Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Variseride õpetus

Esmaspäev, 5. Detsember 2011

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 23:16-28

Jeesuse kõne kirjatundjatest ja variseridest
16Häda teile, te sõgedad teejuhid, kes te ütlete: "Kes iganes vannub templi juures, selle vanne ei loe midagi, kes aga iganes vannub templi kulla juures, see on kohustatud vannet täitma."
17Te rumalad ja sõgedad! Kumb on suurem, kas kuld või tempel, mis kulla pühitseb?
18Te ütlete: "Kes iganes vannub altari juures, selle vanne ei loe midagi, aga kes iganes vannub altaril oleva ohvrianni juures, see on kohustatud vannet täitma."
19Teie sõgedad, kumb siis on suurem, kas ohvriand või altar, mis ohvrianni pühitseb?
20Niisiis, kes vannub altari juures, see vannub selle ja kõige juures, mis on altaril,
21ja kes vannub templi juures, see vannub selle ja tema juures, kes templis elab,
22ja kes vannub taeva juures, see vannub Jumala trooni ja troonil istuja juures.23Häda teile, kirjatundjad ja variserid, te silmakirjatsejad, et te maksate kümnist mündist ja tillist ja köömnest ning jätate kõrvale kaalukama osa Seadusest - õigluse ja halastuse ja ustavuse! Üht tuleb teha, kuid teist ei tohi jätta kõrvale!
24Te sõgedad teejuhid, te kurnate välja küll sääsed, aga kaamelid neelate alla.25Häda teile, kirjatundjad ja variserid, te silmakirjatsejad, sest te puhastate karika ja liua väljastpoolt, aga seest on need täis riisumist ja aplust!
26Sa sõge variser! Puhasta enne karikas seestpoolt, et see ka väljast saaks puhtaks!27Häda teile, kirjatundjad ja variserid, te silmakirjatsejad, sest te sarnanete lubjatud haudadega, mis väljastpoolt paistavad küll nägusad, aga seestpoolt on täis surnuluid ja kõiksugust roisku!
28Nõnda paistate ka teie inimestele õigetena, aga seestpoolt olete täis silmakirjatsemist ja ülekohut.

Heitkem pilk variseride arusaamadele, et paremini mõista, miks Jeesus neid hukka mõistis.

Kõigepealt, salmides 16-19 näeme, et variserid – seadusetundjad – tegelesid nn seaduseväänamisega. Kas pole tänapäevane? Kuid Jumala antud seadus on sirge. Jumala kohtus kaalutakse südame hoiakuid, mitte ei uurita, nina raamatus, kirjatähti.
Variserid pidasid maapealset taevasest olulisemaks. Tähtsad olid rahas mõõdetavad asjad: templi kuld, ohver, kümnis. Kuid need pole väärtused iseenesest. Oluline oli see, KELLELE need olid pühitsetud, mis eesmärk neil üldse oli!
Valedest väärtushinnangutest tingituna puhastasid variserid end väliselt. Käsuõpetuse “sääskedest” võeti viimast, kuid “kaamelid” – õiglus, halastus ja ustavus (s 23) – jäeti kõrvale. Välise kõrval unustati sisemus kogunisti. Tegeliku südamepuhtuseni ei jõutud! Mis kasu on pikkadest rüüdest ja inimeste aukartlikest pilkudest, kui Jumala ees oleme vaesed ja alasti!
Tänapäevalgi pole me variserlusest ohutus kauguses. Laodikeiat – lõpuaja kogudust – hoiatab Jeesus niisuguste tendentside eest tugevasti. Omatehtud jumalateenistuse oht a’ la "meie kogudus ja “õiged” kombed" varitseb siin igaüht.

Ärgem langegem sellesse lõksu – otsigem Jumalat ennast, mitte jumalateenistust!

Selle kommentaari autor: APÜ