Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kurja piiratud võimus

Esmaspäev, 7. November 2005

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Sk 5:1-11

Nägemus lendavast rullraamatust
1Ja ma tõstsin jälle silmad üles ja vaatasin, ja ennäe, seal oli lendav rullraamat.
2Ja ta küsis minult: "Mida sa näed?" Ja mina vastasin: "Ma näen lendavat rullraamatut, kakskümmend küünart pikk ja kümme küünart lai."
3Siis ta ütles mulle: "See on needus, mis käib üle kogu maa. Sest ühelt poolt - kõik, kes on varastanud, saavad karistada, ja teiselt poolt - kõik, kes on valet vandunud, saavad karistada.
4Mina olen lasknud selle välja tulla, ütleb vägede Issand, ja see tungib varga kotta ja selle kotta, kes valet vannub minu nimel; ja see jääb tema kotta ja hävitab selle, niihästi puud kui kivid."
Nägemus naisest vakas
5Siis ingel, kes minuga rääkis, astus ette ja ütles mulle: "Tõsta ometi silmad üles ja vaata, mis see on, mis välja tuleb?"
6Aga minagi küsisin: "Mis see on?" Ja tema vastas: "See, mis välja tuleb, on vakk." Ja ta ütles: "See on nende süü kogu maal."
7Ja vaata, tinakaas tõusis üles, ja vakas istus üks naine.
8Ja tema ütles: "See on õelus." Ja ta viskas selle vakka ning virutas tinakaane vaka suu peale.
9Ja ma tõstsin silmad üles ja vaatasin, ja ennäe, kaks naist tuli esile. Ja neil oli tuul tiibades, neil olid tiivad nagu haigru tiivad ja nad kandsid vaka üles maa ja taeva vahele.
10Siis ma küsisin inglilt, kes minuga rääkis: "Kuhu nad selle vaka viivad?"
11Ja ta vastas mulle: "Sinearimaale, et ehitada temale koda. Ja kui see on valmis, siis asetatakse ta sinna oma paika."

Jumala seadus on kirjutatud meie olemusse. Maailma käsitlusel heast ja halvast on kohati päris raske vahet teha – maailmas valitseb globaalne eetika. „Kui paganad….näitavad…et seadusepärane tegutsemine on kirjutatud nende südamesse…“ ( Rm 1;14-15)

Loetud tekstis kohtame kahte mõistatuslikku nägemust: lendav kirjarull on vargaid, valevandujaid ja seaduserikkujaid puudutav needus; Jeesus jällegi „ on meid Seaduse needusest lahti ostnud, kui ta sai needuse meie eest – sest on kirjutatud: „Neetud on igaüks, kes puu küljes ripub“ ( Gl 3;13).
Seadus on hea, aga muutub meile needuseks, sest osutab meie eksimustele.
Ja kui nõustume Jumala kohtuotsusega, langetame samas enestele surmaotsuse. Ristimises maetakse meid Kristuse surmasse, meie eneste lõppemisse; ometi just seal saame Jumala väes kingituseks uue, igasugusest needusest vabastatud elu koos Kristusega.
Pilt kogu maailma patuvõlast, mis mahub viljavaka sisse – on lohutav. Patt ei täida kogu maailmakõiksust – Jumal on seadnud sellele piirid ja Tema valitseb nende üle. Jumalatus aga püüab esitleda end atraktiivsena, soovides tõusta esile ja kõikidele nähtavaks. Nii vajame taevast juhatust, nagu ka Sakarja, et näha, kus jumalatus endale asupaiga on leidnud – nii meis endis kui ka maailmas.

„Nii ei ole nüüd enam mingit hukkamõistu neile, kes on Kristuses Jeesuses.“ <br>( Rm 8;1)

Selle kommentaari autor: Pekka Hiltunen