Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kõrgete kohtade ohud

Laupäev, 3. Detsember 2011

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 23:1-15

Jeesuse kõne kirjatundjatest ja variseridest
1Siis Jeesus kõneles rahvale ja oma jüngritele:
2"Moosese asemele on istunud kirjatundjad ja variserid.
3Kõike nüüd, mida nad iganes teile ütlevad, seda tehke ja pidage, aga ärge tehke nende tegusid mööda, sest nad räägivad küll, aga ise ei tee!
4Nad seovad kokku ränki ja vaevukantavaid koormaid ja panevad need inimeste õlgadele, ise aga ei taha sõrmeotsagagi neid liigutada.5Kõiki oma tegusid teevad nad selleks, et inimesed neid vaataksid. Nad teevad oma palvepaelad laiemaks ja palvetupsud suuremaks.
6Nad armastavad esimesi kohti võõruspidudel ja esimesi istmeid sünagoogides
7ja teretamisi turgudel ja seda, et inimesed hüüaksid neid rabiks.
8Teie ärge laske endid hüüda rabiks, sest ainult üks on teie Õpetaja, teie kõik olete aga vennad!
9Ja ärge hüüdke kedagi maa peal oma isaks, sest ainult üks on teie Isa, see taevane!
10Ärge laske end ka kellelgi hüüda juhatajaks, sest ainult üks on teie Juhataja - Kristus!
11Aga suurim teie seast olgu teie teenija!
12Kes ennast ise ülendab, seda alandatakse, ja kes ennast ise alandab, seda ülendatakse.13Aga häda teile, kirjatundjad ja variserid, te silmakirjatsejad, et te lukustate taevariigi inimeste eest! Ise te ei lähe sinna sisse ega lase sisse ka neid, kes tahaksid minna.
14[Häda teile, kirjatundjad ja variserid, te silmakirjatsejad, et te neelate alla lesknaiste majad ja silmakirjaks venitate palvetused pikaks! Seepärast te saate seda rängema kohtuotsuse.]15Häda teile, kirjatundjad ja variserid, te silmakirjatsejad! Te rändate läbi mered ja mandrid, et pöörata kas või üks oma usku, ja kui see sünnib, siis te teete temast põrgulise, kahevõrra niisuguse, kui te ise olete.

"Sina, kes olid rikkam kogu hiilgusest, said armastuse pärast vaeseks, vahetasid trooni sõime vastu, kuldsed hooned laudapõranda vastu."(Frank Houghton, Hiina misjonär, 1894-1972)

See kirjakoht jaguneb kaheks: esimeses osas räägib Jeesus rahvahulkadele, teises osas pöördub variseride poole. See võib tulla üllatusena, et ta õpetab rahvahulki kuuletuma variseride õpetusele - variseride kavatsused olid eeskujulikud, kuni nad püüdlesid õigluse poole. Jeesus oli just selgitanud (juhtum mündiga), et maistele juhtidele tuleb põhimõtteliselt alluda. Kuid paljud variserid ei elanud nii, nagu nad õpetasid, nad ei näinud vaidluste puude taga halastuse, õigluse ja alandlikkuse metsa.
Liiga lihtne on mõelda, et me ei käitu kunagi nagu variserid - nagu ka nemad arvasid, et ei soorita kunagi oma esivanemate patte (s 30). Kristlastest juhtidel on tihti kiusatused, mis tulenevad nende ametist. Eugene Peterson toob salmid 6 ja 7 meie kultuuri, parafraseerides: "Nad armastavad istuda parimates laudades koguduse koosviibimistel, soojendades end imetluse ja kiidusõnade aupaistes, omavad aunimetusi nagu "doktor" ja "lugupeetud"."("Sõnum")
Mida oleks Jeesusel öelda autoritaarsuse kohta kirikutes? Kas ka meie ütleme inimestele, kuidas nad peavad elama oma elu, õpetades valikuliselt, tehes probleemi nendest eetilistest küsimustest, milles me isiklikult pole kiusatud (homoseksualism ja abort tulevad meelde), samal ajal unustades muud küsimused (lahutus, ahnus), mis võivad meid lähemalt puudutada, näidates üles hukkamõistu, kus vaja oleks halastust ning sulgedes sellega paljudele kuningriigi ukse? Piiblil on neis valdkondades kõrge standard, mida meil tuleb õpetada ja toetada. Samal ajal peaksime oleme kõige selle eeskujuks, mida me õpetame, mitte kunagi unustades, et me kõik oleme vennad ja õed ja et me kõik vajame andestust.

"Suurim teie seast olgu teiste teenija!" (s 11). Palveta, et need sõnad rakenduksid su igapäevaelus.

Selle kommentaari autor: Annabel Robinson