Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Psalm 3

Pühapäev, 29. Mai 2005

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 3

Ahistatud kuninga palve
1Taaveti laul, kui ta oma poja Absalomi eest põgenes:
2Issand, kui palju on mul vaenlasi, palju on neid, kes tõusevad mu vastu.
3Paljud ütlevad mu hingele: "Ei ole temal päästet Jumalas!" Sela.
4Aga sina, Issand, oled kilbiks mu ees, minu au, sa tõstad mu pea üles.
5Oma häälega ma hüüan Issanda poole ja ta vastab minule oma pühalt mäelt. Sela.
6Ma heitsin maha ja uinusin; ma ärkasin unest, sest Issand toetab mind.
7Ei ma karda rahva musttuhandeid, kes igalt poolt on endid seadnud minu vastu.
8Tõuse, Issand, päästa mind, mu Jumal! Sest kõiki mu vaenlasi oled sa löönud vastu lõugu, sa oled murdnud õelate hambad.
9Issanda käes on pääste. Su rahvale tulgu sinu õnnistus! Sela.

Et paremini mõista seda psalmi, peaksime tegema väikese ekskursi Iisraeli rahva ajalukku. Miks pidi kuningas Taavet põgenema oma poja Absalomi eest?

Kui me loeme 2 Sm:13-18, siis kangastub meie silme ette väga dramaatiline lugu. Absalom ei olnud mitte lihtsalt üks Taaveti poegadest, vaid väga silmapaistev poeg. 2 Sm 14:25 on öeldud, et kogu Iisraelis ei olnud nii ilusat meest nagu Absalom, mitte ühtki, keda nii väga oleks ülistatud. Aga Absalomi ja tema isa Taaveti suhted olid jahedad, sest Absalom oli omakohtu korras lasknud tappa oma venna Amnoni. Absalom aga kasvatas oma populaarsust sellega, et ta ütles meestele, kes tulid kuninga juurde oma kohtuasju lahendama, et kuninga juures pole sul kedagi, kes sind kuulda võtaks. 2 Sm 15:6 öeldakse, et nõnda tegi Absalom kõigi Iisraeli lastega, kes tulid kuninga juurde kohtusse ja nõnda varastas Absalom Iisraeli meeste südamed. Nii punus Absalom vandenõu oma isa vastu ja ta tegi sisuliselt riigipöörde, sest väga paljud mehed hakkasid hoidma tema poole ja Taavet lihtsalt põgenes Jeruusalemmast. Lugu lõppes kodusõjaga, kus aga Absalomi poolehoidjad kaotasid ja Absalom ise tapeti. See psalm on aga veel ajast, kui Taavet oli põgenemas.
Salmis 2 ütleb Taavet, et tal on palju vaenlasi. Aga veel raskem lugu on salmis 3. Paljud Taaveti vastastest ütlevad, et ka Jumal ei päästa teda, Jumal on tema vastu. Õnneks see tegelikult pole nii. Ja järgmises salmis on näha kuivõrd Taavet ise usaldab Jumalat. Taavet ei ole mures oma au pärast või täpsemini – Taavet on usaldanud oma au Jumala kätte. Ta ütleb, et Jumal, kui sina tahad, siis sa tõstad mu pea üles. Täielik usaldus. Mina ei pea oma au pärast ise hirmsasti ponnistama, Jumal, sina võid taastada selle. Ja kuna Taavet täielikult usaldab Jumalat, siis saab ta ka rahulikult magada (s 6-7). Taavet ei karda inimesi. Olgu neid kasvõi musttuhandeid tema vastu, ta teab, et Jumal tuleb kõigi vastastega toime. Salmis 8 on palve, et Jumal tegutseks. Taaveti sõnadest on näha tema väga lähedane, isiklik, võiks öelda ka lapselik suhe Jumalaga. Taavet otsekui ütleks, Jumal, see ei ole ainult minu võitlus, see on ju ka sinu võitlus, sina tuled toime kõigi mu vaenlastega. Salmis 9 on alguses nagu kokkuvõte: Issanda käes on pääste. Salmi teine poole on veelgi tähelepanuväärsem. On selgelt näha, et Taavet ei mõtle ainult enda peale, ta mõtleb kogu rahva peale. Milline tähelepanuväärne riigimehelik mõtlemine: rahvale tulgu Jumala õnnistus. Mitte ainult seda, et õiglus saaks jalule seatud ja kuningas oma troonile tagasi, vaid, kui vastased on löödud, siis tuleb rahvale Jumala õnnistus.
Kui sulle mõnikord tundub, et väga paljud inimesed on sinu vastu ja Jumalgi öeldakse olevat sinu vastaste poolel, siis tegelikult pole see nii. Jumal ei ole sinu vastu, vaid sinu poolt. Siiralt ja lõpuni Jumalat usaldades sa saad nägema jumalikke lahendusi.

Kõigeväeline taeva ja maa Issand, kuningate kuningas ja isandate isand, ma tänan, et ka siis, kui paljud inimesed on minu vastu, oled sina minu poolt. Sina suudad aidata mind, palun aita siis. Ja tulgu Sinu õnnistus Sinu rahvale.

Selle kommentaari autor: Eenok Palm