Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jh 12:27-36

Laupäev, 18. Märts 2006

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 12:27-36

Kreeklased tahavad Jeesust näha
27Nüüd on mu hing ehmunud. Ja mida ma ütlen? Kas ma pean ütlema: Isa, päästa mind sellest tunnist? Kuid ma olen juba astunud sellesse tundi.
28Isa, kirgasta oma nime!" Siis tuli hääl taevast: "Ma olen kirgastanud ja kirgastan veel."
29Rahvahulk, kes seisis ja kuulis, arvas, et kõu müristas; aga teised ütlesid: "Ingel rääkis temaga."
30Jeesus kostis: "See hääl ei sündinud minu, vaid teie pärast.
31Nüüd käib kohus selle maailma üle, nüüd kihutatakse välja selle maailma vürst.
32Ja kui mind maa pealt ülendatakse, siis ma tõmban kõik enese juurde."
33Aga seda ta ütles, et viidata, millist surma tal tuleb surra.34Rahvahulk vastas siis talle: "Meie oleme Seadusest kuulnud, et Messias jääb igavesti. Kuidas sina siis ütled, et Inimese Poega peab ülendatama? Kes see Inimese Poeg on?"
35Jeesus ütles neile: "Valgus on veel pisut aega teie seas. Käige, kuni teil valgus on, et teid ei tabaks pimedus. Kes käib pimeduses, ei tea, kuhu ta läheb.
36Uskuge valgusesse, kuni teil valgus on, et te sünniksite valguse lasteks." Seda rääkis Jeesus ning lahkus ja peitis enda nende eest.

Sündmused arenevad edasi. Ei saa täie kindlusega väita ja kinnitada Jeesuse dialoogi kreeklastega, aga salm 27 põhjal võiksime järeldada, et toimus pikem vestlus.

Tekib kiusatus arvata, et Jeesusele tehti ettepanek tulla kuulutama evangeeliumi ka paganatele, samuti oli hulganisti abivajajaid – ees ootas lai tööpõld. Tekiks nagu võimalus peatada sündmuste kulgu ja muuta seda oma soovi kohaselt. Kas oli see hingevaenlase viimane, hästi maskeeritud rünnak nurjata Jumala lunastustööd? Lk 4:13 põhjal võime järeldada, et kõrbekiusatuse järel tegutses kurat püüdlikult edasi.
Kas sina oled kunagi olnud ehmunud ülesande ees, mis tundub sulle üliinimlikult raske? Jeesuski oli ehmunud ja kannatas, ent Tema otsus täita Isa tahet sai võidu (s 27): Ta teadis, et oli juba astunud sellesse tundi, mis oli olnud kogu Tema maise elu eesmärgiks (s 31-32). Rahvahulkadele oli Jeesuse kahekõne Isaga mõistetamatu: ühed arvasid kõue mürisevat, teised aga ingli rääkivat.
Juutidele oli kõik toimuv vaid järjekordne paasapühade-eelne aeg, üks paljude seast. Taevas jälgiti aga toimuvat pinevalt – olid täitumas prohvetite ettekuulutused, Jumala plaanitud lunastustöö oli teoks saamas. Rahvas ootas Messiat, Kuningat, kes vabastaks ta Rooma ülemvõimu alt, valitseks igavesti. Nad ei suutnud uskuda Jeesust, veel vähem Tema peatset hävitavat ristisurma. See kõik pidi sündima, et kiri läheks täide. Nii kohtusid Taevas ja Maa: juudid olid lepitusele Jumalaga ligemal kui kunagi varem, aga nad ei suutnud seda mõista ja põlgasid ära armupakkumise.
Siiski esitas arm neile veel kutse – tulla valguse juurde.

Selle kommentaari autor: Mati Särglepp