Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Lk 20:27-40

Esmaspäev, 7. Märts 2005

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Lk 20:27-40

Saduserid kiusavad Jeesust küsimusega ülestõusmisest
27Jeesuse juurde astusid mõned saduserid, kes ütlesid, et surnuist ülestõusmist ei ole olemas, ja küsisid temalt:
28"Õpetaja, Mooses on meile kirjutanud: Kui sureb kellegi vend, kel on naine, ja tal ei ole olnud lapsi, siis ta vend peab võtma oma surnud venna naise ja soetama sugu vennale.
29Oli kord seitse venda: ja esimene võttis naise ja suri lapseta,
30ja teine,
31ja kolmas võttis tema, ja nõndasamuti kõik seitse - nad ei jätnud lapsi järele ja surid.
32Pärast suri ka naine.
33See naine - kelle naiseks nende seast ta saab ülestõusmisel? Ta on olnud naiseks ju neile seitsmele."
34Ja Jeesus ütles neile: "Selle ajastu lapsed võtavad naisi ja lähevad mehele,
35aga kes on väärt arvatud saama tolle ajastu osaliseks ja surnuist üles tõusma, need ei võta naist ega lähe mehele,
36sest nad ei saa enam surra, nad on ju inglite sarnased ja on Jumala pojad, olles ülestõusmise pojad.
37Aga et surnud tõusevad üles, seda osutab ka Mooses kibuvitsapõõsa loos, kui ta nimetab Issandat Aabrahami Jumalaks ja Iisaki Jumalaks ja Jaakobi Jumalaks.
38Jumal ei ole surnute, vaid elavate Jumal, sest kõik elavad temale."
39Siis mõned kirjatundjaist kostsid: "Õpetaja, sa rääkisid hästi",
40sest nad ei julgenud temalt enam midagi küsida.

„Küll Issand kisub mu välja igast kurjast …… ja viib mu varjule oma taevasesse kuningriiki...“ (2Tm 4:18) Tänan, Issand selle tõotuse eest!

Saduserid kasutasid leviraat abielu (vt 5 Ms 25:5,6), selleks et naeruvääristada ideed surmajärgsest elust: kuidas saaks inimene olla igavikus abielus seitsme erineva abikaasaga? Jeesus teeb tühjaks nii taolise stsenaariumi kui ka saduseride küsimuse taha peidetud ülestõusmise salgamise.

Surmajärgne elu ei ole pelgalt maapealse elu jätkumine. Ülestõusnud inimesed saavad olema teistsugused, inglite sarnased. Ei ole enam surma ega sündimist ning seega ka vajadust eksklusiivse abielusideme järele. Paljude jaoks aga, kes siin elus on olnud abielus enam kui korra, jääb see küsimus aktuaalseks: kuidas saab taevas inimesel olla enam kui üks abikaasa?
Jeesuse vastus on, et kui püüame taevast eksistentsi ette kujutada maapealse elu mudeleid järgides, siis satume eksitusse. Kõik saab olema teistsugune, parem. Kuidas maapealsed suhted jätkuvad, seda ei või me veel teada.

Jeesus võtab „tõestuse“ oma väitele Piibli sellest raamatust, mida ka saduserid aktsepteerisid - Moosese raamatust. Kui Jumal esitleb end jätkuvalt Aabrahami, Iisaki ja Jaakobi Jumalana ka peale nende surma (3Ms 3:6,15,16), ei saa nad tegelikult surnud olla. Elaval Jumalal ei saa olla suhet laipadega - nii peab tema rahvas olema saanud uue elu peale nende surma. Tegu pole niivõrd filosoofilise väitega, kuivõrd usu osutamisega Jumala tegelikku loomusesse ning sellesse, mis tähendab olla üks tema rahva hulgast.

Kas sa vaatad ootusega surmajärgse elu poole? Ja mida täpsemalt sa ootad? Kas sulle teeb see muret, et me sellest tulevasest elust väga palju ei tea?

Selle kommentaari autor: Dick France