Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Taevane kingitus

Kolmapäev, 24. August 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 8:4-25

Filippus läheb Samaariasse
4Nüüd käisid need, kes olid tagakiusamisel hajutatud, mööda maad ja kuulutasid evangeeliumi.
5Filippus tuli ühte Samaaria linna ja kuulutas rahvale Kristust.
6Rahvahulk pani üksmeelselt tähele, mida Filippus ütles, kuuldes teda ning nähes tunnustähti, mida ta tegi.
7Sest paljudest, kel olid rüvedad vaimud, läksid need välja valju häälega kisendades, palju halvatuid ja jalutuid aga sai terveks.
8Ja suur rõõm oli selles linnas.
9Aga üks mees, Siimon nimi, oli juba varem selles linnas ja nõidus ning pani Samaaria rahvast jahmuma, öeldes end kellegi suure olevat.
10Tema mõju all olid kõik, nii pisikesed kui suured, ja ütlesid: „See on Jumala vägi, mida hüütakse Suureks.”
11Nad olid tema mõju all, sest ta oli kaua aega neid nõidumisega jahmuma pannud.
12Aga kui nad hakkasid uskuma Filippust, kes neile kuulutas evangeeliumi Jumala riigist ja Jeesuse Kristuse nimest, siis ristiti nii mehi kui naisi.
13Siimonastki sai usklik, ja kui ta oli ristitud, jäi ta alati Filippuse juurde. Ta oli väga jahmunud, nähes sündimas suuri tunnustähti ja vägevaid tegusid.
Peetrus ja Johannes lähevad Samaariasse
14Aga kui Jeruusalemmas olevad apostlid said kuulda, et Samaaria on Jumala sõna vastu võtnud, läkitasid nad nende juurde Peetruse ja Johannese.
15Need tulid kohale ja palvetasid samaarlaste eest, et nad võtaksid vastu Püha Vaimu.
16Sest Vaim ei olnud langenud veel kellegi peale nende seast, nad olid üksnes ristitud Issanda Jeesuse nimesse.
17Siis panid apostlid oma käed nende peale ja nad võtsid vastu Püha Vaimu.
18Aga kui Siimon nägi, et Vaim antakse apostlite käte pealepanemise kaudu, tõi ta neile raha
19ja ütles: „Andke minulegi see meelevald, et igaüks saaks Püha Vaimu, kelle peale ma iganes oma käed panen!”
20Aga Peetrus ütles talle: „Hävigu su hõbe koos sinuga, et sa arvad Jumala andi saavat raha eest!
21Sul ei ole osa ega pärandit selles sõnas, sest su süda ei ole siiras Jumala ees.
22Paranda nüüd meelt oma kurjusest ja anu Issandat, et su mõttevälgatus sulle ehk andeks antaks.
23Sest ma näen sind olevat täis kibedat sappi ja ülekohtu köidikus.”
24Siimon aga vastas: „Paluge teie minu eest Issandat, et minu peale ei tuleks midagi sellest, mis te olete öelnud!”
25Kui apostlid nüüd olid Issanda sõna tunnistanud ja rääkinud, pöördusid nad tagasi Jeruusalemma ja kuulutasid evangeeliumi paljudes samaarlaste külades.

Mõtle mõne kingituse peale mille üle oled rõõmustanud. Miks sa neid nautisid?

Kuni selle hetkeni apostlite tegude loos, koosnes algkogudus vaid juudi usklikest ja põhiline teoloogilise pinge kese oli Jeesuse Messiaks olemise tõestamine. Tänase kirjakoha valgel näeme esmakordselt, kuidas evangeelium ületab eri kultuure lahutavaid piire - kui seda kuulutatakse juutide naabritele, samaarlastele. Selle etnilise grupi kohtumine evangeeliumiga tõstatab täiesti uued küsimused ja rõhuasetused, millega tuleb tegeleda. Nende hulgas huvi ebausu ja nõiduse vastu ning raha võim.

Kui armastust pole võimalik raha eest osta, siis ammugi pole võimalik osta lunastust. Siimon Samaariast arvas, et ta saab raha eest osta Püha Vaimu väge. Aga ta ei otsinud Püha Vaimu väge selleks, et see tema enda elu võiks muuta, vaid ta tahtis omada väge Püha Vaimu kontrollimiseks (s 19). Ta pidas Vaimu liikumist mingiks nõiduse vormiks ja mõtles, et saab selle abil oma võimu ja kuulsust kasvatada.

Kui keegi usub ja ta ristitakse, siis teab vaid Jumal üksi, mis selle inimese südames tegelikult on muutunud. Ja ainult nende inimeste muudetud elu vili saab tõendust anda neis toimunud Püha Vaimu tööst. Kahtlemata on ka meie kogudustes inimesi, kelle kohta saab öelda nagu Siimonagi kohta, et nad “uskusid ja ristiti” (s 13), kuid kelle kohta teisalt kehtivad ka  Peetruse sõnad salmides 20-23! Veelgi rohkem tekitab probleeme  asjaolu, et värsked kristlased vajavad palju õpetust enne kui tegelikult hakkavad mõistma vastu võetud usu tegelikke tagajärgi. Eriti raske võib see olla nende jaoks, kes enne usklikuks saamist omasid ühiskonna teatavat postisiooni ning kes nüüd korraga on tagasi beebide seisuses Kristuses, ning peavad alustama  piimatoidust (1 Kr 3:2).

Siimonal oli oma eelmisest eluperioodist kaasas üsna korralik koorem, aga üht saab tema puhul kindlalt väita: usklikus saanuna oli ta võimeline ära tundma tõelist ja ehtsat asja kui ta seda nägi! Püha Vaimu väe ilmnemine Filippuse ning teiste apostlite teenimistöös, kui nad käed inimeste peale panid oli täiesti teise kvaliteediga sellest, mille poolest Siimon siiani oma ümbruskonnas tuntud oli. Ja sellest piisas, et ta oli valmis rahakotti kergendama - ainult… Jumala annid ei ole iial müügiks. See tõsiasi ei takista kahjuks mõnesid proovimast sellega kasu teenida, nagu viitab Paulus (2Kr 2:17). Taoliselt mõtlevaid inimesi on ka kaasajal, ning nad neelavad ettevaatamatud usklikud oma edu-ja-rikkakssaamise valeõpetusse. Nii Peetrusel kui Paulusel oli palju karme sõnu selliste inimeste kohta, Paulus hoiatab, et nende lõpp on täielikus hävingus (Fl 3:18-19).

Mitte ükski inimene ei oma kontrolli Püha Vaimu üle. See on Püha Vaim, kes otsustab tegutseda läbi inimeste. Vaim on saadetud inimkonnale Jumala kingitusena (s 20), et teha meid võimelisteks olema Jumala rahvas ja anda meile eelmaitse elust Jumala kuningriigis.

 
Sule silmad ja mõtle Pühale Vaimule kui kingitusele, mis on antud sinu aitamiseks. Kuidas tahaksid sa Talle vastata?

Selle kommentaari autor: Emmanuel Oladipo