Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Rahutus või Jumal?

Pühapäev, 13. Oktoober 2013

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 62

Jumal on ainus varjupaik
1Laulujuhatajale: Jedutuuni viisil; Taaveti laul.
2Üksnes Jumala juures on mu hing vait, tema käest tuleb mulle pääste.
3Üksnes tema on mu kalju ja mu pääste, mu kindel varjupaik, et ma sugugi ei kõigu.
4Kaua te kipute ühe mehe kallale ja lõhute kõik teda, nagu oleks ta väljavajunud sein või mahavarisenud müür?
5Nemad vaid peavad nõu, kuidas teda maha paisata tema kõrgusest; valest on neil hea meel. Oma suuga nad õnnistavad, aga oma südames nad neavad. Sela.
6Üksnes Jumala juures ole, mu hing, vait, sest temalt tuleb, mida ma ootan!
7Üksnes tema on mu kalju ja mu pääste, mu kindel varjupaik, et ma ei kõigu.
8Jumala käes on mu pääste ja mu au; mu jõu kalju, mu pelgupaik on Jumalas.
9Lootke tema peale igal ajal, rahvas; valage välja oma südamed tema ette: Jumal on meile pelgupaigaks! Sela.
10Ainult tuuleõhk on inimlapsed, paljas vale on mehepojad; kaalule pandult on nemad kõik ühtekokku kergemad kui tuuleõhk.
11Ärge pange oma lootust vale ja riisumise peale, ärge lootke tühja; kui jõukus kasvab, siis ärge pange seda mikski!
12Kord on Jumal rääkinud; kaks korda ma olen seda kuulnud, et Jumalal on vägi,
13ja et sinul, Issand, on heldus; sest sa tasud igaühele ta tegusid mööda.

“Oh Issand, ma ei leia rahu, enne kui Sinu juures..”

 

Tänane psalm asetab meie ette universaalse palve.  See on isiklik, rahvuslik ning sobiv isegi tervele inimkonnale, keskendudes inimlikule rahutuse-kogemusele, millega on tuttav iga inimene. 

On kahte liiki rahutust. Esimene tuleb väliskeskkonnast - vaenlased, töö, need, kes ei hooli meie vajadustest. Psalmisti väljendatud tunne, et ta on nagu “väljavajunud sein” (sein millele kõik toetuvad) või “tudisev tarandik” viitab Taaveti haavatavuse tundele, keset paljusid, teda ümbritsevaid inimesi. Teine, on rahutus, mis tuleb seestpoolt - me soovime saada jõukaks, omada staatust, sooritada - ja oleme valmis seda tegema kasvõi teiste arvelt. Taavet on võidelnud ka sellega. Ta tahab olla suur kuningas, keda austatakse ning kes omab mõjujõudu. Sealsamas aga vajab ta ka puhkust ning rahu oma hingesse. Kust see peaks tulema?

See on olemas Jumalas. Et Jumal on meid loonud, siis leiame tähenduse ja mõtte oma elule suhtes Temaga. Otsides sõltumatust Jumalast, salgame tegelikult ära oma olemasolemise aluse ning jookseme tühisuse poole. Augustinus on sellele psalmile loodud parafraasis öelnud: “Sa oled meid loonud üksnes enese tarvis ning meie südamed on rahutud kuni leiavad oma hingamise sinus.” See hingamine pole lihtsalt mingi psüühhiline seisund, vaid inimeksistentsi alustõde: Me oleme Jumala omad, seepärast  leiavad meie südamed rahu üksnes Temas.

Taavet mõistab kui mõttetu oleks otsida rahu ühelgi teisel viisil; eriti aga rikkuse või staatuse saavutamise läbi - see on lihtsalt edevuse rahuldamine. Kaasaja tarbimiskultuur sisestab meisse rahulolematust, mille tagajärjeks on enesepettus, isolatsioon ja võõrandumine Jumalast.  Reaalselt antakse meile 2 valikut: kas jääda kadunud poegadeks ja tütardeks, kes kõrbes ekseldes “aganaid” söövad, või tulla koju, Jumala juurde. “Üksnes Jumala juures on mu hing vait.”

 
Palu, et Jumal näitaks sulle mille pärast on su süda rahutu ning küsi, kas peaksid Talle vastama hoopis mingil uuel viisil.

Selle kommentaari autor: APÜ