Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Viimased hoiatused ja õnnistusesov

Teisipäev, 31. Mai 2011

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Kr 16

Apostli tulevikukavadest
1Korjandusest pühade jaoks: nii nagu ma olen korraldanud selle Galaatia kogudustes, nõnda tehke ka teie.
2Iga nädala esimesel päeval pangu igaüks teist midagi tallele oma jõudu mööda, kuidas ta käsi lubab, et raha ei korjataks alles siis, kui ma tulen.
3Aga kui ma olen pärale jõudnud, siis ma saadan kirjadega need, keda te iganes arvate kõlbavat, viima teie anni Jeruusalemma,
4aga kui on sünnis, et minagi sinna lähen, tulgu nad minuga kaasa.5Aga ma tulen teie juurde, kui ma lähen läbi Makedoonia, sest mu tee läheb Makedoonia kaudu.
6Teie juurde jään ma vahest kauemakski, ehk veedan ka talve, et te siis mind teele saadaksite, kuhu ma iganes lähen.
7Sest praegu ma ei taha teid ainult möödumisi näha, vaid loodan mõneks ajaks jääda teie juurde, kui Issand lubab.
8Efesosse jään ma aga nelipühani,
9sest mulle on siin avanenud uks suureks ja tõhusaks tööks, ent vastaseid on palju.10Aga kui Timoteos tuleb, siis vaadake, et ta võiks teie juures olla kartmata, ta ju teeb Issanda tööd nagu minagi.
11Ärgu siis keegi pidagu teda halvaks, vaid saatke ta rahus teele, et ta tuleks minu juurde, sest mina koos vendadega ootan teda.12Vend Apollose kohta: olen teda tihti õhutanud, et ta koos vendadega tuleks teie juurde, aga tal polnud põrmugi tahtmist nüüd tulla; ent ta tuleb, kui ta leiab mahti.
Lõpumanitsusi ja tervitusi
13Valvake, seiske usus, olge mehised, saage tugevaks!
14Kõik teie teod sündigu armastuses!15Aga ma palun teid, vennad: te teate Stefanase peret, et see pere oli Ahhaias esimene pöörduma Kristuse poole. Nemad on pühendunud pühade abistamisele.
16Alistuge teiegi niisugustele ja kõigile, kes aitavad kaasa ja näevad vaeva.
17Ent ma rõõmustan Stefanase ja Fortunatuse ja Ahhaikose tulekust, sest nemad on täitnud teie aset,
18nad on ju andnud hingamist minu ja teie vaimule. Tunnustage siis niisuguseid!19Aasia kogudused tervitavad teid! Palju tervitusi teile Issandas Akvilalt ja Priskalt koos kogudusega nende kojas.
20Kõik vennad tervitavad teid! Tervitage üksteist püha suudlusega!21Tervitus on minu, Pauluse oma käega!
22Kui keegi ei armasta Issandat, olgu ta ära neetud! Maaranata!
23Issanda Jeesuse arm olgu teiega!
24Minu armastus on teie kõikidega Kristuses Jeesuses!

Täna Jeesust armu ja päästmise eest! Palu et Jumal ise näitaks sulle õiget viisi anda edasi tema armastust tänastes keerulistes ja pingelistes olukordades.

Pauluse hüvastijätust on tunda, et Stefanase - üks Pauluse väikesest toetajatehulgast - kõrvalepõige tema külastamiseks, on tema jaoks üliväärtuslik.
Alistumise ebapopulaarsus on tänapäeval suuresti tingitud selle väärkasutamisest. Siin aga näeme vabatahtlikku alistumist armastuse pärast. Pane tähele ka nende juhtide iseloomustust Pauluselt: nad on pühendanud (andunud) end teenimistööle (s 15) ja pühade abistamisele (s 18). Võibolla polekski vaja nii palju nõuda alistumist kui taolisi kvaliteete mida Paulus siin esile toob, oleks rohkem näha ja kogeda ka neis, kes nõudmisi esitavad.
See et Paulus peab korintlastele Stefanase eeskuju nii tungivalt nimetama, viitab aga veelkord sellele, kui isekalt sõltumatud tahtsid olla korintlased. See võib ka selgitada miks just siin seisab Pauluse muidu üldiste hüvastijätusõnade seas too šokeeriv: kui keegi Issandat ei pea armsaks, siis ta olgu neetud! (s 22). Paulusele ei ole omane taoline keelekasutus - siin aga on see otsene hoiatus neile, kes lahkuvad tema õpetatud evangeeliumi suunalt või panevad vastu kuuldud õpetusele ja otsesele manitsusele ( 2Ts 3:14,15). On lausa ehmatav, kuidas Paulus seob omavahel kinni hoidmise tema poolt kuulutatud evangeeliumist ning Jeesuse armastamise. Põlata evangeeliumi tähendab eemale tõugata Jeesus. Ja just seda tegidki korintlased - kõiges oma risti- ja vastuväitlustes, ihu põlastamises ning eneseupitamises pseudovaimsuse abil. See kõik on osa samast kangast ning taandub viimselt Issanda mitte armastamisele. Selle asemel, et lubada evangeeliumil muuta nende mõtteviisi, olid nad kas teadlikult või mitte püüdnud evangeeliumi kohandada omaenese valitsevalte kultuurile ja kaitsesid seda kõigis oma vaidlustes. Nii toimides aga lõikasid nad end ära ülestõusmisest ja asetusid needuse alla.

Kuigi Paulus isegi oli endine mässaja - ei saa ta manitsemisega punkti panna. Viimastes lausetes palub ta appi Jumala armu - sedasama mis armastuse kord temani tõi, teda päästes ning mida ta nüüd taas appi palub, et anda seda edasi tollele vägagi tülitekitavale kogudusele. Ja see on evangeelium tegudes.

Issand luba, et evangeeliumi mõju mu elus võiks kasvada - nii muutes minu mõtteviisi kui avaldudes mu tegudes!

Selle kommentaari autor: Rikk Watts