Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Õnne mõistatus

Teisipäev, 3. Jaanuar 2023

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 5:1-12

Jeesuse mäejutlus
1Aga kui Jeesus nägi rahvahulki, läks ta üles mäele ja istus sinna maha, ja kui jüngrid olid tema ümber kogunenud,
2avas ta oma suu ja õpetas neid:
3„Õndsad on need, kes on vaimus vaesed, sest nende päralt on taevariik.
4Õndsad on kurvad, sest neid lohutatakse.
5Õndsad on tasased, sest nemad pärivad maa.
6Õndsad on need, kellel on nälg ja janu õiguse järele, sest nemad saavad küllaga.
7Õndsad on halastajad, sest nende peale halastatakse.
8Õndsad on puhtad südamelt, sest nemad näevad Jumalat.
9Õndsad on rahutegijad, sest neid hüütakse Jumala lasteks.
10Õndsad on need, keda õiguse pärast taga kiusatakse, sest nende päralt on taevariik.
11Õndsad olete teie, kui teid minu pärast laimatakse ja taga kiusatakse ja teist valega kõiksugust kurja räägitakse.
12Olge rõõmsad ja hõisake, sest teie palk on suur taevas! Just samamoodi on taga kiusatud ka prohveteid enne teid.

Mis teeb sind õnnelikuks?

Argimõtlemise normide kohaselt on õndsakskiitmised väga kummaline õnne valem. Jeesus ei paku midagi sellisel viisil kui maailm pakub , sest Tema kuningriik ei ole sellest maailmast.( Jh 14:27). Sellepärast ei peaks Jeesust järgides ootama asju, mis on vajalikud maailma mõtteviisi kohaselt õnnelikuks olemiseks. 

Tegelikult räägib Jeesus siin millestki palju imelisemast kui õnnest inimlikus mõttes. Üheksa korda kasutatakse selles lühikeses lõigus sõna “õnnis”. Sõna ise kannab tähendust, mida iidses maailmas mõisteti paremini kui praeguses maailmas. “Õnnis” pole välispidine, objektiivne seisukord või seisund, vaid viitab pigem sellele, kes õnnistab. 

Õnnistatud olema tähendab vastu võtma Temalt, kellel on vägi anda. “Õndsad” on need, kes on saanud Jumalalt, või on selles olekus, mis võimaldab Jumalalt vastu võtta kõike, mida Tema tahab anda. Need, kes mõistavad, et see tuleb Jumala käest - kust tulevad kõik head annid.

Need, keda Jeesus õndsatena mainib, ei ole sugugi ka loogilised kandidaadid. See ei ole hästi-toimetulevate inimeste nimekiri. Pigem saavad õndsate ringi siseneda vaesed; näljased; leinajad; tasased ning halastajad (s 3-7). Õndsakskiitmised esitlevad õnne Jumalaga üksolemises. 

Kui iga kultuur ajaloos liigub iseenesest võimu suunas, ning tõstab kuningateks rikkad, siis taevariik, mida Jeesus kuulutab (s 3,10), toob häid sõnumeid alanduses olevaile vaestele. Päris algusest teeb Jeesus selgeks ühe asja: asjad, mis toovad siin maailmas võidu nende omanikele, ei oma mingit kaalu Tema kuningriigis. Vaid need, kelle üle see maailm on naernud, kui kaotajate üle - ja Jeesus võtab piisavalt aega, et nad üksiti üles lugeda - leiavad end võitjtatena üle oma kõige meeletumate unistuste.

Heebreakeelne termin  alandlike vaeste kohta - anawin - kirjeldab inimesi, kellede vaesus on nad sügavalt Jumalast sõltuvaks teinud. Kui praegu kõlaks “anawin’ide” rivistumiskutse, kas sinu nimi oleks nende hulgas?

 
Jeesus on võitnud kurjuse ning Tema kuningriigis on õnnis olemine kättesaadav igaühele. Miski ei saa meid lahutada Tema armastusest, kui oleme selle valinud.

Selle kommentaari autor: APÜ