Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumala linn

Teisipäev, 22. Oktoober 2013

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Hs 48:1-35

Iisraeli suguharude maa piirid
1Ja need on suguharude nimed: põhjapoolsest otsast, piki Hetloni teed Hamati teelahkmeni, Haasar-Eenonini - Damaskuse maa-ala jääb põhja poole, Hamati kõrvale - Daanile üks osa; see saab temale idakaarest läände.
2Ja Daani maa-ala kõrval, idakaare poolt läänekaare poole: Aaserile üks osa.
3Ja Aaseri maa-ala kõrval, idakaare poolt läänekaare poole: Naftalile üks osa.
4Ja Naftali maa-ala kõrval, idakaare poolt läänekaare poole: Manassele üks osa.
5Ja Manasse maa-ala kõrval, idakaare poolt läänekaare poole: Efraimile üks osa.
6Ja Efraimi maa-ala kõrval, idakaare poolt läänekaare poole: Ruubenile üks osa.
7Ja Ruubeni maa-ala kõrval, idakaare poolt läänekaare poole: Juudale üks osa.
8Ja Juuda maa-ala kõrval, idakaare poolt läänekaare poole, olgu annetusmaa, mis te peate andma - kakskümmend viis tuhat laiuti ja nõnda pikk nagu üks osadest idakaare poolt läänekaare poole; ja pühamu olgu selle keskel!
9Annetusmaa, mille te peate andma Issandale, olgu kakskümmend viis tuhat pikuti ja kümme tuhat laiuti!
10Ja see püha annetusmaa kuulugu neile: preestritele - põhja pool kakskümmend viis tuhat, lääne pool kümme tuhat laiuti, ida pool kümme tuhat laiuti ja lõuna pool kakskümmend viis tuhat pikuti; ja Issanda pühamu olgu selle keskel!
11Preestritele, kes on pühitsetud Saadoki poegade seast, kes on toimetanud minu teenistust, kes ei ole eksinud, nagu leviidid eksisid, siis kui Iisraeli lapsed eksisid,
12neile kuulub annetusmaast eriline annetus kui kõige püham leviitide maa-ala kõrval.
13Leviidid saagu niisama suur maa-ala nagu preestrid: kakskümmend viis tuhat pikuti ja kümme tuhat laiuti; kogu pikkus olgu kakskümmend viis tuhat ja laius kümme tuhat!
14Nemad aga ei tohi sellest midagi müüa ega vahetada, et parim osa maast ei läheks võõrastesse kätesse, sest see on Issandale pühitsetud maa.
15Ja viis tuhat laiuti, mis üle jääb kahekümne viie tuhande kõrval, on pühitsemata maa-ala linnale elamute ja karjamaa jaoks; ja linn olgu selle keskel!
16Ja need on selle mõõdud: põhjakaar neli tuhat viissada, lõunakaar neli tuhat viissada, idakaar neli tuhat viissada ja läänekaar neli tuhat viissada.
17Ja linnal olgu karjamaa: põhja poole kakssada viiskümmend, lõuna poole kakssada viiskümmend, ida poole kakssada viiskümmend ja lääne poole kakssada viiskümmend!
18Ja mis püha annetusmaa kõrvalt pikuti üle jääb, kümme tuhat ida pool ja kümme tuhat lääne pool, olgu püha annetusmaa kõrval ja selle saak saagu leivaks linna töötajaile,
19ja linna töötajad kõigist Iisraeli suguharudest peavad seal töötama!
20Kogu annetusmaa olgu kakskümmend viis tuhat korda kakskümmend viis tuhat; teie antav püha annetusmaa koos linna maaomandiga olgu nelinurkne!

“ Hoidkem kinni usust, mida me tunnistame!” (Hb 4:14) “Luba Issand Jumal, et hoiaksime Sinu poole ilma kõhklemata; kummardaksime Sind väsimata; teeniksime komistamata...üht, tõelist Jumalat, kes on õnnistatud igavesest igavesti “ (Cantebury Anselm)

 

Hesekieli nägemuse tipp ei ole mitte tempel, vaid linn (s 30-35). Alguses on tähelepanu keskmes selgelt tempel, ning linn jääb teataval määral ähmaseks ( 40:2). Ka linna territoorium määratletakse varem (45:6,7), kuid täisevaade linnale ilmub alles viimases peatükis. Ning nüüd täidab see kogu lava. 

Issanda auhiilgus liigub templist linna (vrdl: Jr 3:17 “ Sel ajal nimetatakse Jeruusalemma „Issanda aujärjeks” ja kõik rahvad kogunevad sinna, Issanda nime juurde Jeruusalemma”), - ilmselt hüljates templi. Milline šokk võis see olla preester Hesekielile, kelle jaoks tempel oli olnud kogu maailm! Mälestused templi kujundusest ning rituaalidest olid toitnud tema pühitsuselu kõik need 25 aastat, keset ebajumalateenimisest täidetud kultuuri. Ja ta oli lootunud, et Issand taastab templi, muutes selle taas oma maapealseks trooniks.

Tähelepanuväärne aga on, et Hesekiel ei protesteeri. Ta aktsepteerib asjaolu, et Issand pöördus tagasi templisse, aga mitte selleks, et taastada minevik, vaid, et luua tulevik. Kuigi preestrina on Hesekiel läbiimbunud religioossetest traditsioonidest, on ta samas ka avatud muutustele ning innovatsioonile. Nüüd on ta pigem prohvet kui preester, elades enam tulevikus kui minevikus! Ja nii on Hesekieli viimaseks väljakutseks meile: näha kogudust kui ettemääratletud kogukonda. See tähendab, elada oma argielu lähtudes koguduse tulevase olemuse piibellikust visioonist, nii nagu Jumal seda on tõotanud. Ja seda visiooni, mis kulmineerub Ilmutuse raamatu 21 ja 22 peatükis, täiendas Hesekiel oluliselt.

Kui Tiger Wood oli väike, õpetas isa talle enne golfilööki kujundama oma peas kujutluslpilti sellest, kuidas pall auku läheb. Edu visualiseerimine aitab meil selleni jõuda. Tulevikuvisioonidel on vägi muuta olevikku. HL Ellison hoiatab: “Tulevikuvisioon, mis ei muuda olveikku on oma põhieesmärgis läbikukkunud”.

Kas Hesekieli visioon suudab täita oma eesmärgi sinu elus ja sinu koguduse elus? Pall on sinu väravas!

 
“Elu elatakse suunaga ettepoole, kuid õpitakse vaadates tagasi.” (Søren Kierkegaard, 1813–55)

Selle kommentaari autor: Fergus Macdonald