Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Õige kättemaks

Laupäev, 7. Jaanuar 2023

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 5:38-42

Jeesuse mäejutlus
38Te olete kuulnud, et on öeldud: Silm silma ja hammas hamba vastu!
39Aga mina ütlen teile: Ärge pange vastu inimesele, kes teile kurja teeb, vaid kui keegi lööb sulle vastu paremat põske, keera talle ka teine ette!
40Ja sellele, kes tahab sinuga kohut käia ning võtta su särki - jäta talle ka kuub!
41Ja kui keegi sunnib sind käima ühe miili, mine temaga kaks!
42Anna sellele, kes sinult palub, ja ära pööra selga sellele, kes sinult tahab laenata!

Millal ja mille pärast soovisid viimati kellelegi täie mõõduga kätte tasuda?

Kristlik õiglus ei peaks väljenduma ainult meie tegudes ja selles mida me teistele ei tee, vaid peaks laienema ka meie südamesse, mõistusesse ja motiividesse. Tegelikult läbistama ja muutma kõik peidetud ja salajased hoiakud meie sees.

Kättemaks on üks inimese tugevamaid instinkte. Ülekohtu kogemine tekitab loomupäraselt soovi kurja kurjaga tasuda.  Selle vajaduse tõttu on alustatud sõdu, kirjutatud suurejoonelisi romaane, tehtud eepilisi filme.  “Ära vihasta, vaid maksa kätte,” õhutatakse üksteist, muutes kangelasteks need, kes kurjadele mõõdavad õigluse nimel kätte täie rauaga. 

Iisraeli ajaloos oli nälg kättemaksu järele sedavõrd suur, et käsuseadusega olid pandud piirid selle kohta kuhumaani õiglust üldse nõuda võis, et karistus oleks tasaväärne kuriteoga. Just neid seadusi tsiteerib Jeesus siin (2Ms 21:24; 3Ms 24:19-20; 5Ms 19:21) Nende eesmärgiks oli piiritleda, mitte õigustada või esile tõsta kättemaksu. 

Aga Jeesus ei piirdu üksnes piiride meenutamisega, vaid viib oma kuulajad sügvamale ja kaugemale, pakkudes radikaalselt teistsugust lähenemist. Pelgast vägivalla ja vastuvägivalla tsükli piiramisesest on vaja minna kaugemale, sest Jeesuse eesmärk kogu see tsükkel murda (s 39)! 

See käik on palju suurem ja kõrgem kui lihtsalt õigusenõudmine ning igati jumalariigi kohane ja selle sisuks on halastust. See tähendab anda neile, kes meilt on võtnud (s 40). Jeesus ütleb, et see, kes oli ohver saab valida ning võtta kättemaksu asemel initsiatiiv oma haavajat teenida (s 41).  Anna, ja ära pööra selga- on Jeesuse soovitus (s 41-42)

Samas teab Jeesus, et enamasti ei suuda inimene sellist pööret teha enda jõust. Ja ei peagi, vaid jõud tuleb Jeesuselt. Tema annab jõuetutele jõudu nii, isegi kõige sügavamalt haavatud ohver - ja eriti just selline inimene - kogeb Jeesuse poole pöördudes jõudu andeks anda.

NIi on armastusel, mida Jeesus ootab meid väljendavat isegi oma vaenlastele, kaks iseloomustavat joont (Mt 5:44). Esiteks läheb selline armastus väga palju kaugemale meie tavapärasest ootusest (Mt 5:46). Seal kus ma muidu nõuaksin enda õigust, ütleb armastus, et pean tähelepanu pöörama hoopis oma vastutusele. Seal kus ma loomupäraselt otsiksin kättemaksu ja tasumist, suunab armastus mind sirutuma lunastuse suunas.

 
“Tema lunastab su elu hukatusest ja ehib sind helduse ja halastusega nagu pärjaga…..Nõnda räägib vägede Issand ja ütleb: Mõistke kohut tões, osutage heldust ja halastust igaüks oma vennale! “ (Sk 7:9 Ps 103:4 )

Selle kommentaari autor: APÜ