Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

ELAMINE HARMOONIAS

Esmaspäev, 23. Mai 2005

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ef 5:21-33

Kodukorrast
21Alistuge üksteisele Kristuse kartuses,
22naised oma meestele otsekui Issandale,
23sest mees on naise pea, nagu Kristus on koguduse pea, olles ise ihu päästja.
24Nagu kogudus alistub Kristusele, nõnda alistugu ka naised meestele kõigis asjus.
25Mehed, armastage naisi, otsekui Kristus on armastanud kogudust ja loovutanud iseenese tema eest,
26et teda pühitseda, olles ta puhastanud vees pesemisega sõna läbi,
27et kogudust iseenda ette seada kirkana, nii et tal ei oleks plekki ega kortsu ega muud sellesarnast, vaid et ta oleks püha ja laitmatu.
28Nõnda peavad mehedki armastama oma naisi nagu iseenese ihu. Kes oma naist armastab, armastab iseennast.
29Keegi pole ju kunagi vihanud iseenese ihu, vastupidi, ta toidab ja hellitab seda nii nagu Kristus kogudust,
30sest me oleme tema ihu liikmed.
31"Seepärast jätab mees maha oma isa ja ema ning hoiab oma naise poole, ja need kaks saavad üheks."
32See saladus on suur: ma räägin Kristusest ja kogudusest.
33Igal juhul armastagu ka igaüks teie seast oma naist nii nagu iseennast, aga naine kartku meest!

Issand, Piibli õpetused tunduvad nii paljudele vanamoodsad. Palun anna mulle tarkust, et neid ajatuid printsiipe mõista ja selles 21. sajandi maailmas nende järgi elada.

Järgnevas kahes peatükis toob Paulus kolm näidet sellest, kuidas usklikud peaksid üksteisele alluma (5:21): naised oma meestele (5:22-24), lapsed vanematele (6:1-3) ja orjad isandatele (6:5-9). See ei tähenda, et kristlased ei peaks laiemalt võttes kõik üksteisele alistuma (Ro 15:3; 1 Kor 13:5; 1 Pe 5:5b). Siin mõtleb Paulus aga alistumist kindlate rollide kontekstis.
Abielu võrdlemine Kristuse ja koguduse vahelise suhtega väärtustab esimest ja heidab viimasele uut valgust. Abielunaisele esitatavad nõuded on kahtlemata väljakutset esitavad: ta peab alistuma oma mehele kõiges, nagu kogudus alistub Kristusele (s 24).
Milline on Pauluse õpetuse suhe tänapäevastesse arusaamadesse soorollidest koguduses ja ühiskonnas? Paljude jaoks kõlab sõna “alistumine” kohutavalt vananenuna. Sõna “kartma” on paremini mõistetav. Viis, kuidas seda kartust väljendatakse, varieerub oluliselt kultuuriti. Enamik Lääne abielupaare ei taipa, et mehe juhirolli tunnustamine tähendab tegelikult lõppu oma arvamuse pealesurumisele!
Kui naisele esitatavad nõuded on kõrged, siis mehele on need veel kõrgemad. Armastada oma naist, nagu Kristus on armastanud kogudust (s 25)! Siin pole ruumi tundetule planeerimisele, põhjendamatutele ootustele, teisi mittearvestavale käitumisele. Pigem kutsutakse üles oma õigustest, soovidest ja eelistustest loobuma. Meestel soovitatakse armastada oma naist nagu iseennast (s 33) – olles teadlikud kõigist tema vajadustest ja rahuldades need, ükskõik, millised need ka on – füüsilised, emotsionaalsed, sotsiaalsed, materiaalsed. See on meeste endi huvides, sest kui naised on õnnelikud, siis on ka mehed rahul.

Vaimses elus tähendab sõna “distsipliin” katset luua natuke ruumi, milles Jumal saaks tegutseda. (Henri Nouwen, 1932-96) <br>Kuidas saaksid sina leida aega Jumala kuulamiseks ja kogeda sel teel rohkem Tema hoolitsust ja juhtimist?

Selle kommentaari autor: Andrew Clark