Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tänu ja palve

Kolmapäev, 27. Juuni 2012

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Fl 1: 1-11

Tervitus
1Paulus ja Timoteos, Kristuse Jeesuse sulased, - kõigile Filippis olevatele pühadele Kristuses Jeesuses ning ülevaatajaile ja abilistele:
2Armu teile ja rahu Jumalalt, meie Isalt, ja Issandalt Jeesuselt Kristuselt!
Apostli tänu ja eestpalve
3Ma tänan oma Jumalat iga kord, kui ma teid meenutan,
4alati igas oma palves teie kõigi eest rõõmuga tehes eestpalvet.
5Ma tänan Jumalat teie osaduse pärast evangeeliumiga esimesest päevast tänaseni
6ja olen veendunud selles, et see, kes teis on alustanud head tööd, lõpetab selle enne Kristuse Jeesuse päeva.
7Nõnda ju ongi õige mul teist kõigist mõelda, sest teie olete minu südames. Kui ma siis olen ahelais või kui ma kostan evangeeliumi eest ja seda kinnitan, olete teie kõik kaasosalised mulle antud armus.
8Sest Jumal on mu tunnistaja, kuidas ma teid kõiki igatsen Kristuse Jeesuse südamlikkusega.
9Ja ma palvetan, et teie armastus üha enam ja enam kasvaks tunnetuses ja kõiksuguses kogemises
10olulise kindlaksmääramiseks, et te oleksite puhtad ja laitmatud Kristuse päevani,
11täidetud õiguse viljaga, mis tuleb Jeesuse Kristuse läbi, Jumala kirkuseks ja kiituseks.

“On rõõm ja nauding olla tänulik”

Palve on eluliin usklike ja Jumala vahel; kuid paljude kristlaste jaoks muutub palve sageli vormeliks: “anna andeks ja anna mulle”, kus “anna mulle” tingib selle, et inimene ütleb “andesta mulle”. Tänulikkus aga on ehtsa kristliku elu esimene tunnus ja Paulus on väga innukas oma tänu Jumalale välja ütlema. See oligi tema komme - alati alustada oma kirjua tänuga Jumalale kõikide pöördunute eest.
Meie tähelepanu peaks pälvima Pauluse tänu fookus. Kui sa kirjutad sõpradele, kes on suutnud su misjonitööd toetada - siis võiks eeldada et esimese asjana mainitakse kirjas seda. Aga mitte Paulus, vaid tal on olulised põhjused, miks mainida sõprade andi alles kirja lõpus, kus ta pöördub Jumala poole palvega, et Jumal tasuks ka kõik sõprade vajadused ülevoolavalt, vastavalt oma rikkusel,e mida näeme Jeesuses Kristuses (4:19).
Aga mille eest oleme meie täna, päeva alguses -ja ka lõpus- tänulikud? On need “asjad” , või annid, või meeldivad olukorrad või vastatud palved? Need kõik on igapäevaseks tänuütlemiseks kohased teemad, kuid kui vaadata Paulust, siis tema on eriliselt tänulik kahe asja eest: filiplaste endi, kui oma vendade ja õdede eest; teiseks pikaajalise koostöö eest filiplastega evangeeliumi kuulutamisel mujal Euroopas.
Selline täpselt määratletud tänulikkus paneb ka täpselt ja asjakohaselt palvetama. Palvetades kogukonna eest, milles on esile tõusnud pinge, palub Paulus, et nende “armastus enam ja enam kasvaks”, et nad oskaksid lihtsalt hea hulgast valida parima ning seetõttu oleksid võimelised ühinema temaga Kristuse kirkuse ilmsiskssaamise päeval.
Samamoodi ka meie, kui palvetame pereliikmete ja sõprade pärast, koguduse juhtide ja töötegijate , misjonäride ning naabrite eest - olgu meie palve rohkem ja täpsem kui pelgas “õnnista neid”. Olgu Püha Vaim see, kellel laseme end juhtida täpsete palveteni erinevail viisidel kõikide armsate eest kes meil on südamel.

Mõtle, kes on sulle viimati teinud mingi heateo? Järgnegu su tänulikkusele nende pärast palve nende eest, ja olgu see Jumala and meile -ja neile- tänasel päeval.

Selle kommentaari autor: Gordon Fee