Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Pasunate hääl

Reede, 29. Aprill 2011

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 4Ms 10:1-10

Hõbepasunad
1Ja Issand rääkis Moosesega, öeldes:
2"Valmista enesele kaks hõbepasunat; valmista need taotud tööna ja need olgu sulle koguduse kokkukutsumiseks ja leeride teelesaatmiseks!
3Kui puhutakse neid mõlemaid, siis peab terve kogudus kogunema su juurde kogudusetelgi ukse ette.
4Aga kui puhutakse ainult ühte, siis kogunegu su juurde vürstid, Iisraeli tuhatkondade peamehed!
5Kui te puhute märku, siis mingu teele leerid, mis on leeris ida pool.
6Kui te teist korda puhute märku, siis mingu teele leerid, mis on leeris lõuna pool; nende teeleminekuks tuleb puhuda märku.
7Kogudust kokku kutsudes puhuge ka, aga mitte märku!
8Aaroni pojad, preestrid, puhugu pasunaid! See olgu teile ja teie sugupõlvedele igaveseks seaduseks!
9Ja kui te oma maal lähete sõtta vaenlase vastu, kes tungib teile kallale, siis puhuge pasunatega märku, et te meenuksite Issandale, teie Jumalale, ja et teid päästetaks teie vaenlaste käest!
10Oma rõõmupäevil, seatud pühil ja uue kuu alguses puhuge pasunaid oma põletus- ja tänuohvrite juures; see meenutagu teid teie Jumala ees! Mina olen Issand, teie Jumal!"

Palu, et Jumala Vaimu hääl juhiks sind tänastes ülesannetes!

Iisraellasi oli sadu tuhandeid. Sellise rahvahulga kokkukutsumiseks ja liikumise juhtimiseks tuli kasutada tolleaegseid suurima leviga kommunikatsioonivahendeid – pasunaid. Eesti külades on samal eesmärgil kasutatud lokulaudu. Aga pasunate kasutamisel oli veel teinegi tähendus (s 9 ja 10). Kas “Jumala ees meenutamine” tähendab, et Tema tähelepanu tuleb pasunatega äratada?!

Jeesus Kristus ütleb: “Paluge, ja teile antakse…” (vt Mt 7:7). Ja veel: “Teie Isa teab, mida teile vaja läheb, enne kui te Teda palute” (vt Mt 6:8). On siin vastuolu?

Küllap pasunad ja palved ei meenuta mitte niivõrd Jumalale inimesi, kuivõrd inimestele Jumalat. Inimestele on tähtis teada, et Jumal osaleb nii nende mures (sõda) kui rõõmus (pühad). Salmi 9 lõpp näitab, et “meenutust” tuleb mõista ühispalvena, mis toob pääste. Meie taevane Isa ootab, et me pöörduksime võimalikult sagedasti Tema poole ja räägiksime kõigest, mis meil südamel. Pasunad on ka Jumala sõna kuulutamise sümbolid (vt Js 58:1).

Meie sõnu kuulevad mitte ainult inimesed, vaid ka Jumal.

Selle kommentaari autor: Aare Kimmel