Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kõrgeim huvi

Reede, 12. September 2008

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Fl 2:19-30

Apostli kavadest
19Ent ma loodan Issandas Jeesuses peatselt saata teie juurde Timoteose, et ka minu meel läheks kergeks, kui ma saan teada, kuidas teie käsi käib.
20Mul ei ole kedagi teist niisama tublit, kes tõeliselt teie eest muretseks.
21Kõik taotlevad ju enda oma, mitte Kristuse Jeesuse oma.
22Aga tema ustavust te teate, sest nagu laps oma isaga, nõnda on tema koos minuga teeninud evangeeliumi.
23Teda ma loodangi nüüd saata, otsekohe kui ma näen, kuidas mu asjad arenevad.
24Ma olen aga veendunud Issandas, et ma ka ise tulen peatselt.25Ma olen pidanud vajalikuks saata teie juurde vend Epafroditose, oma kaastöölise ja kaasvõitleja, teie saadiku ja minu vajaduste eest hoolitseja,
26sest ta igatses teie järele ja muretses, sest te olite kuulnud ta haige olevat.
27Ta ju oligi suremas haige, kuid Jumal halastas tema peale, aga mitte üksnes tema, vaid ka minu peale, et mulle ei tuleks kurbust kurbusele lisaks.
28Nüüd ma siis saadan tema seda rutemini, et teie teda nähes jälle saaksite rõõmsaks ja mul oleks kurbust vähem.
29Võtke ta siis vastu Issandas kogu rõõmuga ja pidage lugu niisugustest meestest,
30sest ta oli Kristuse töö pärast surmasuus ega hoolinud oma elust, et täita teie aset minu eest hoolitsemisel.

Väljakutse ja eeskuju, väljakutse ja eeskuju – meisterlikult lammutab Paulus kõik inimlikud kaitsekindlustused. „Issand, mis on mulle tegelikult tähtsaim? Enese kasu või sinu kasu?“

Timoteose isetu huvi filiplaste käekäigu vastu asetub teravasse kontrasti teiste enesekesksete huvidega ( s 21, 2:4). Pauluse lugejad olid tuttavad Timoteose tagasihoidlikkusega, samas tundsid nad kindlasti tema väljapaistvaid iseloomujooni: tema pühendumist olla Pauluse kõrval isegi vangis, valmisolekut olla jätkuvalt sõnumiviija ning ette võtte kurnav 80 päevane ringreis 8 s 19), kõige enam aga tema püüd alati asetada esikohale Jeesus Kristus ( s 22). Sest öeldes Issandale „ Olen valmis tegema sinu heaks kõike“ ( ilma reservatsioonide või lisatingimusteta) tähendab asetada Jumala tahe tõesti esimesele kohale, nii nagu tegid Paulus ja Timoteos; ning nagu ka praegu lugematud mehed ja naised seda kartmatult teevad minnes maailma kõige ohtlikemasse paikadesse kuulutama. See on tõeline isetu alandlikkus, mis oli ka Kristusel.
Epafroditos ( kelle nimi tähendab „võluv“)saadeti filiplaste poolt Paulusele andi viima ( 4:18) ning talle ka abiks jääma. Paulus tunnustus sellele teole ( s 25) annab aimu suurepärasest ülesande täitmisest, mille juures ometi Epafroditos peaaegu surma saab ( s 27, 30). 30. salmi võtmefraas on „surmasuus ega hoolinud oma elust,“, mida võiks tõlkida ka oma eluga mängimist. Sama väljendit kasutati neil puhkudel kui kristlased julgesid matta katkust nakatunud surnute ihusid, keda nende omaksed olid kodudest välja visanud, ning kui nad julgesid hoolitseda nende eest kes olid nakatunud….isegi vaenlaste eest.
Siinkohal meenuvad mulle need kristlased kes teenisid oma kongikaaslasi kes Kwai jõe ääres suremas olid, või peapiiskop Janani Luwum, kes astus vastu Idi Aminile ning selle eest maha lasti – siia tuleb liita kõik need, kes oma eluga riskides on teeninud Kristust ja kuulutanud tema õpetust elu ning tegudega. Kuidas selline eluviis muutub väljakutseks isekale, ennast hellitavale ja mugavale kristlusele!

Millise pilguga peaksime vaatama oma elule kodus, tööl ja koguduses, oma vaba aja veetmisele. Milline tuleb tulemus kui kaalume seda isekuse/eneseohevrduse kaalul? Ja kuidas saaksime olukorda muuta?

Selle kommentaari autor: Michael Baughen