitaja on Jumal” (Hb 11:10). See on Püha Linn, Uus Jeruusalemm, mis tuleb alla taevast (Ilm 21:2).

Korahi pojad on loonud laulu, mis tähistab Jumala versiooni linnaruumist ning kuigi selle auhiilgus särab alles tulevikust , annab see, meile juba praegu põhjuse tööd teha ja palvetada tõelise urbanistliku uuenduse pärast - isegi kui see siin maa peal jääb ebatäiuslikuks.

Selle Jumala Linna kohta öeldakse imelisi asju, ometi ei tõsta see psalm esile niivõrd superstruktuuri, kui selle linna kodanikke. Need on inimesed igast rahvusest, paljud neist on minevikus olnud Jumala suhtes vaenulikud  - näiteks Rahab (Egiptus) ja Paabel (s 4). Ka sellistele võõrastele antakse sünnipärane õigus (s 4-6).

 Põgenikud , varjupaiga taotlejad, teise klassi inimesed - neile kõikidele antakse poja täielikud õigused ( Gl 4:5) ja Issand ise teeb seda (s 6), purustades veanulikkuse ning kinnitades ka vääritute staatuse.

Kogudus on näidis sellest, mida Jumal suudab ehitada; kuidas Tema suudab kokku tuua täiesti erinevad inimesed ning luua nende vahele harmoonia. Just seepärast peab kogudus olema linna valguseks, päästepaigaks kadunutele ja eksinutele.

 
Kuidas sinu kogudus illustreerib seda, kuidas Jumal saab lepitada inimesed omavahel ja teistega? Mida saaksid teha selle toetamiseks?

Selle kommentaari autor: APÜ