Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Katsumused

Pühapäev, 14. September 2008

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 141

Palve kurjast hoidumiseks
1Taaveti laul.
Issand, ma hüüan sind appi, tõtta mu juurde; kuule mu häält, kui ma hüüan su poole!

2Olgu mu palve suitsutusohvriks su palge ees, ja mu käte tõstmine olgu õhtuseks roaohvriks!
3Issand, pane valvur mu suu ette, hoidja mu huulte uksele!
4Ära lase mu südant pöörduda paha asja poole, et ma üleannetult teeksin ülekohtu tegusid õeluses koos meestega, kes teevad nurjatust, ega sööks nende maiuspalasid!
5Õige löögu mind; see on heldus! Ja ta nuhelgu mind; see on õli mu pea peale! Ärgu mu pea keeldugu sellest! Sest veel pisut aega, ja minu palve läheb täide nende õnnetustes!
6Kui nende valitsejad tõugatakse kaljudelt, siis kõik mõistavad, kui õiged on minu sõnad.
7Nagu maad oleks küntud ja lõhestatud, nõnda pillutatakse nende luud surmavalla suhu.
8Sest mu silmad, Issand Jumal, vaatavad sinule. Sinu juures ma otsin pelgupaika, ära lase mu hinge hukka minna!
9Hoia mind paela eest, mis mulle on pandud, ja nurjatusetegijate püünise eest!
10Õelad langegu üheskoos oma võrkudesse, kuni mina neist mööda lähen!

Mida teed, kui teiste pahasoovlikkus paneb su jalgealuse kõikuma? Kuidas saad tagasi valitud suuna?

Meie ette tõusevad palveränduri päevased ( õhtused?) kohustused: oma mõtete vaos hoidmine, raskuste ning vastuseisu reaalne kogemine, enese taaspuhastamine ja leidmine ( hääl, käed, suu, süda , silmad), oma suuna korrigeerimine. See palve algab Issanda juurest ning jõuab lõpuks välja Issanda juurde ( Sinu peale on mu silmad kinnitatud…sinu juures otsin ma pelgupaika, s 8) - 10 salmi rändur on see, kes vältides kurjade inimeste lõkse ja ähvardusi, pressib edasi ning jääb terveks. Ürita panna iseend tema asemele…
Millist strateegia valid sina olles silmitsi provokatsiooni ning laimuga – nii nagu seda on väljendatud ka teistes pslamides ( nt 140)? Eks muutu siin üliolulisteks: tungiv hüüd Issanda poole, katkematult Issanda poole tõusev ohvrisuits, põletusohvri lõhn ning oma keele vaoshoidmine? Keeldumine igasugusest lauaosadusest nendega, kes plaanivad kurja; võime tasadusega vastu võtta lahket kriitikat suutes ka siis valet valeks tunnistada ( s 5).
Salme 5 ja 7 on keeruline oma sõnadesse ümber panna. Mõnikord on psalmid ( nagu meie palvedki) lihtsalt suured hädahüüud; ülesärritatud inimene ei suuda veeretada tasast juttu selgelt ning täpselt – tema mõtted suubuvad ummikusse, muutuvad katkendlikuks väljendudes vaid tükati..
6. salm viitab lootusele selle kohta et kõigele vaatamata tuleb kord päeva mil õiglus hakkab valitsema- aga isegi sel päeval ei ole õige kiidelda, vaid suhtuda kaasinimesse lahkuse ning heldusega.. Kohati kogeb psalmist end otse surmalävel olevat, aga isegi siin keskendub ta ainult Kristusele. Ning just siin võime leida usu resoluutsuse, mille kohaselt Piibel ei ole nähtav ainuüksi milleski või kelleski, vaid alati ka vastu võitlemas opositsioonilistele jõududele.

Ümise endamisi mingi vana laulu sõnu , kus räägitakse Jumala juhtimisest, ning valguses ja lootusest tormis. Täna Jumalat et Tema abiga ei ole me määratud kaotama ühtki lahingut.

Selle kommentaari autor: Howard Peskett