Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Uus laul kogu loodule

Pühapäev, 12. Jaanuar 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 96

Rahvaste kuninga ja kohtuniku au
1Laulge Issandale uus laul, laulge Issandale, kõik maailm!
2Laulge Issandale, kiitke tema nime, kuulutage päevast päeva tema päästet!
3Jutustage paganate seas tema au, tema imeasju kõigi rahvaste seas!
4Sest Issand on suur ja väga kiidetav ja tema on kardetavam kui kõik muud jumalad.
5Sest teiste rahvaste jumalad on ebajumalad, aga Issand on teinud taeva.
6Aulikkus ja auhiilgus on tema palge ees, võimsus ja ilu on tema pühamus.
7Rahvaste suguvõsad! Andke Issandale, andke Issandale au ja võimus!
8Andke Issandale tema nime au, tooge annetusi ja tulge tema õuedesse!
9Kummardage Issandat pühas ehtes, kõik maailm värisegu tema palge ees!
10Öelge paganate seas: Issand on kuningas! Siis maailm jääb kindlaks, ei see kõigu. Tema mõistab rahvastele õiglast kohut.
11Taevad rõõmustagu ja maa ilutsegu, kohisegu meri ja mis seda täidab!
12Hõisaku väljad ja kõik, mis seal on! Siis rõkatagu rõõmust kõik metsapuud
13Issanda palge ees, sest tema tuleb! Sest ta tuleb kohut mõistma maailmale. Ta mõistab kohut maailmale õiguses ja rahvaile oma ustavuses.

Kas tunned vajadust uue laulu järele? Ühel päeval kõlab igas viimseski sopis, igale rahvale ja inimesele, igal lagendikul ja väljal kuulutus „meie Jumal valitseb!“ Palu, et võiksid täna saada selle kohta uue värske ilmutuse, et see julgustaks sind pingutama selle päeva saabumiseni.

Eelmine psalm kutsus Iisraeli üles laulma ning ülistama Jumalat, tuletama meelde oma väga erilist ajalugu. Tänane psalm aga on adresseeritud kogu maailmale, et kõik tunnistaksid Jumala Kuningaks ja Issandaks. Midagi ega kedagi ei jäeta kõrvale – ei ühtegi puud või põldu looduses, ega ka ühtegi rahvast või inimest. Kõik peavad päevast päeva kuulutama Jumala päästet ( s2) ja kogu loodu saab tõesti rõõmutsema ning ilutsema selles valitsuses ning kohtumõistmises ( s13), selles pääsemises ning taastamises mis sai võimalikuks Jeesuse kaudu.  “… Sest Jumalal on olnud hea meel lasta kogu täiusel temas elada… ja lepitada tema läbi enesega kõik, niihästi maapealsed kui taevalised…“(Kl1:19.20).

Öelge rahvaste keskel: meie Issand valitseb! (s10). Ikka ja jälle kutsutakse meid üles kuulutama Jumala vabastust ning valitsust. Taoline rikkalik kuulutus annab aimu Jumala suveräänsusest oma loodu keskel, ajaloos ning lunastuses. See meenutab meile Jeesuse sõnu jumalariigist ning vaatab edasi selle päeva ootuses, kus maailm on viimaks saanud meie Issanda ja tema Kristuse kuningriigiks.

Siin ei ole enam ruumi mingisugusele lahjale, kõikuvale vaimsusele, väitele, et kõik teed viivad ju viimaks Jumala juurde või lääneliku kultuuri keerukale ebajumalakummardamisele.See Jumal kes valitseb on Iisraeli Issand, Jeesuses Kristuses ilmutatu, kelles on nähtav kogu Jumala täius.

Aga selles kuulutuses kuuleme ka prohevtlikku nooti. Hüüdes: Sinu tahtmine sündigu – tunnistame palves, et see maailm on kohtu alla minemas, sest keeldub jätkuvalt au andmast Jumalale kohasel viisil. Samas on siin ka misjonaarne rõõm, kiitushüüd, mille keskmes igatsus kutsuda ja koguda kõik kokku Jumala elu andva valitsuse alla.

 

Luba sellel rõõmuhüüdel tulla ka sinu sisse, tegema teed Jumala tõele ja muutustele su suhetes, eluviisis ning argiväljendustes ja tegudes.

Selle kommentaari autor: Margaret Killingray