Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Inimlik ja jumalik tarkus

Laupäev, 30. Detsember 2006

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Matteuse 4:12-17

Jeesus alustab kuulutamist
12Aga kui Jeesus oli kuulda saanud, et Johannes on vangistatud, läks ta tagasi Galileasse
13ja jättis Naatsareti ning asus elama Kapernauma, mis on järve ääres, Sebuloni ja Naftali piirkonnas,
14et läheks täide, mida on räägitud prohvet Jesaja kaudu:
15"Sebulonimaa ja Naftalimaa, mere teel, sealpool Jordanit, paganate Galilea,
16rahvas, kes istub pimeduses, on suurt valgust näinud, ja neile, kes istuvad surma maal ja surma varjus - neile tõuseb valgus!"
17Sellest ajast peale hakkas Jeesus kuulutama: "Parandage meelt, sest taevariik on lähedal!"

Kui kellelgi teist jääb vajaka tarkust, siis ta palugu Jumalalt, kes kõigile annab heldelt ega tee etteheiteid, ja talle antakse. Jk 1:5 Palun jaga mulle täna oma tarkust!

Ristija Johannese vangi võtmine tähistab ühtasi Jeesuse avaliku teenimise algust Galileas (s. 12). Erinevad tegurid näivad kaasa aitavat tema strateegia ajastusele ja toimumiskohale. Eelkäija on teinud oma töö ja hukatakse peagi argpükslikult nelivürst Heroodese poolt (Mt 14:10). Võib-olla tahtis Jeesus edasi arendada Johannese alustatud populaarset liikumist ja endaga liita mitmed Johannese järgijad (Jh 1:40-42). Tõenäoliselt valis ta Kapernauma, kuna erinevalt tema kodulinnast, oli see suur, kauba ristteede lähedal, kosmopoliitne ja tõenäoliselt avatud uutele ideedele. Samuti olid paljude Jeesuse tulevaste apostlite kodud selles linnas (Mk 1:16-19; Mt 9:9). Ma olen veendunud, et Jeesus palvetas oma strateegia pärast, kuid tingimustel ja tervel mõistusel tundub olevat tema otsustes oma osa. Kas pole Jumala juhtimine meile sarnane?
Jeesus oli sõnakuulelik ka ilmselgelt jumalikule tarkusele. Sajandeid varem oli Jesaja prohveteerinud, et põlatud Galilea, mitte ülistatud Jeruusalemm saab näha tõotatud Messia koiduvalgust (Js 9:1, 2) ja nüüd tegutses Jeesus täites seda prohveteeringut, olles sõnakuulelik kirjasõnale. Suunates on varase teenistuse “paganate Galileale” (s. 15) kogub ta kokku viited, mis on juba varem antud sugupuudes ja tähetarkade külastuse kaudu, mis näitavad tuld tulevase Rõõmusõnumi universaalsusele (Mt 1:5; 2:1). Kas mitte niisamuti ei juhi Issand meidki – vahest läbi selge kirjasõna juhatuse, kuid sama sageli läbi kasvava tunnetuse, mis on alati kooskõlas kirjasõnaga?

Meenuta, kuidas oled Sina varem Jumala juhtimist tundnud? Kasuta seda mälestust tugevdamaks oma usaldust tema juhtimisse edaspidiseks.

Selle kommentaari autor: Ross Pilkinton