Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Elu rajades

Pühapäev, 31. August 2008

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 127

Töö kordaminek on Jumala käes
1Palveteekonna laul Saalomonilt.
Kui Issand ei ehita koda, tühja vaeva näevad siis ehitajad temaga. Kui Issand ei hoia linna, siis valvab valvur ilmaaegu.

2Ilmaaegu te tõusete vara üles, istute hilja ülal ning sööte leiba raske vaevaga. Nii see on: Issand annab oma armsatele unes!
3Vaata, lapsed on pärisosa Issandalt, ihusugu on tasu temalt.
4Otsekui nooled sangari käes, nõnda on noorpõlve pojad.
5Õnnis on mees, kes oma nooletupe nendega on täitnud. Ei jää nad häbisse, kui nad vaenlastega kõnelevad väravas.

See psalm on ammutanud oma mõtted juudi tarkusekirjandusest, mis tegeles pigem igapäevaküsimuste kui vaimulike asjadega. Siin räägitakse kolmest olulisest asjast, millega inimene oma elu jooksul kokku puutub: maja ehitamine, töö ja pere.

Majaehitamine ei ole meil tänapäeval kuigi päevakohane teema – maju ehitavad väga vähesed, lihtsam ja odavam on elada korteris. Kui mõnel kogudusel on aga käsil kirikuhoone ehitus, muutub salm 1 väga tähtsaks ja eluliseks: paljud võivad tunnistada sellest, kui palju taeva poole õhatud palveid läheb vaja, enne kui kirik lõpuks valmis saab.
Õnnestumised töö juures ja õnnelik pereelu on asjad, mille tähendus aastatuhandete möödumisel on samaks jäänud. Sõprade kohtudes üle pika aja küsitakse kõigepealt ikka, kuidas tööl läheb ja kuidas naine-lapsed elavad. Need asjad näitavad, kas inimene on õnnelik ja edukas. Ja kui ta on suutnud endale soetada veel maja, siis on maine õnn täielik.
Kuigi nii korteri soetamise, oma igapäevase töö kui ka naisevõtu ja laste muretsemisega saab inimene hakkama ka ilma Jumalata, vajab inimene peale maiste asjade ka midagi enamat. Inimene ei ole loom, kellele piisab oma esmaste vajaduste rahuldamisest. Kui “Jumala-kujuline” tühik meie hinges on täitmata, siis ei piisa meile maistest saavutustest, sest rahuldamata on inimese kõige sügavam vaimne vajadus – osadus oma Loojaga. Ainult Jumal annab meile rahu ja moraalse kindluse.

Kui Jumalal on esimene koht meie elus, siis ei võta meilt hingerahu ükski õnnetus ega ebaõnnestumine.

Selle kommentaari autor: APÜ