Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumal ei hülga

Kolmapäev, 14. September 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 11:1-12

Jumal ei hülga Iisraeli
1Ma küsin siis: Kas Jumal on oma rahva ära tõuganud? Mitte sugugi! Minagi olen ju Iisraeli mees, Aabrahami soost, Benjamini suguharust.
2Jumal pole ära tõuganud oma rahvast, keda ta on ette ära tundnud. Kas te siis ei tea, mida Pühakiri ütleb Eelija loos, kuidas ta kaebab Jumala ees Iisraeli peale:
3„Issand, nad on tapnud sinu prohvetid ja maha kiskunud sinu altarid. Mina üksi olen järele jäänud, ja nad püüavad ka minu hinge.”
4Kuid mida ütleb talle Jumala vastus? „Ma olen enesele alles jätnud seitse tuhat meest, kes ei ole nõtkutanud põlvi Baali ees.”
5Nõnda siis on ka nüüdsel ajal jääk alles jäänud armuvaliku järgi.
6Kui aga armust, siis mitte tegudest, sest muidu ei oleks arm enam arm. [Kui aga tegudest, siis mitte armust, sest muidu ei oleks tegu enam tegu.]
7Kuidas siis nüüd? Mida Iisrael taotleb, seda ta ei ole saavutanud, ent äravalitud on selle saavutanud, aga ülejäänud on paadunud.
8Nõnda nagu on kirjutatud: „Jumal on andnud neile tuimuse vaimu, silmad, mis ei näe, ja kõrvad, mis ei kuule kuni tänapäevani.”
9Ja Taavet ütleb: „Nende söögilaud saagu neile silmuseks ja püüniseks ja võrgutuseks ja kättemaksuks!
10Nende silmad mingu pimedaks, et nad ei näeks, ja kõverda nende selg jäädavalt!”
11Ma küsin siis: Kas nad on komistanud, et nad kukuksid? Mitte sugugi! Vaid nende väärsammu tõttu on paganatele osaks saanud pääste, et teha Iisraeli lapsi kiivaks.
12Kui aga juba nende väärsamm on rikkus maailmale ning nende kaotus rikkus paganatele, kui palju enam siis nende täisarv!

Millises seisukorras on täna sinu usk? Kas suudad Jumala armu usu kaudu lihtsalt vastu võtta või püüad seda kuidagi tegudega välja teenida? Või tunned, et oled hoopis tuimaks muutunud? “Puhasta mind patust iisopiga, et ma saaksin puhtaks; pese mind, siis ma lähen valgemaks kui lumi! “ (Ps 51:9)

See, et kogu Iisraeli rahvas ei hakanud järgima Jeesust, ei üllatanud Jumalat. Iisraeli uskmatus ei üllatanud, aga ei rikkunud ka ära Jumala plaani. Samamoodi kui Eelija ajal, tegutseb Jumal taas valitutest järele jäänud ustavate “jäägi” kaudu. 

Ja Paulus vastab pakilisele küsimusele: “Kas Jumal on hüljanud oma rahva?” Muidugi mitte! Alati on olemas olnud jääk - sest mitte kõik, kes kannavad Iisraeli nime, ei ole tegelikult Jumala rahvas (Rm 9:6) - ja see jääk on suurem kui oskas arvata Eelija, kes põgenes Iisraeli mõrtsukast kuninganna eest, või Rooma kristlased, kes ilmselt kannatasid üsna sarnase vaenamise käes oma juutidest vastaste poolt.

Seda jääki, mille hulka kuulub ka apostel ise, kasutab Jumal oma töös eesmärgiga päästa nii paganaid kui juute. Juudikristlased moodustasid ju ristikoguduse alguspäevil sellest suurema osa ja viisid sõnumi Kristusest teiste rahvasteni.Paulus ütleb ka salmis 5 selle jäägi kohta millisel alusel on need inimesed välja valitud: üksnes Jumala armust, Tema kingitus, olenemata inimese tegudest või pingutustest. Seda jääki on Jumal hoidnud vale usu eest ning nii toimib Ta ka tänapäeval. Rm 4:4-5 kinnitab: kes usub Temasse, sellele arvestatakse tema usk õiguseks.

Ka Jeesuse jüngrid ja algkogudus olid juudid ning selle jäägi hulka kuuluvad. Läbi kogu kristliku koguduse ajaloo on alati olnud neid juute, kes on uskunud ja järginud Kristust. Praegu on Iisraelis üle 15 000 messiaanliku juudi ning nende hulk kasvab. Maailmas aga on neid sadu tuhandeid.

Ja läbi aegade on Iisraeli hulgas olnud ka neid, kes kummardavad ebajumalaid. Jumal mõistab nende üle kohut andes neile, mida nad ise on valinud - uimase vaimu (Js 29:10,13). Kui Jumala Sõna, koda, rahvuslik identiteet või mistahes (isegi hea) asi muutuvad meile ebajumalateks, saavad meist kiiresti Jumala vaenlased. Ja siin annab Paulus meile kainestava hoiatuse. 

Siiski - Iisraeli väärsamm (s 12), paadumine, ei juhtunud vaid juutide endi süü läbi, ega olnud ka selle rahva loo viimane peatükk. “Nad ei komistanud selleks, et nad kukusid”, ütleb Paulus (s 11). Pigem on tegu ajaperioodiga, mil Jumala pääste levib esmalt paganarahvaste, ehk meie keskele. Jumala arm, see väljateenimatu armastus on suunatud nii juutidele kui ka paganatele ning sellel ei ole eel- või järelkriteeriume. Jumal armastas tervet maailma nii palju, et läkitas oma Poja surema, et igaüks võiks saada hukatuse asemel igavese elu. Jumal armastas ka meid, paganaid, nii palju, et lubas oma valitud rahval paaduda, et evangeelium saaks levida ka meile. Milline armastus!!

Iisraeli langemine tõi maailmale pääste. Aga mis sünnib veel siis, kui juudid terve rahvana hakkavad uskuma Messiat ning tegutsema oma kutsumise kohaselt? (s 12) Kui suureks saavad siis Jumala poolt Iisraelile antud kingitused - Jumala lapse õigus, Jumala kirkus, lepingud, seadus, Jumala teenimine, tõotused , usuisad ja Kristus?! (Rm 9:4-5)

 

Täna Jumala Tema ülisuure armu eest! Kui oled täna olukorras kus tundub, et kõik su võimalused on ammendunud, siis palu et Jumal näitaks sulle mida Tema näeb ning uuendaks sinu jõudu.

Selle kommentaari autor: APÜ