Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Elud, mis räägivad

Esmaspäev, 22. Mai 2006

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Tt 2:1-10

Tervele õpetusele kohasest elust
1Sina räägi aga seda, mis on kohane tervele õpetusele!
2Vanad mehed olgu kained, väärikad, mõõdukad, terved usus, armastuses, kannatlikkuses.
3Niisamuti käitugu vanad naised pühalikult: ärgu olgu keelepeksjad, ärgu orjaku liigselt veini, vaid õpetagu head,
4et nad suudaksid mõistlikult juhatada noori naisi armastama mehi ja lapsi.
5Nad peavad olema mõõdukad, puhta meelega, virgad majatalituses, head, alistunud oma meestele, et Jumala sõna ei teotataks.6Niisamuti manitse nooremaid mehi olema mõõdukad igas suhtes,
7näidates iseennast heade tegude eeskujuna ja pakkudes rikkumatut, väärikat õpetust,
8tervet vastuvaidlematut sõna, et vastane häbeneks, kui tal pole meist rääkida midagi halba.9Orjad alistugu oma peremeestele kõiges, olgu nende meele järgi, ärgu rääkigu vastu,
10ärgu näpaku, vaid osutagu kõigiti ustavust, et nad ehiksid igati Jumala, meie Päästja õpetust.

Tule Jumala ligiollu, oodates, et sulle antakse uued väljakutsed.

Teistsugune käitumine ei ole ainult juhi tunnus, see on nõue kõigile. Juhtidel on vastutus julgustada ja toetada teisi. Kaasaelamine teiste elule võib kergesti paista sekkumisena, me tahaksime mõelda, et see, mida me teeme eraelus, on meie enda asi. Kuid me peame aru andma Jumalale ja me peame aru andma ka üksteisele. Juhtidel on eriline vastutus tagada, et kristlasi juhitakse ja julgustatakse elama õigel viisil. Juhitakse eeskuju (s 7), õpetamise (s 1, 2) ja julgustamise (s 6) abil.
Peame ka hoiduma inimeste solvamisest (s 8). Peame muutma evangeeliumi atraktiivseks (s 10). Evangeelium on juba oma olemuselt atraktiivne oma sõnumiga tingimusteta armastusest, isiku väärtusest ja ühtsusest. Iroonia on selles, et kirik on osanud muuta kõige atraktiivsema sõnumi maailmas tänapäeva inimeste jaoks väheatraktiivseks. Üks põhjus on selles, et meie elud ei ole kooskõlas meie õpetusega, siit ka rõhuasetus käitumisele selles kirjas. Kirikut süüdistatakse tihti silmakirjalikkuses, ja kirik on selle tihti ka ära teeninud. Paljud on võlutud Jeesuse ja Tema sõnumi poolt, kuid kirik ja kristlaste käitumine peletavad nad eemale. Käitumine on oluline, sest kaalul on Jumala reputatsioon (s 7,8,10). Seda ei motiveeri mitte seadusekuulekus, vaid arm (s 11, 12). See on vastus Jeesusele, kes suri meie eest (s 14) ja kes tuleb tagasi (s 13).
Neis värssides on meile palju väljakutseid. Eriti sõnad “rikkumatus” (s 7) ja “laimamine” (s 3) tabavad kümnesse. Rikkumatust on vähe, ja kristlastel on vastutus ebaaususe, manipuleerimise ja enesekesksuse maailmas, et seada eeskujuks erinev eluviis. Laimamine on tavaline – mitte vähem tavaline kirikus kui mujal – see on rikkumatuse vastand, nende abivahend, kes ei saa rääkida tõtt armastuses.

Vaata üle oma elustiil ja suhtumised. Mida sa saaksid täna teha, et näidata, et evangeelium on hea sõnum?