Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumala tarkus

Esmaspäev, 6. Märts 2006

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 16:17-27

Nimelisi tervitusi
17Ma palun teid, vennad, pidada silmas neid, kes tekitavad lõhesid ja pahandusi õpetuse vastu, mida teie olete õppinud. Hoidke neist eemale,
18sest niisugused ei teeni meie Issandat Jeesust Kristust, vaid oma kõhtu, ja nad petavad libedate sõnade ja ilukõnedega lihtsameelsete südameid.
19Teie kuulekus on ju kõigile saanud teatavaks. Seepärast olen ma teie üle rõõmus, ent ma tahaksin, et te oleksite targad heale, aga jääksite puutumatuks kurjast.
20Aga rahu Jumal purustab peatselt saatana teie jalge alla. Meie Issanda Jeesuse Kristuse arm olgu teiega! Aamen.21Teid tervitavad mu kaastööline Timoteos, ning Luukius ja Jaason ja Soosipatros, mu sugulased.
22Mina, Tertius, kes ma selle kirja olen kirjutanud, tervitan teid Issandas!
23Teid tervitab Gaius, minu ja terve koguduse võõrustaja. Teid tervitab Erastos, linna varahoidja, ja vend Kvartus.
24[Meie Issanda Jeesuse Kristuse arm olgu teie kõikidega! Aamen.]
Ülistus Jumalale
25[Sellele aga, kes teid võib kinnitada minu evangeeliumi ja Jeesuse Kristuse kuulutuse kohaselt, selle saladuse ilmutuse kohaselt, millest on igavesest ajast vaikitud,
26nüüd aga on tehtud avalikuks ja prohvetite kirjade läbi igavese Jumala käsu kohaselt kõigile rahvastele antud teada kuulekuseks usule,
27ainsale, targale Jumalale - temale olgu kirkus igavesti Jeesuse Kristuse läbi! Aamen.]

Paulus on oma imetlusväärset kirja lõpetamas. Hüvasti jättes hoiatab ta valeõpetajate eest, kes paratamatult on tulemas, et lõhkuda osaduskonna ühtsust ja seista vastu apostlite õpetusele, mis on rajatud evangeeliumile.

Paulus kutsub üles valvsusele. Ta on selgitanud ja hoolikalt põhjendanud oma kirjas evangeeliumi olemust ning eeldab et kogudus suudab õieti hinnata iga sissetulevat õpetust. Valeõpetused ning nende kuulutajad tuleb kogudusest eemaldada. Lõhede tekitajad ei teeni Kristust vaid enese huve. Kristlased aga ei tohi lasta end petta kaunilt kõlavaist sõnadest ja meelitustest.
Hiljuti esinesid minu kodulinnas kaks väljapaistvat kirikujuhti avaliku kõnega, milles nad salgasid evangeeliumi põhitõdesid. Kõne keskmes oli armastus, kuid see ignoreeris täielikult Jumala ilmutust Pühakirjas. Meediakajastustest võis näha, et paljud olid lasknud end petta sellest kõnest. Enese eksitada laskmisel võivad aga olla kohtuavad tagajärjed. Paulus palub oma lugejatel kogu tarkuses vahet teha hea ja kurja vahel ja selgelt enesele aru anda miks nad midagi usuvad. Sest sõnakuulelikkuski peab olema eritlev ja mitte pime. Õpetas ju ka Jeesus, et ainus, milles võime jääda lapsemeelseiks on kurja tegemine.
Vahe tegemiseks teisejärgulisel ja alustrajaval usuasjades, vajame palju tarkust. Eriti peab olema valvel õpetajate suhtes, kes ei respekteeri Pühakirja, ei anna au Kristusele kui Issandale ja kellede elu viljad ei suurenda head. Kui tahame jääda evangeeliumi tõe juurde, on vastuolud vältimatud ning lahendsute leidmine ei ole alati lihtne. Olles silmitsi taoliste dilemmadega vajame eristamise andi, oskamaks vastata õieti ja jumalikus tarkuses.

Meie tarkuse allikaks on Jumal, kelle tarkust saame näha tema imelises plaanis kinkida oma armust kogu inimkonnale õigeksmõistmise võimalus läbi Kristuse; tehes meid vabaks armastama ja kuuletuma Talle.

„ Kui kellelgi teist jääb vajaka tarkust, siis ta palugu Jumalalt, kes kõigile annab heldelt ega tee etteheiteid, ja talle antakse.“ ( Jk 1;5)

Selle kommentaari autor: Sylvia Collinson

...