Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumalale armas kogudus

Esmaspäev, 27. September 2004

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Kl 3:12-17

Vanast ja uuest inimesest
12Rõivastuge siis nagu Jumala valitud pühad ja armastatud südamliku kaastundega, lahkusega, alandlikkusega, tasadusega ja pika meelega,
13üksteist taludes ja üksteisele andestades, kui kellelgi on teise vastu kaebust. Nii nagu Issand teile on andeks andnud, nõnda tehke teiegi!
14Aga üle kõige selle olgu armastus - see on täiuslik side!
15Ja teie südameis valitsegu Kristuse rahu, millesse te olete kutsutud ühe ihuna. Ja olge tänulikud!
16Kristuse sõna elagu rikkalikult teie seas, kõiges tarkuses õpetage ja manitsege üksteist psalmide, hümnide ja vaimulike lauludega, laulge kogu südamest tänulikult Jumalale!
17Ja kõik, mida te iial teete sõnaga või teoga, seda tehke Issanda Jeesuse nimel, tema läbi Jumalat Isa tänades!

Kogudus on ebatäiuslike ja patuste inimeste kogukond. Ja pole ime, et aeg-ajalt teeb keegi katse luua täiuslike inimeste kogudus - ning peab varsti pettuma.

Hoolimata paljudest probleemidest - või ka nende tõttu - nimetab Paulus Kolossa kogudust Jumala rahva aunimedega: valitud, pühad, Jumala poolt armastatud.
Vaid säilitades järjekorra - esimene pilk Kristusele ning tema poolt tehtud tööle ning alles siis enese pingutusele - suudame hoida oma hindamisskaala paigas ja tasakaalus nii, et isegi tõsisem noomimine ei tõuka meid käsu alla, vaid toob alandlikult tagasi sõnakuulmise teele.
„Rõivastuge siis…“ Ei aita sellest, et eemaldame vana mina viljad ja tunnistame oma süüd - tuleb rõivastuda ka Kristuse meelsusega. See on protsess, mis kestab terve elu, sest lõppeesmärgiks pole positiivne inimloomus või head iseloomujooned, vaid Kristusega ühenduses elatud elu vili.
Mis kõik võiks sündida, kui tänases tekstis Kolossa kogudusele esitatud üleskutsed leiaksid täitumise meie kogudustes tänapäeval! Ehk võiksime lausa kogeda midagi algkoguduses toimunust. Soomekeelses kaasaegses tõlkes on salmis 14 välja jäetud sõna „side“. Ometi annab see olulise lisatähenduse: kui kristlane on rõivastunud salmis 12 kirjeldatud omadustega, vajab ta veel vaid rõivaid koos hoidvaks sidemeks - vööks - armastust. Just selle kohta vajas ning ka sai põhjalikku õpetust Korintose kogudus.

„Kristuse sõna“ tähendab loetud ja lauldud sõna, õpetust ning nõuandeid, mille asukoht on kogudus, kus Kristus ise on ligi Jumala Sõnas.

Kuidas tunnistada? Vasta siis, kui sinult küsitakse, aga ela nii, et oleks küsijaid.

Selle kommentaari autor: Anna-Liisa Varhiala