Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jüngrite tunnusmärk

Laupäev, 25. Märts 2006

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 13:31-38

Jeesus annab armastuskäsu
31Kui nüüd Juudas oli lahkunud, ütles Jeesus: "Nüüd on Inimese Poeg kirgastatud ja Jumal on temas kirgastatud.
32Kui Jumal on temas kirgastatud, siis kirgastab Jumal temas ka ennast ja ta kirgastab teda just nüüd.
33Lapsed, ma olen teiega veel pisut aega. Te hakkate mind otsima, ja nagu ma ütlesin juutidele: "Kuhu mina lähen, sinna ei saa teie tulla", nii ütlen ma praegu ka teile.
34Ma annan teile uue käsu: armastage üksteist! Nõnda nagu mina teid olen armastanud, armastage teiegi üksteist!
35Sellest tunnevad kõik, et te olete minu jüngrid, kui te üksteist armastate."
Jeesus kuulutab ette, et Peetrus ta salgab
36Siimon Peetrus küsis temalt: "Issand, kuhu sa lähed?" Jeesus vastas: "Kuhu mina lähen, sinna ei saa sina mulle praegu järgneda, aga sa järgned hiljem."
37Peetrus ütles talle: "Issand, miks ma siis praegu ei saa sulle järgneda? Ma annan oma elu sinu eest."
38Jeesus vastas: "Kas sina annad oma elu minu eest? Tõesti, tõesti, ma ütlen sulle, kukk ei laula enne, kui sina oled mind juba kolm korda salanud.

Jeesus hoolitseb peatselt omapead jäävate jüngrite eest. Peetrusega räägib Ta eraldi, sest temal tuleb sellel ööl suur õppetund läbi teha.

Teistele jätab Ta aga elu üldise juhtnööri. ARMASTAGE ÜKSTEIST… Jeesuse armastus on senini kandnud nende ühtsust. Jüngrid on seda näinud ja peavad seda nüüd ise praktiseerima hakkama. See tähendab väga suurt kindlustunnet ja rõõmu kõigepealt jüngritele enestele. Kuid see on kasuks ka teistele, kes selle kaudu tõelise Jumala üles leiavad.
Juudas on lahkunud. Jeesus saab sel tunnil olla koos inimestega, kellel on siiras süda. Kõiki oma järgijaid, Juudas sealhulgas, on Ta teeninud, pestes nende jalgu. Kõigiga on Ta jaganud oma ihu ja verd – ohvrit kogu inimkonna pattude eest. Kuid armastusekäsu avaldab Ta oma tõelistele jüngritele. Teistel polekski sellest kasu, sest armastada nii nagu Jeesus suudavad vaid need, kelle südames on Püha Vaim.
Kirjanik ja filosoof C. S. Lewis on öelnud, et igas armastuse vormis, kui moonutatud ta ka poleks, võib siiski kohata midagi jumalikku. Ka kõverpeegel peegeldab kuidagimoodi. Kuid seal, kus Jumala lapsed üksteist armastavad, peaks armastus olema jõudnud täiuseni. Seal peaks olema näha Jumalat ja Tema au selgelt, sest peeglid on puhtad.
Sellest tunnevad kõik inimesed ära, et me oleme tõelise Jumala jüngrid. Et Jumal elab meie juures. Ebatäiuslik varem kogetud armastus aitab sellest aru saada ja seda igatseda, sest täiesti tundmatut ei saa keegi mõista.

Armastus on saladus, mis ei ole kogetav mõistusega.

Selle kommentaari autor: Katrin Soosõrv