Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kasu ja kahju

Laupäev, 13. September 2008

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Fl 3:1-11

Kristuses hinnatakse väärtused ümber
1Viimaks veel, mu vennad, rõõmustage Issandas! Üht ja sedasama teile kirjutada ei ole mulle tüütav, aga teid teeb see kindlaks.
2Vältige koeri, vältige halbu töölisi, vältige mahalõikamist!
3Sest ümberlõigatud oleme meie, kes Jumalat teenime vaimus ja kiitleme Kristusest Jeesusest ega looda päritolu peale,
4kuigi mul võiks olla lootust ka päritolu tõttu. Kui keegi teine arvab, et temal võib olla lootust päritolu tõttu, siis minul veel enam:
5ma olen ümber lõigatud kaheksandal päeval, olen Iisraeli soost, Benjamini suguharust, heebrea rahvast sündinud heebrea mees, Seaduse järgi variser,
6innukuse poolest koguduse tagakiusaja, Seadusest tuleneva õiguse poolest laitmatu.
7Kuid mis mulle oli kasuks, seda ma olen arvanud kahjuks Kristuse pärast.
8Jah, enamgi: ma pean kõike kahjuks Issanda Kristuse Jeesuse kõikeületava tunnetuse kõrval. Tema pärast olen ma minetanud kõik selle ja pean seda pühkmeiks, et saada kasuks Kristust
9ja et mind leitaks tema seest ega oleks mul oma õigust, mis tuleb Seadusest, vaid see õigus, mis tuleb Kristusesse uskumisest, see, mille Jumal annab usu peale.
10Ma püüan ära tunda teda ja tema ülestõusmise väge ja tema kannatuste osadust, saades tema surma sarnaseks,
11et ma kuidagi jõuaksin ülestõusmisele surnuist.

Kas minu suurimaks ambitsiooniks on saada Kristuse sarnaseks? „Issand, palun suurenda seda igatsust minus täna!“

„Ma arvan…“ ( s 8) võiks teisiti väljendada eluaegset kindlat otsust, millega kõikvõimalikud privileegid kui ka riitused arvatakse kasutu prügi hulka (s 7). Sama lausega mõistetakse hukka ka kõik need, kes kristlust püüavad tagasi tirida käsumeelsusesse ( s2).
„Ma saan kasuks“ asetub kontrastina kahju vastaspoolele. Kuidas kasuks? Mõtleme nt abielu peale. Sa saad kasuks teise inimese koos kogu tema olemusega ning lisaks veel tema perekonna.. Samamoodi kui oleme Kristuses, saab kõik mis on tema oma meie omaks. Ning see kasvav kogemus tema suurusest, kui meid üksnes usu varal „leitakse“ temas olevat – saab olema meie jätkuva hämmastuse allikas.
„Ma tahan“ salmis 10 - läbistab mu hinge, sest seda pole kirjutanud mingi noor kristlane, vaid täielikult Kristuse-keskne mees kelle teoloogia on arenenud sügavuti, ning kelle teenimisnimistut ei suuda keegi ületada. Vaatamata sellele kõigele igatseb ta otsekui valuga tunda Kristust veel rohkem. Pange tähele, kõik te vanemad kristlased: nii lihtne on mugavalt toetuma jääda oma vaimulikule teadmisele ning kogemusele, selle asemel, kui peaksime Pauluse kombel veel suurema valuga igatsema veel sügavamale Kristuse südamesse tungimist – et tema saaks meid veel rohkem valgustada. Just sel kombel nagu mõnes armulauateenistuses öeldakse: „me toidame oma südameid usu läbi temaga.“
Mida kaugemale jõuame usuteel, seda selgemini hakkame märkama oma puudusi ning vajadust Kristuse ülestõusmise väe järele ( s10) et üldse võiksime elada talle. Peame ka sügavamale jõudma tema kannatuste jagamises maailma keskel, et…. Jeesuse elu võiks meis ilmsiks saada. Ning see vallandab kirgliku palve. Salm 11 paneb punkti I-le peale. Ära teenimine, millest räägitakse s 11 – ei tähenda mitte, et Paulus pole oma päästmises kindel, vaid, et ta lihtsalt näeb nii selgelt oma mitte väärt olemist. Milline alandlikkus!

Pane leheke 10 salmiga kuhugi kus see on sageli su silme ees – kuni see on kirjutatud su südamesse

Selle kommentaari autor: Michael Baughen