Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Harimatu arusaam

Esmaspäev, 20. November 2006

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Johannese 7:14-24

Jeesuse kõne lehtmajadepühal
14Alles pühade keskpaiku läks Jeesus üles pühakotta ja õpetas.
15Juudid panid seda imeks ja ütlesid: "Kuidas see tunneb Kirja ilma õppimata?"
16Siis Jeesus vastas neile: "Minu õpetus ei ole minu, vaid tema oma, kes minu on saatnud.
17Kui keegi tahab teha tema tahtmist, küll ta tunneb õpetusest ära, kas see on Jumalast või räägin ma iseenesest.
18Iseenese mõtete esitaja taotleb tunnustust iseendale, aga kes taotleb tunnustust sellele, kes ta on saatnud, see on tõene ning temas ei ole valet.
19Kas Mooses ei andnud teile Seadust? Aga keegi teist ei tee Seaduse järgi. Miks te otsite võimalust mind tappa?"
20Rahvahulk vastas: "Sinus on kuri vaim. Kes otsib võimalust sind tappa?"
21Jeesus kostis: "Ma tegin ühe teo, ja te kõik panete imeks.
22Eks ole: Mooses on andnud teile ümberlõikamise - kuigi see ei ole pärit Mooseselt, vaid esiisadelt - ja te lõikate inimese ümber ka hingamispäeval.
23Kui inimese peab ümber lõikama hingamispäeval, et Moosese Seadus ei jääks täitmata, miks te siis minu peale tigedad olete, et ma olen kogu inimese terveks teinud hingamispäeval?
24Ärge tehke kohtuotsust näo järgi, vaid tehke õiglane otsus!"

Tänan, Isa, et elus on alati midagi veel õppida. Palun õpeta mulle täna tarkust, kui loen.

Jeesus on veetnud kolm päeva lehtmajade pühadel ning on nüüd valmis seisma rahva ja kritiseerivate juudi liidrite ees. Ta teab, et võitlus võimu esindajatega on vältimatu ning et rahvas ei pruugi mõista teda varitsevat ohtu (s20). Jeesus võidab sabati väite öeldes, et kuigi ümberlõikamine on “töö”, viiakse see läbi sabatil juhul, kui sünnist on 8 päeva (s22,23) (3.Mo 12:3).Oli tavaks, et need, kellel lubati õpetada ja jutlustada, olid rabi poolt õpetatud nii tomima. Õpetajad viitasid alati vanematele õpetajatele ning tsiteerisid trditsioone. Neile, kes religioosset võimu omasid, võis Jeesus, puussepa poeg tähtsusetust külast, tunduda heal juhul ektsentriline ja halval juhul ohtlik. Rahvas oli õigustatult hämmastunud, kui ta tundus niivõrd läbinägelik (s15). Jeesus kasutab seda võimalust seletamaks, et ta õpetused ei ole isiklik ideede punt ega kodu-kootud teooriad, vaid see tuleb kõrgemalt autoriteedilt, Jumalalt.
Selle lõigu järgi on meil vastutus läbi katsuda õpetus, mida kuuleme. Selleks, et näha kas Jeesuse õpetus on Jumala poolt lähtuv, on meil vaja praktikasse panna see, mida ta ütleb (s17). Jeesus teab, et need, kes järgivad ta õpetust, avastavad, et see on tõesti Jumalast – kasvu jaoks on väga oluline tegevuse kaudu õppimine. Kuid oli ja on ka teisi, kes õpetavad enese pärast, võtavad au enesele ja naudivad sellega kaasaskäivat võimu. Nii on meil vaja rakendada eristamisandi ja mitte võtta kõike kuuldut evangeeliumina (Mt 7:15-20; 23:1-7; 2.Pe 2:1-3). Jeesus kandis Jumala autoriteeti, kuigi ta oli ametlikult harimata. Me ei tohiks olla pimestatud erudeeritud kõne või “karismaatiliste” isiksuste poolt, kui hindame kuuldud õpetusi, sest see võib meid Jumalast eemale viia või eemale jätta kellegi, kes on kutsutud meid teenima. Eelarvamused , mida kanname selle kohta, et me ei õpi noortelt või vähem haritutelt või teistelt, keda me ei austa, peavad teed andma Isa autoriteetse hääle kuulamisele.

Isa, aita mul kuulda sinu häält ja näha sinu autoriteeti kõigis neis, keda sa oled õpetama kutsunud. Palun anna mulle samuti tarkust mitte järgida neid, kes paistavad imelised esmakuulmisel, kuid kelle elu ei vasta nende õpetusele.

Selle kommentaari autor: Nick Harding