Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Koguja 7:23-29, 8

Teisipäev, 14. Detsember 2004

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Koguja 7:23-29, 8

Tarkuse taotlemise tulemus
23Seda kõike ma olen tarkusega läbi katsunud. Ma ütlesin: "Ma saan targemaks", aga see jäi minust kaugele.
24See, mis on, on kauge ja sügav, väga sügav. Kes selle leiab?
25Ma pöörasin ka oma südame tunnetama ja uurima ning otsima tarkust ja põhjust, ja tunnetama õeluse alpust ja sõgeduse meeletust.
26Ja ma leidsin, mis on kibedam surmast: naine! Ta on otsekui püünis: ta süda on nagu võrk, ta käed on nagu ahelad. Kes Jumalale meeldib, see pääseb temast, aga patuse püüab ta kinni.
27Vaata, seda ma olen leidnud, ütleb Koguja, ühte teisega võrreldes, et leida lahendust,
28mida mu hing veel otsib ega ole leidnud: ma leidsin tuhande hulgast ühe mehe, aga naist ei ole ma nende kõigi hulgast leidnud.
29Vaata, ma olen leidnud ainult seda, et Jumal on inimesed loonud ausaks, aga nad ise leiutavad rohkesti riukaid.
Tarkuse tähtsus
8Asja lõpp on parem kui selle algus; kannatlikkus on parem kui ülbus.

Nagu ka eelmistes Koguja raamatu tekstides, näeme ka siin palju valu, vaeva, pettumust, aga samas ka usku ja lootust, et Jumal kõike teab, Jumal kõike siiski juhib.

Tahaksin välja tuua sellest mitmetahulisest tekstist paar salmi.
Üks on 7. ptk 29. salm. Tihti räägime, et inimesed on head, aga ka seda, et nad on halvad, ise teevad rumalusi ja pettust, et see on kõik nii inimlik. Teame Loomise loost, et Jumal lõi inimesed ausaks, aga inimene eksis ja tegi pattu ja selle tõttu on tal küljes riukad ja kombed, mis ei ole ausad. Ka tänapäeval teeme oma elu keeruliseks sellega, et püüame ühest või teisest olukorrast välja tulla oma arust kavalusega, teist üle mängida, tõde ilustada või teatud asjadest vaikida. Aga Jumal ütleb: ma olen teid loonud ausaks. Siin on vastuolu meie igapäevase elu ja Jumala loodu vahel. See olukord saab lahendatud ainult siis, kui me loobume neist kavalustest, riugastest, ja püüame olla Jumala ees ja koos Jumalaga ausad ja siis me saame olla ausad ka kaasinimeste ees. Kui me niimoodi toimime, siis ka meie ühiskonnas paljud olukorrad võivad laheneda, paljud probleemid võivad muutuda olematuks ja me võime üksteist armastada ja hinnata.
8. ptk 11. salm. Me oleme harjunud tänapäeva ühiskonnas, et patt ei ole enam patt. Võib valetada, võib korraldada oma äriasju niimoodi, et sa oled edukas, sõltumata sellest, kas sa tõmbad kellelgi naha üle kõrvade või mitte. Mõnigi kord öeldakse rahvasuus erastamise kohta, et see oli ärastamine, autosid ei varastata, vaid nad ärandatakse. Inimestel kaob vastutus, ta võib kõike teha, sest keegi ei karista. Jumalat pole taevas pilve peal, tema ei näe, politsei käsi on lühike ja kes üldse ütleb, mis on tõde. Järelikult me võime teha kõike.
Ma ei taha öelda, et nii peabki jääma. Meil, kristlastel, on julgus, toetudes Jumala sõnale, et Jumal võib meid parandada. Ja anda meile võimaluse, et me võime alustada uut elu ausalt. Koos Jumalaga võime olla ausad, need inimesed, keda ka ühiskond võib hinnata.

Koos Jumalaga võime olla puhta südamega.

Selle kommentaari autor: Jaan Bärenson